Zatepľovanie domu: Všetko, čo potrebujete vedieť

Zateplovanie domu – v zime sa vonku zahalíme do teplých kabátov a domovy si vykurujeme radiátormi či krbmi. Teplo však nezostáva vo vnútri, postupne preniká cez steny, cez okná, cez strop… Tepelné úniky vás môžu stáť nemalú čiastku z rodinného rozpočtu. Vhodná termoizolácia, teda zateplenie domu, vám pomôže ušetriť, zvýši komfort bývania a predĺži životnosť vášho domu. Pozrite sa spolu s nami na to, čo všetko potrebujete vedieť o zatepľovaní.

Čo je to termoizolácia/ zatepľovanie?

Laicky povedané, fasáda domu sa obloží polystyrénom, minerálnou vlnou alebo iným materiálom (celulóza, technické konope, korok…) určeným na tepelnú izoláciu a následne sa upraví – sklotextilnou sieťku, ktorá ochráni materiál pred poškodením a umožní následnú povrchovú úpravu omietaním. Správne vykonaná termoizolácia vám vydrží aj 30 rokov. Samozrejmosťou je však úprava (napr. farebnosti) fasády po 15 rokoch.

Dobré rady:

Prečo potrebujete zatepliť?

Pretože ušetríte! Pri vhodnej termoizolácií, výmene okien a izolovaní stropu a pivnice ušetríte až 50% nákladov na vykurovanie. Návratnosť investície je obrovská. Čím skôr si dáte zatepliť nehnuteľnosť, tým viac ušetríte.

Zateplenie bráni premŕzaniu vonkajších stien, teplo zostáva vo vnútri, no vlhko je odvádzané smerom von, takže klíma v interiéri je zdravá a príjemná. Netreb zabúdať na pravidelné vetranie. Ak zateplíte a vymeníte okná za nové, postačí vám aj menší zdroj tepla. V lete sa, naopak, obvodové múry neprehrejú tak rýchlo a vo vnútri budete mať príjemný chládok.

tepelna-izolacia-od-a-z-mpl-stavro-2

Okrem toho zateplenie chráni konštrukciu domu, eliminuje teplotné výkyvy pôsobiace na nosné konštrukcie, znižuje koróziu výstuží a zatraktívňuje nehnuteľnosť.

Aký materiál si vybrať pri zateplovani domu?

Okrem klasického bieleho polystyrénu nájdete na trhu aj sivý s prímesou grafitu, ktorý má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, minerálnu vlnu, ktorá má lepšie paropriepustné a aj protipožiarne vlastnosti (využíva sa najmä na zateplenie vyšších stavieb) a je vhodná aj pre nízkoenergetické domy, nové generácie minerálnej izolácie s vyšším akustickým štandardom, menej prašné, vhodné do vlhších prostredíl korok alebo konopné vlákna, ktoré sú moderným a ekologickým riešením. Ktorý materiál je najvhodnejší pre vašu nehnuteľnosť vám poradí skúsená firma.

TOP 5 výhod zateplovanie domu

  • úspora nákladov na vykurovanie (až o 50% nižšie),
  • zdravé steny (správna termoizolácia vyriešie problém s plesňami a zatekaním),
  • lepšia energetická trieda nehnuteľnosti (váš dom bude mať väčšiu hodnotu na trhu nehnuteľností),
  • moderná nová fasáda,
  • ochrana stavby (termoizolácia chráni obvodové múry domu a predlžuje jeho životnosť).

Čo vás čaká pri zatepľovaní?

  1. Urobte si prieskum trhu alebo sa príďte poradiť ku nám do stavebnín na Rybársku 3, do Trenčína. Odborníci Vám obhliadnu nehnuteľnosť a poradia najlepšie riešenie, predstavia výhody a nevýhody ponúkaných materiálov a následne poskytnú cenovú ponuku.
  2. Základom je aj správna technická špecifikácia zateplenia domu a výber vhodného materiálu pre vašu nehnuteľnosť, tiež vypracovanie projektu.
  3. Uvedomte si, že teplo stúpa smerom nahor, je teda nutné dôkladne zatepliť steny od pivnice, cez sokel až po strop a upevnenie strechy. Materiál nechať “vydýchať”.
  4. Po vyrovnaní povrchu sa upevňuje termoizolačný materiál (polystyrén, minerálna vata…), tmelí sa a následne sa upravuje povrch.

Zo skúsenosti našich zákazníkov vieme, že nájsť overených a “vyskúšaných” majstrov je v dnešnej dobe veľmi náročné.  Veľmi radi Vám poradíme firmu, na ktorú sa môžete obrátiť, ak plánujete zatepľovať fasádu. V našich stavebninách Vám v prípade záujmu odporučíme nami overených zateplovačov.

Najčastejšie chyby pri zatepľovaní domu

  • nekvalitne spracovaný projekt zníži životnosť realizácie,
  • lacné materiály nemajú často vhodné termoizolačné a paropriepustné vlastnosti, steny začínajú vlhnúť a plesnivieť,
  • nevhodná vonkajšia úprava, ktorá dostatočne nechráni materiál,  (vo fasáde vznikajú diery, prípadne sa odliepajú celé platne).

________

Čo je Energetický certifikát?

Vedeli ste, že na zateplenie domu môžete získať štátny príspevok? Potrebujete naň energetický certifikát, teda dokument, ktorý vám vypracuje odborník a zhodnotí úroveň energetického hospodárenia rodinného domu (A sú najúspornejšie domy, G najmenej úsporné). Ako majiteľ nehnuteľnosti máte povinnosť zo zákona nechať si ho vypracovať pri stavbe nového domu, ale aj pri jeho predaji, prenájme či rozsiahlejšej rekonštrukcí. Stačí zateplenie alebo výmena okien a váš dom poskočí do vyššej energetickej triedy – teda vykazuje nižšie náklady na prevádzku.

Aj malá zmena môže mať veľký efekt. Tepelná izolácia a nová fasáda dodajú vášmu domu druhý dych. Nezáleží na tom, či bývate v novostavbe alebo si rekonštruujete staršiu nehnuteľnosť – máte zaručený tepelný komfort, zdravé prostredie a pohodu v lete aj v zime. Zatepliť sa jednoducho oplatí.

V našich blogoch sme sa o.i. venovali téme zateplenia aj v týchto článkoch:

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť