Minerálna vlna alebo fasádny polystyrén? Zateplenie domu sa oplatí.

Minerálna vlna alebo fasádny polystyrén? Zateplenie domu sa oplatí.

Zateplenie fasády je dôležitým funkčným prvkom stavby, bez ohľadu na to, či sa jedná o novostavbu alebo o rekonštrukciu staršieho rodinného a bytového domu. Dnes už pravdepodobne nikto nespochybňuje ekonomický, dizajnový a akustický význam zateplenia, do popredia sa však stále viac dostáva aj jeho pozitívny vplyv na ekológiu.

Na trhu je k dispozícii viacero materiálov vhodných pre zateplenie, tými najvyužívanejšími sú expandovaný polystyrén (EPS) a minerálna vlna, známa tiež ako fasádna či minerálna vata. Pre ktorý materiál sa však rozhodnúť? Čo zohľadniť pri výbere? Nechajte sa inšpirovať našim článkom. Vysvetlíme pojmy, ktoré potrebujete v súvislosti so zatepľovaním poznať, poradíme, na čo si dávať pozor pri výbere kontaktného zatepľovacieho systému a objasníme rozdiely medzi zatepľovacími materiálmi.

b1

ETISC – vonkajší kontaktný zatepľovací systém

Je potrebné si uvedomiť, že pri vykurovaní či klimatizovaní priestorov neotepľujete a nechladíte len vzduch v miestnosti, ale aj steny. Zateplením fasády chránite obvodové múry pred ich rýchlym ochladzovaním či naopak otepľovaním vplyvom vonkajších poveternostných podmienok. To znamená, že jednak dochádza k výrazne nižším únikom tepla cez múry smerom von a na druhej strane sa steny neochladzujú ani z vonkajšej strany. Z toho vyplýva, že na zabezpečenie príjemnej interiérovej teploty potrebujete menej kúriť a menej klimatizovať. A je celkom logické, že čím menej kúrite a klimatizujete, tým menej aj platíte.  Zároveň viac chránite životné prostredie, pretože vyrábate menej emisií CO2. Jedným z najdôležitejších ukazovateľov izolačného materiálu je súčiniteľ tepelnej vodivosti (vyjadruje sa vo W/(m . K)). Ten vyjadruje čas, za ktorý prejde teplo cez materiál. Čím nižšia je hodnota, tým má materiál lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.

Všeobecne používaná skratka ETICS pre vonkajší kontaktný zatepľovací systém vychádza z anglických slov External Thermal Insulation Composite System. Je možné ho definovať ako ucelený systém používaný na zateplenie obvodového muriva, ktorý sa skladá z priemyselne vyrábaných prvkov, výrobcom špeciálne určených a dodávaných pre daný systém. Jeho súčasťou je lepiaca hmota, kotviace prvky, prvky konečnej povrchovej úpravy a izolantu, t.j. izolačného materiálu, napríklad minerálnej vlny či fasádneho polystyrénu EPS. Jednotlivé vrstvy systému sa aplikujú bez vzduchových medzier priamo (kontaktne) jedna na druhú.

Náš TIP pre vás:

Pre zabezpečenie hodnôt a vlastností deklarovaných výrobcom používajte pri zatepľovaní jednotlivé prvky presne špecifikované výrobcom pre daný systém, nekombinujte ich prvkami z iných systémov.

petra-kessler-1075608-unsplash

Prečo zatepliť kamennou vlnou Rockwool?

Jednou z najuznávanejších značiek na trhu so zatepľovacími materiálmi je Rockwool. V prípade, že sa rozhodnete práve pre túto značku, jednoznačne môžeme odporučiť napríklad dvojvrstvovú izolačnú dosku z kamennej vlny (minerálnej plsti) Rockwool Frontrock MAX E. Je vhodná pre zateplenie všetkých typov budov, vrátane nízkoenergetických a pasívnych. Okrem fantastických tepelnoizolačných vlastností sa vyznačuje pevnosťou, pružnosťou, paropriepustnosťou a odolnosťou proti vlhkosti a alkáliám. Fasádna vata Rockwool Frontrock MAX E je nehorľavá a zabezpečí vám pokoj vďaka kvalitnej zvukovej izolácii.

Výhodou fasádneho polystyrénu nie je len jeho nižšia cena

V prípade, že je pre vás dôležitý aspekt ceny, rozhodnúť sa môžete pre expandovaný polystyrén. Jeho výhoda tkvie okrem nižšej ceny v jednoduchšej manipulácii, nakoľko je podstatne ľahší ako minerálna vlna. Ako jeden príklad z mnohých môžeme uviesť fasádne dosky z expandovaného polystyrénu Austrotherm EPS 70 F. Má ideálne tepelnoizolačné vlastnosti, je odolný voči silnému vetru a vlhkosti. EPS je recyklovateľný a nezávadný materiál, stále najobľúbenejší spomedzi všetkých izolantov na zateplenie rodinných domov, polyfunkčných budov aj na zateplenie panelákov.

Okrem klasického bieleho polystyrénu máte na výber aj sivý fasádny polystyrén s prímesou grafitu, napríklad Austrotherm GrEPS 70 F. Vyznačuje sa lepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami ako biely EPS, oproti ktorému má pri rovnakej hrúbke až o 20% lepšiu tepelnú izoláciu. Je vhodný aj pre nízkoenergetické stavby.

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Ďalšie inšpiratívne články:

Viac inšpirácie môžete načerpať aj v našich blogoch: