Polystyrén nielen ako stavebný materiál! 3 typy ako ho využiť na homedecor

Podlahový polystyrén, fasádny ale aj styrodur sa bežne využíva na zatepľovanie budov či na iné tepelné izolácie už desiatky rokov. Ak vám doma zostali nevyužité kusy, vdýchnite im nový život. S našimi nápadmi premeníte zvyšky polystyrénu na praktických pomocníkov v domácnosti.

Polystyrén bol prvýkrát pripravený náhodou v roku 1839 nemeckým lekárnikom Eduardom Simonom, samozrejme nešlo hneď o formu polysteryrénu ako ju poznáme dnes. Rokmi sa z neho stal priehľadný tvrdý a zároveň veľmi krehký plast, je to organická hmota, ktorá má pôvod v rope.

V stavebníctve sa stretávame s dvoma druhmi polystyrénu, podľa spôsobu výroby a vlastností:

  • EPSexpandovaný penový polystyrén (napr. Styropor), ktorý je typický veľkými pórmi – podlahový polystyrén a fasádny polystyrén
  • XPSextrudovaný penový polystyrén (napr. Styrodur). XPS je odolný voči tlaku a vodu absorbuje v malom množstve a preto sa často používa v stavebníctve ako izolačný materiál.

Zateplenie stavby polystyrénom vám zabezpečí nízku energetickú náročnosť stavby, nízke úniky tepla, vyšší tepelný komfort v každom ročnom období a to všetko pri relatívne rýchlej ekonomickej návratnosti investícií. Jeho vlastnosti ho predurčujú na široké využitie – výborne tepelne a zvukovo izoluje, je pevný, minimálne nasiakavý, hygienicky nezávadný a pritom mimoriadne ľahký.  S polystyrénom sa môžete stretnúť aj v každodennom živote, v potravinárskom priemysle – na balenie potravín, resp. jedla.

 

Ako spoznať kvalitný polystyrén EPS 70F (expandovaný polystyrén)?

EPS 70F je jedným z komponentov na zatepľovanie fasád. Pri kúpe je dôležite si všimnuť jeho minimálnu objemovú hmotnosť, ktorá by mala byť 13,5 kg/ m3. Polystyrén, ktorý má objemovú hmotnosť nižšiu ako je uvedená, nespĺňa kvalitatívne požiadavky, ktoré sú rozhodujúce pre jeho použitie – napr. ako je napätie v tlaku pri 10% deformacií, pevnosť v ťahu kolmo na rovinu, rozmerová stálosť. Nižšia objemová hmotnosť má na svedomí aj zhoršenú tepelnú vodivosť, čo sa prejaví v nedostatočnej úspore nákladov na energie.

ZLATÉ PRAVIDLO: Čím hrubší izolant, tým je návratnoť investícií do zateplenia rýchlejšia. Každým centimetrom sa zvyšuje cena investície o cca 20%, čo sa ale vráti už v prvom roku po zateplení.

 

Kreatívne nápady: Na čo všetko sa dá použiť podlahový polystyrén.

Dobrý tip: Pri väčších objemoch odporúčame polystyrén rezať špeciálnou rezačkou na polystyrén alebo rezačkou s horúcim drôtom. Zabránia tomu, aby sa polystyrén zbytočne drobil. Na bežné DIY projekty vám postačí obyčajný ostrý výsuvný nôž.

 

1. Fotonástenka
Náročnosť: **

Budete potrebovať: plát polystyrénu s ľubovoľnými rozmermi, pevnejšiu tkaninu, prípadne starý obrus, špendlíky alebo zošívačku, textilnú gumu podľa potreby

Ako na to: Veľmi jednoducho. Plát polystyrénu orežte na pravidelný tvar, ideálne obdĺžnik. Z látky či starého obrusu vystrihnite rovnaký tvar ako má polystyrén, no po okrajoch nechajte pretŕčať približne 15 centimetrov textilu. Polystyrén položte do stredu tkaniny, pretŕčajúcu časť následne zahnite, ako keby ste balili darčeky, a upevnite špendlíkmi alebo zošívačkou. Na takúto nástenku môžete prichytávať fotografie či odkazy špendlíkmi alebo si vytvoriť sieť z krajčírskej gumy.

polystyren-fotonastenka-mplstavro-sk

 

2. Taburetka

Náročnosť: ***

Budete potrebovať: väčší polystyrénový box  s vrchnákom, ktorý sa napríklad využíva na prenos chladených či horúcich potravín,  čalunnícky textil alebo pevnejšiu látku, zošívačku, lepidlo

Ako na to: Postup je podobný ako pri nástenke z polystyrénových plátov. Box obaľte v látke podobne, ako keby ste balili darček. Okraje látky starostlivo zahnite, prilepte a dôkladne upevnite zošívačkou. Vrchnák zabaľte do textilu samostatne tak, aby sa box dal stále otvoriť – taburetku môžete využiť aj ako úložný priestor.

polystyren-fotonastenka-mplstavro-sk-2
3. Falošné tehly: dekoratívny obklad na stenu

Náročnosť: *****

Budete potrebovať: zvyšky polystyrénu, farebný sprej, lepidlo, nôž, prípadne teplovzdušnú pištoľ

Ako na to:  Plát polystyrénu nalepte na podklad, ktorý chcete “obložiť”. Fixkou naznačte nepravidelnú mriežku v tvare tehál. Pomocou noža, rezačky s horúcim drôtom alebo teplovzdušnej pištole naznačte podľa predkresleného vzoru na polystyréne zárezy, ktoré budú imitovať špáry. Nožom či pištoľou môžete zarezať aj do jednotlivých tehál, aby vyzerali prirodzenejšie. Nakoniec obklad zafarbite sprejom podľa vášho vkusu.

polystyren-falosne-tehly-mplstavro-sk-1

 

Mýty o polystyréne: Je polystyrén nebezpečný?

Minulý rok prebehla médiami správa o škodlivosti polystyrénu na ľudské zdravie. V Česku bol polystyrén zaradený na zoznam nebezpečných materiálov, ktoré treba likvidovať na špeciálnych skládkach pre nebezpečný odpad. Problémom bol spomaľovač horenia, chemická látka, ktorá sa do fasádneho polystyrénu pridávala dávnejšie. Táto prímes je však už  od 1. 1. 2016 zakázaná. Ak ste ho aj použili na zateplenie pred niekoľkými rokmi, môžete byť pokojní. Podľa dostupných informácií sa na Slovensku prípady poškodenia zdravia v súvislosti s fasádnym polystyrénom nezaznamenali.

Téme zatepľovanie sme sa venovali aj v článku Zatepľovanie od A po Z: Všetko, čo potrebujete vedieť

Viac informácií o jednotlivých typoch polystyrénu, technických postupoch vám ochotne poskytne odborný personál v našich stavebninách MPL Stavro, na Rybárska 3 v Trenčíne alebo na e-maily stavebniny@mplstavro.sk

Viac inšpirácie môžete načerpať aj v našich blogoch: