Zateplenie fasády kamennou vlnou: Aké sú výhody, nevýhody + stručný postup

Rozhodnutie o zateplení domu či balkóna patrí k najdôležitejším krokom na ceste za ekonomickým a komfortným bývaním. Zateplenie fasády kamennou vlnou. Zateplená nehnuteľnosť vám ročne ušetrí desiatky eur, je chránená pred poveternostnými vplyvmi a dlhšie si zachová svoju nielen estetickú hodnotu. Téme zateplovania sme sa venovali minulý rok, v článku nájdete užitočné informácie o tom prečo je dobre zatepliť, ako si vybrať správny materiál a TIP na firmu, ktorej môžete zveriť svoj dom, čítajte na Zatepľovanie od A po Z: Všetko, čo potrebujete vedieť

V najnovšom článku sme sa pozreli na výhody zateplenia kamennou vlnou.

Čím urobiť zateplenie fasády kamennou vlnou?

Zateplenie fasády kamennou vlnou si môžete vyberať z niekoľkých riešení:

  • Kontaktný systém zatepľovania, ľudovo kontaktné fasády, sa aplikuje lepidlom priamo na ošetrený a predpripravený povrch múrov domu a naň sa aplikuje vonkajšia omietka.
    Jeho veľkou ýhodou je celistvé zateplenie celej fasády bez akýchkoľvek tepelných mostov.
  • Nekontaktný odvetrávaný systém je oddelený od vonkajších vrstiev medzerou na odvetrávanie, ktorá odvádza prebytočnú vlhkosť múrov. Tento systém je teda vhodný predovšetkým pre staršie domy s vysokou prirodzenou vlhkosťou.
  • Tepelnoizolační omietka
  • Sendvičové murivo
  • Ľahké prefabrikované plášte
     

Ako funguje kontaktné zatepľovanie?

Kontaktný systém zatepľovania vytvorí súvislú vrstvu tepelnoizolačnú vrstvu a oproti odvetrávanému je menej nákladný. Ponúka rôzne možnosti izolácie – vybrať si môžete:

  • kamenná minerálna vlna,
  • sklená minerálna vlna,
  • rôznych druhov polystyrénu ,
  • kombinovaných izolácií.

V našom blogu sa budeme venovať mimoriadne obľúbenej kamennej vlne. Je odolná, trváca, jednoducho sa aplikuje a majiteľom domov či bytov prináša ekonomické riešenie na celé roky. Ako už jej samotný názov napovedá, vďaka prírodným vlastnostiam kameňa je stála a udržiava si svoj tvar a vlastnosti po celé roky. V ponuke MPL Stavro nájdete napríklad kamennú vlnu ROCKWOOL na rôzne druhy stavieb aj na zaoblené povrchy či steny s ťažkou povrchovou úpravou.

kamenna-vlna-mplstavro-1

 

Výhody zateplenia kamennou vlnou

  1. Ušetríte

Vďaka izolácií sa vám znížia náklady na vykurovanie. A nielen to, v lete zateplenie zase bráni prehrievaniu múrov, ušetríte tak aj za klimatizáciu.


  1. Zdravé steny

Kamenná vlna má nízky difúzny odpor. V bežnom jazyku to znamená, že sa vyznačuje dobrou priepustnosťou vodných pár. Steny tak môžu dýchať a vy si užívate zdravé bývanie. Kamenná vlna je navyše prírodný materiál, je ekologická a hygienicky neškodná.


  1. Vyššia bezpečnosť pri požiari

Izolácie z kamennej vlny ROCKWOOL sú nehorľavé, klasifikované v triede reakcie na oheň A1.


  1. Ticho

Kontaktná fasáda z kamennej vlny zvukovo izoluje dom zvonku aj zvnútra. Vy si tak vychutnávate dokonalé ticho a pokoj.


  1. Predĺžená životnosť fasády

Kamenné vlny sú neuveriteľne pevné a odolné. Dajú sa veľmi ľahko pokladať, omietať a dokonca aj obkladať.

Postup zatepľovania kamennou vlnou

  1. Príprava podkladu a penetrácia

Kontaktný zatepľovací systém môžete lepiť len na čistý, súdržný a dostatočne rovný podklad. Najskôr ho umyjete tlakovým čističom, necháte vyschnúť a následne penetrujete. Tolerancia nerovností je max. 20 mm/m. Väčšie nerovnosti odporúčame vyrovnať novou omietkou.

  1. Upevnenie lišty

Fasáda sa zatepľuje od výšky cca 30 až 40 centimetrov. V tejto výške nad úrovňou terénu sa upevní soklová lišta. V prípade potreby je možné ju upevniť aj do inej výšky.

  1. Nanesenie lepidla

Lepidlo sa nanáša na zadnú stranu dosky – teda na tú, ktorá nie je označená nápismi. Nápisy smerujú vždy von! Lepidlo nanesiete v tenkej vrstve na miesta aplikácie – po okrajoch a v strede na troch miestach. Vždy tam, kde bude príchytka prechádzať doskou.

screenshot_2

Správne nanesenie lepidla je dôležité – vnútorná časť dosky je flexibilná, aby sa prispôsobila prípadným nerovnostiam, vonkajšia mimoriadne pevná a odolná.

  1. Uloženie dosiek

Dosky za lepia odspodu – do soklovej lišty alebo pomocou montážnej laty. Musia vždy dokonale doliehať a lepia sa na väzbu – teda so striedaním špár. Rohy sa riešia vždy väzbou.

  1. Upevnenie hmoždín

Do otvorov vyvŕtaných príklepovou vŕtačkou sa upevnia príchytky v závislosti od projektovej dokumentácie.

postup-kamenna-vlna-1
zdroj: rockwool.sk
  1. Základná vrstva

Na dosky aplikujete základnú vrstvu – stierkovú hmotu, do ktorej následne vtlačíte výstužnú sieťku. Povrch sa  potom vyhladí opätovnou vrstvou stierkovej hmoty.

  1. Penetračný náter a omietka

Po vytvrdnutí a vyzretí vrchnej vrstvy lepiacej stierky, môžete naniesť penetračný náter a po jeho vyschnutí farebnú fasádnu omietku.

postup-kamenna-vlna-2
zdroj: rockwool.sk

 

Náš tip:

Pre vyšší komfort a spokojnosť našich zákazníkov sieť MPL Stavro vytvorila komplexný systém zatepľovania HEAT MIX certifikovaný MPL Stavro. HEAT MIX môžete použiť na:

  • na strechy,
  • fasády,
  • rekonštrukcie balkónov či terás,
  • zateplenie podlahy s vykurovaním,
  • na obnovu už existujúceho zatepľovacieho systému.

HEAT MIX obsahuje materiál, ktorý v rámci zatepľovania budete potrebovať, vybraný a nakombinovaný skúsenými odborníkmi – všetko od penetrácie, cez maltu, tepelné izolanty, kotviace hmoždinky aj konečnú povrchovú úpravu. Súčasťou balíčka na fasády je minerálna vlna ROCKWOOL v prvotriednej kvalite, s ktorou máme najlepšie skúsenosti.

Zateplíte systémom HEATMIX  a získajte certifikát budovy ZDARMA. Viac info na stavebniny@mplstavro.sk alebo 032/640 20 03

Dobrá rada: Nezabudnite na okná

Ak zatepľujete staršiu nehnuteľnosť s pôvodnými oknami, iba zateplenie vám teplotné úniky nevyrieši a na kúrení neušetríte toľko, koľko by ste mohli. Samotná fasáda sa na tepelných stratách podieľa približne 30 %.  Ak však stavbu zateplíte, vymeníte aj okná, môžete ročne ušetriť až 50 % nákladov na vykurovanie.

Zateplenie nehnuteľnosti nie je investícia, ktorá sa vám vráti okamžite. Odzrkadľuje však zodpovedný prístup k bývaniu aj k prírode. Znížené náklady na vykurovanie a využitie prírodných ekologických materiálov ocenia aj ďalšie generácie. Potrebujete poradiť s výberom zateplenia či jednotlivých produktov? Kontakujte nás.

Viac inšpirácie môžete načerpať aj v našich blogoch: