6 rád ako začať so stavbou domu

Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí rozmýšľajú nad stavbou domu? Ktorým úradom oznámiť váš plán so stavaním? Snívate o domčeku z katalógu alebo máte v hlave vlastnú predstavu o vašom kráľovstve? Chcete mať na pozemku veľký bazén pre všetky deti z ulice, alebo len malý anglický trávnik? Otázok je mnoho, odpovedať na ne sa budeme snažiť čo najstručnejšie.

Ako hovorí jeden náš verný zákazník – nasťahovať by ste sa mali až do domu, ktorý postavíte ako tretí v poradí. Prvý je len skúšobný. Na ňom zistíte, čo všetko je urobené zle. Na druhom vychytáte muchy a ten tretí bude už dokonalý 🙂 Nie nadarmo je náš slogan STAVajte ROzumne s MPL STAVRO.

1. Ako vybrať pozemok

Hlavný poznatok: Preverte si dostupnosť inžinierskych sietí.

Výber pozemku konzultujte so stavebným inžinierom alebo architektom. Je váš projekt vhodný práve pre tento typ pozemku? Ak sa vám zdá cena pozemku nízka, overte si, či sú v cene započítané aj inžinierske siete. Medzi inžinierske siete patria: pripojenie na rozvod vody, zemný plyn a elektrickú energiu, prípojka kanalizácie, linky pevnej telefónnej siete, káblového televízneho rozvodu a existencia príjazdovej cesty. Pozemok, ktorý nie je napojený na tieto siete sa vám ich zavedením značne predraží.

Medzi hlavné kritéria pre výber pozemku patria:
• Veľkosť, orientácia a rozloženie,
• Umiestnenie,
• Vybavenosť inžinierskymi sieťami,
• Dopravná dostupnosť,
• Cena.

Veľkosť pozemku
• Pozemky 300 – 400 m2 sú vhodné na radovú zástavbu. Zo zákona vyplýva minimálna šírka domu 6,5 m.
• Pozemky od 400 – 800 m2 sú vhodné na výstavbu samostatných rodinných domov alebo dvojdomov. Minimálna dĺžka pozemku je 16,5 m. K šírke domu si vždy pripočítajte 3 m po každej strane.
• Pozemky okolo 1000 m2 sú „štedré“ svojou rozlohou. Môžete si na nich dopriať krásnu záhradu, bazén, prípadne malý záhradný domček.

2. Bez projektu sa nepohnete

Hlavný poznatok: Bez projektu vám stavebný úrad nevydá stavebné povolenie.

Máte dve možnosti:
1. Kúpiť si hotový projekt rodinného domu z katalógu.
2. Projekt si nechať vypracovať na mieru architektom.

Hlavnými kritériami pri výbere jednej z možnosti sú vaša finančná situácia a čas, za ktorý chcete mať projekt k dispozícii. Pri výbere projektu si skúste odpovedať na dve otázky:
1. Chcem domček, ktorý si dispozične sám (s architektom) navrhnem?
2. Alebo si vyberiem taký, ktorý je už navrhnutý a možnosť zásahov je nižšia?

3. Vydanie územného rozhodnutia

Hlavný poznatok: Projekt na vydanie územného rozhodnutia sa pripravuje v 2 vyhotoveniach. O vyjadrenie musíte požiadať aj správcov sietí.

Územné rozhodnutie sa vydáva na základe návrhu navrhovateľa. Účastníkmi územného konania sú:
• stavebník,
• inštitúcie,
• občania, ktorých vlastnícke alebo iné práva k pozemkom alebo stavbám vrátane susedných pozemkov a stavieb môžu byť stavbou dotknuté.

Prílohy k návrhu:
1. list vlastníctva,
2. fotokópia právoplatného stavebného povolenia,
3. písomné splnomocnenie v prípade, že stavebník poverí na vybavenie žiadosti inú fyzickú alebo právnickú osobu,
4. snímka z katastrálnej mapy,
5. projektová dokumentácia stavby v dvoch vyhotoveniach (súhrnná technická správa, dokumentácia s vyznačením pôvodného a navrhovaného spôsobu užívania jednotlivých priestorov stavby),
6. doklad o prerokovaní s orgánmi štátnej správy, ktorých záujmov sa vykonanie zmeny dotýka, ak sa také rokovania viedli,
7. právoplatné kolaudačné rozhodnutie,
8. ohlásenie stavebných úprav,
9. revízne správy (elektrického zariadenia, plynoinštalácie, komínov, bleskozvodu a pod.),
10. vyhlásenie kvalifikovanej osoby (stavebný dozor), že bude zabezpečovať odborné vedenie stavby uskutočňovanej svojpomocou,
11. správny poplatok v zmysle zákona č. 145/95 Z.z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov.
Tieto prílohy sa môžu líšiť podľa požiadaviek úradu, mesta či obce.

4. Projekt na stavebné povolenia

Hlavný poznatok: Projektová dokumentácia je potrebná pre stavebné konanie.

Keď už máte v rukách územné rozhodnutie, na rade je získanie stavebného povolenia. K stavebnému povoleniu musíte predložiť projektovú dokumentáciu so súhrnnou technickou správou.

5. Stavebný úrad poradí

Hlavný poznatok: Nezabudnite navštíviť stavebný úrad

O tom, čo budete potrebovať na vydanie stavebného povolenia sa určite informujte aj na miestnom stavebnom úrade. Podklady na vydanie územného povolenia sú takmer zhodné s podkladmi na vydanie stavebného povolenia. Podať spolu ich však nemôžete, musíte mesiac čakať na vyjadrenie k územnému povoleniu.

Okrem toho si pripravte aj:
• Vyhlásenie stavebného dozoru,
• Projektovú dokumentáciu žumpy (ak nebude dom napájať na kanalizáciu),
• Vyjadrenie vodární, elektrární, plynární, telekomunikácií, požiarnej ochrany, obvodného úradu životného prostredia a iné – tieto povolenia si môžete začať vybavovať aj počas vypracovania projektovej dokumentácie.
Najjednoduchšie je, keď si všetky povolenia začnete vybavovať už s vyhotovenou projektovou dokumentáciou.

6. Stavebné povolenie

Hlavný poznatok: Stavebné povolenie vydáva stavebný úrad

Myslite na to, že na stavbu domu budete potrebovať územné povolenie a stavebné povolenie. Bez nich nie je možné dom postaviť a následne užívať. Stavebné povolenie vydáva príslušný stavebný úrad podľa katastrálneho územia. Dajte si záležať, aby ste na prvýkrát poskytli všetky potrebné náležitosti. V opačnom prípade sa vám môže predĺžiť lehota vydania rozhodnutia. Stavebné konanie začína stavebný úrad na žiadosť stavebníka.

V skratke čo teda potrebujem predtým ako začnem stavať?

– projekt na stavebné povolenie. Hlavne časti ako architektúra, zdravotechnika, statický posudok, elektrická prípojka, vnútorné riešenie domu, bleskozvod, kúrenie, požiarna ochrana,
– vyjadrenie vodární, elektrární, plynární, telekomunikácií, požiarnej ochrany, obvodného úradu životného prostredia. Ideálne je, ak máte aj zmluvy o pripojení na plyn, vodu, elektrinu a kanalizáciu,
– žiadosť o stavebné povolenie,
– ak chcete urýchliť stavebné povolenie, obehnite si budúcich susedov s projektom (aj s koláčikom) a vypýtajte si od nich písomný súhlas so stavbou,
– rozpočet na stavbu spolu s cenníkovými cenami + slepý rozpočet stavby,
– zaistite si dopredu nezávislý stavebný dozor – oprávnenú osobu s pečiatkou.

Postaviť dom je fuška a vybaviť, aby ste mohli vôbec začať stavať je 50 % úspechu 🙂 Veríme, že sme Vám pomohli zorientovať sa v problematike a aj vďaka nám sa nestratíte v spleti povolení, úradov a vybavovačiek. Držíme palce a tešíme sa na Vás!

V našom blogu sa venujeme aj iným zaujímavým témam: