Ako postupovať pri zatepľovaní domu?

Ako pri mnohých iných činnostiach, aj tu platí staré cliché, dva krát meraj a raz rež. Ako postupovať pri zatepľovaní domu? A to najmä počas prípravnej fázy. Každá stavba je iná, poraďte sa preto s odborníkom. Na materiálovú potrebu zateplenia vplývajú viaceré faktory, na ktoré je potrebné pri výbere vhodného systému dbať. Inak sa zatepľuje novostavba, inak 30 ročný dom. Inak sa postupuje, ak sa rieši zateplenie bytového domu a inak, ak ide o zateplenie rodinného domu. Iné požiadavky na zateplenie budete mať v chladných oblastiach Slovenska a iné v teplejších regiónoch.  

Náš TIP pre vás:

Dbajte na to, aby boli všetky použité zatepľovacie prvky schválené pre vami vybraný systém. V snahe ušetriť využívajú niektoré spoločnosti pri zatepľovaní prvky, ktoré nie sú pre daný systém schválené. Nahrádzajú originálne prvky lacnejšími, čo sa však môže v budúcnosti prejaviť v kratšej dobe životnosti.

dizajn-bez-nazvub

Ak ste sa už rozhodli pre správny kontaktný zatepľovací systém, postup jeho aplikácie je možné zjednodušene popísať v pár krokoch:

1.) Penetrácia podkladu

Bez ohľadu na to, či ide o tehlu či o panel, podklad je potrebné dôkladne napenetrovať. Nepodceňujte tento krok, je dôležité, aby sa vám lepidlo v ďalšom kroku o podklad kvalitne prichytilo

2.) Nalepenie izolantu

Inak sa postupuje pri lepení minerálnej vlny, inak pri fasádnom polystyréne. Základom je lepidlo určené pre vybraný systém. Jeho príprava spočíva v postupnom vmiešavaní lepidlového prášku do čistej vody za pomoci rýchlobežného miešadla. Dávkovanie lepidla dodržujte podľa pokynov výrobcu. Vo všeobecnosti platí, že v prípade, ak je izolantom fasádny polystyrén, lepidlo sa nanáša po celom obvode a na stred polystyrénovej dosky tak, aby bolo na minimálne 40-tich percentách jej plochy. Na dosku z  minerálnej vlny je potrebné lepidlo naniesť na celý jej povrch.

Dosky naliepajte na vonkajšiu stenu múru po šírke (dlhšou stranou) zdola nahor „do väzby“ (nesmú vznikať zvislé škáry medzi doskami v dvoch radoch nad sebou, t.j. škára medzi doskami v nižšom rade je prekrytá doskou vo vyššom rade).  Dávajte pozor, aby sa lepidlo nedostalo na bočnú stenu izolačnej dosky. Na vyplnenie škár, ktoré vzniknú medzi polystyrénovými doskami použite PUR penu. Ak sú škáry väčšie ako 1 cm, vyplňte ich odrezkami z polystyrénu.

postup-zateplenia-fasady

3.) Kotvenie izolantu

Na kotvenie polystyrénu aj vaty používajte rozperné kotvy, tzv. tanierové hmoždinky s plastovým alebo kovovým tŕňom podľa pokynov výrobcu. Dôležitým pri výbere vhodnej hmoždinky je druh muriva, do ktorého sa izolant kotví (tehla, panel,…) a tiež hrúbka a druh samotného izolantu (vata je ťažšia ako polystyrén). Tanier hmoždinky nesmie vytŕčať z izolantu, musí byť doň zapustený, ideálne cca 2-3 mm. Počet kotiev na 1m2 závisí od vyššie uvedeného.

Po tom, ako izolačné dosky kvalitne ukotvíte, obrúste prípadné nerovnosti hladidlom.

4.) Aplikácia sieťky

Po obrúsení nerovností naneste na izolant výstužnú maltu. Do nej vtláčajte hladidlom sieťku, ktorú odvíjate zhora nadol. Susediace sieťky napájajte tak, že vrchnou prekryjete aspoň 10 centimetrov spodnej. Hrúbka výstužnej vrstvy rovnako závisí od druhu izolantu.

5.) Fasádna omietka

Fasádnu omietku aplikujeme po vyzretí výstužnej vrstvy. Na výber sú biele aj farbené, minerálne, silikátové, akrylátové či silikónové, s rôznymi zrnitosťami.

Náš TIP pre vás:

V prípade rekonštrukcie je zateplenie domu len jednou z dôležitých súčastí pre dosiahnutie nižšej energetickej náročnosti. Samozrejmosťou by mala byť výmena okien, prípadne samotného systému kúrenia v dome, výmena kotla a podobne.

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Ďalšie inšpiratívne články:

Viac inšpirácie môžete načerpať aj v našich blogoch: