Poznáte kamenné koberce? Sú odolné a výborne vyzerajú

Počuli ste už o kamenných kobercoch? O povrchu, ktorý je príjemný na dotyk aj chôdzu, nenáročný, odolný, vhodný aj okolo bazénov, na schody či na parkovacie státia so širokou škálou farieb a štruktúr? A s nenáročnou aplikáciou, ktorú tí šikovnejší zvládnu aj sami? Ak nie, čítajte ďalej. Koberec dodá terasám, chodníkom, balkónom či cestičkám v záhrade nový vzhľad.

 

Kamenný koberec predstavuje alternatívu k zámkovej dlažbe, betónu či keramickým dlaždiciam – efektnú a ekonomickú. A navyše, ak máte radi prírodný štýl, toto je pre vás výborné riešenie. Kamenné koberce Presstone na prvý pohľad vyzerajú ako plochy vysypané jemným kamenivom či štrkom – v skutočnosti sú však kamienky pevne usadené v epoxidovej hmote. Ide o trojzložkový systém, ktorý sa skladá zo zmesi pohľadových štrkov a pieskov – tie sú spájané špeciálnym systémom s epoxidovou živicou. Kamenné koberce sa vďaka tomu vyznačujú extrémnou pevnosťou, odolnosťou, mrazuvzdornosťou a nenáročnosťou.

 

Kamenný koberec aj na rekonštrukciu

Kamenným kobercom môžete vystlať nové spevnené plochy vo vašej záhrade či v podlahy v interiéri, ale tiež ich využiť na rekonštrukciu pôvodných povrchov. V niektorých prípadoch ani nie je nutné žiadne špeciálne ošetrenie pôvodnej plochy a kamenný koberec si môžete položiť aj sami – dokonca aj na miesta s trhlinami a prasklinami. Tie stačí „zošiť” sponami a živicou. Záleží však od aktuálneho stavu pôvodného podkladu.

 

Koberec so zárukou

Kamenný koberec je mimoriadne odolný a taktiež sa naň vzťahuje záruka. Dbajte však na to, aby bol položený v súlade s odporúčaným návodom od výrobcu.

Hoci – ako spomíname – komponenty aplikačných systémov Presstone umožňujú aj položenie kamenného koberca na pôvodné aj poškodené povrchy, nie vždy je to možné. Príliš poškodené, drobivé povrchy či extrémne namáhané miesta na vlhkom podloží vyžadujú odborné oko.

Prvotriednu kvalitu docielite iba pri správnom technologickom postupe pri realizácií – práve preto je ideálne obrátiť sa na profesionálnu firmu. Tá vám vypracuje technologický postup kladenia a navrhne cenovú ponuku. Po jej odsuhlasení sa o všetko postará – od realizácie až po finalizáciu a tiež vám poradí, ako sa správne o koberec starať.

kamenny-koberec-9

 

V ponuke stavebnín MPL Stavro nájdete dve kategórie kamenných kobercov. Presstone Standard ponúka vyskokvalitné prírodné štrkové zmesy a Presstone Exclusive, ako už samotný názov napovedá, exkluzívnu líniu so širokou škálou farebnosti a tiež možnosťou namiešať si vlastnú zmes podľa svojich požiadaviek.

 

Všestranné použitie

Kamenné koberce môžete použiť aj na opravu schodísk, úpravu výjazdov z garáže, chodníkov, parkovacích státí, terás, ale aj okolia bazénov, na balkóny a tiež do interiéru. A nielen to, hodí sa aj na vertikálne použitie – na povrchy stien a soklov – dokáže vám ušetriť veľa starostí práve vďaka tomu, že mu neškodí vlhké prostredie. Dokonca môžete kombinovaním farieb vytvoriť aj rôzne obrazce a motívy.

kamenny-koberec-4 kamenny-koberec-3 kamenny-koberec-1

 

Leto je na aplikáciu kamenného koberca mimoriadne vhodné. Živice tvrdnú pri vyšších teplotách vzduchu a celý proces aplikácie sa tým urýchľuje.

Výhody kamenných kobercov

  • široké možnosti využitia: interiér, exteriér, schody, balkóny, garáže
  • nenáročná údržba: koberce sú mrazuvzdorné, vodeodolné a nevyžadujú žiadnu špeciálnu údržbu
  • celistvosť: pri správnej aplikácií sa nevytvárajú kaluže ani žiadne nerovnosti
  • ekologická nezávadnosť a bezpečnosť využitia aj v interiéroch

Nevýhody kamenných kobercov

  • nedajú sa použiť na každý povrch – nutné správne spevnenie, ošetrenie a dodržanie technologického postupu

 

Šmýka sa alebo nie?

Možno ste sa v diskusiách na internete dočítali, že kamenné koberce sú v zime či po daždi šmykľavé. Je to možné, ale len v prípade nevhodnej inštalácie, nedodržania postupov či pri použití nekvalitných materiálov a lacných napodobenín. Presstone je však vďaka svojim vlastnostiam odporúčaný aj pre okolia bazénov a na balkóny.

K dispozícii sú desiatky farebných kombinácií a tiež rôzne štruktúry kameniva – od najjemnejších pieskových až po hrubšie. Použitá živica, ktorá kamene spája, je transparentná, priestor tak vyzerá skutočne ako vysypaný dokonale uhladenými kamienkami. Vzorkovník farieb a štruktúr si môžete prísť pozrieť priamo do predajne MPL Stavro.

 

kamenny-koberec-6 kamenny-koberec-7 img_3451

 

Zároveň vám odborný personál poradí, ako postupovať v prípade, že si chcete koberec položiť sami a odporučí vhodné príslušenstvo – súčasťou radu Presstone sú aj aplikačné systémy, spojky, schodíky či ukončovacie profily. Máte ďalšie otázky? Radi vám odpovieme: zahrada@mplstavro.sk

K zdravej a udržiavanej záhrade bez pochýb patrí aj kompostér. Rodinné domy majú zo zákona určené ako majú nakladať s bioodpadom. V článku o kompostovaní sa dozviete viac o tejto problematike a poradíme Vám, čo všetko môžete z varenia smerovať do kompostu – https://mplstavro.sk/blog/zahrada/vybrat-komposter-do-zahrady/.