Kto vám postaví dom? Týchto majstrov si dohodnite vopred (2. časť)

V predchádzajúcej časti nášho blogu sme sa venovali odborníkom, ktorí premenia vaše sny o dokonalom bývaní na realitu – od základov. Dnes sa pozrieme na ďalšie profesie, bez ktorých by nebol dom domovom.

Prvú časť článku nájdete tu: Kto vám postaví dom? Týchto majstrov si dohodnite vopred (1. časť)

Okná a dvere

Čakacia lehota na okná a dvere závisí od vyťaženosti výrobnej aj montážnej firmy. Môžu to byť 4 týždne ale aj tri mesiace. Pokojne sa im ozvite skôr a dohodnite si dodanie v orientačnom termíne.

Prečo ich potrebujete: Aj na dodanie okien a dverí sa vzťahuje záručný servis, čo oceníte, keď bude stavba “pracovať” – okná bude možno treba nastaviť, aby dokonale tesnili.

Fasáda

Fasáda nie je len estetickým prvkom, ale aj nositeľom tepelno-izolačných vlastností. Môžete si vybrať z akrylátovej, silikónovej alebo silikátovej omietky. S výberom typu vám opäť poradí projektant. Treba si dať pozor na vyzretie zasieťovaného izolantu a omietku naťahovať v pravý čas.

Voda + kanalizácia

Na realizáciu vodovodných potrubí a kanalizácie by ste mali použiť prvotriedne materiály aj prvotriednych odborníkov. Šetrenie sa vám v tomto smere naozaj nevyplatí – obráťte sa na firmu, ktorá má v portfóliu viacero realizácií a hlavne spokojných klientov. Ideálne je opäť, ak vám má kto poradiť niekoho s dobrou skúsenosťou.

Elektrina + voda + kúrenie

Služby elektrikárov, plynárov a firmy zabezpečujúcej realizáciu ústredného kúrenia  môžete využívať súbežne. Profesionáli vám poradia, ktorý spôsob vykurovania je pre váš dom najvhodnejší, navrhnú umiestnenie a veľkosť radiátorov, prípadne v súlade s projektom podlahové vykurovanie alebo iný spôsob. Elektrikár zabezpečí  realizáciu rozvodov, poistky, zásuvky…

Kvalitní elektrikári a plynári sú často veľmi vyťažení, preto ich oslovte s dostatočným predstihom.

Steny + podlahy + osvetlenie

Keď budú rozvody vody, elektriny, kanalizácie, plynu a vykurovania na mieste, je na rade povrchová úprava stien a pokrytie podláh. Ak ste sa rozhodli pre sadrokartónové podhľady, teraz nastal ich čas. Maliar, následne vášmu domovu vdýchne prvý pocit útulnosti. Keď vymaľujete a položíte podlahy, konečne sa “u vás doma” prestane prášiť – nainštalujte aj osvetlenie.

Prečo ich potrebujete: Vymaľovať a položiť si podlahu zvládnete aj sami, no bez predchádzajúcich skúseností je to riskantné – najmä ak ide o novostavbu.  Opravovať škody, ktoré vzniknú nesprávnou maľovkou alebo nevhodným položením podlahy vás môže vyjsť draho.

Obklady a dlažba

Šetriť na obkladoch a dlažbe sa nevyplatí. Okrem toho, že rozdiely v cenových kategóriach presne kopírujú tie akostné rozdiely – čím lacnejšia dlažba, tým nižšia odolnosť a náročnejšia údržba, výmena prasknutej dlaždičky nie je žiadna zábava. Pri zhotovovaní obkladov a dlažieb by ste už mali mať vybratú sanitu do kúpeľne a toaletu.

Prečo ich potrebujete: Uvedomte si, že dlažba a obklad sú vystavené pôsobeniu vlhkosti a tepla (kuchyňa a kúpeľňa), preto musia byť z kvalitného odolného materiálu a tiež bezchybne uložené. Kvalitný obkladač vám poradí vhodný spôsob realizácie obkladu a dlažby pre váš dom či byt. Skontaktujte sa s ním už pri výbere materiálu – objednávajte  potrebné množstvo materiálu, respektíve o niečo viac, pre prípad, že v budúcnosti budete potrebovať zopár kusov na opravu. Ak by ste ďalšiu várku objednali dodatočne, chýbajúce kusy sa môžu líšiť farebnosťou či povrchovou úpravou alebo už nemusí byť vaša dlažba vôbec v ponuke.

Schody + zábradlia

Schodište a zábradlia môžete objednávať v pohode s veľkým predstihom, často sa na ne dlho čaká, predovšetkým ak si vyberiete riešenie na mieru alebo netradičný materiál. Pokojne firmu či živnostníka oslovte v rovnakom čase, ako objednávate okná.

Dom v tejto fáze je už domovom. Obývateľný, útulný, teplý a hlavne, váš. Pravdepodobne už máte vybratú aj svoju vysnívanú kuchyňu (čakacie lehoty sú od 4 týždňov po niekoľko mesiacov, preto ju objednajte včas) a čaká vás tá najpríjemnejšia časť – zariaďovanie. Nešetrite na kvalite, radšej si doprajte čas. Veď aj spať na matracoch a svietiť len žiarovkou má svoje čaro – a doslova neopakovateľné.