Fasádne omietky. Ako si správne vybrať?

Vzhľad a stav vonkajšej fasády je akousi reprezentatívnou vizitkou každého domu. Fasáda je však počas celého roka vystavená rozličným vplyvom ako je prach, dážď, vietor, výfukové plyny. Pôsobením týchto vplyvov môže vzniknúť trvalé zašpinenie fasády, rozvoj rias a plesní, alebo celkový dojem zanedbania budovy.

fasádne omietky

Aj z tohto dôvodu musia byť vonkajšie omietky dostatočne odolné, pretože sú priamo vystavené klimatickým vplyvom. Trh dnes ponúka širokú škálu fasádnych omietok, ktoré sa od seba líšia v mnohých parametroch: v štruktúre, použitých materiáloch, UV stabilite, vodeodolnosti, či priepustnosti. Z hľadiska štruktúry sú k dispozícii hladené alebo ryhované, s rozličnou veľkosťou použitých zŕn. Vybrať si tú správnu môže byť náročné. Výber omietky je potrebné vždy prispôsobiť podkladu. Podľa druhu použitého spojiva rozlišujeme:

  • akrylátové,
  • silikátové,
  • minerálne,
  • silikátovo-silikónové,
  • silikónové fasádne omietky

Aký je medzi nimi rozdiel?

Akrylátové fasádne omietky sú založené na báze akrylátových živíc a syntetických polymérov. Medzi najdôležitejšie vlastnosti akrylátovej omietky patrí nízka nasiakavosť, vysoká priľnavosť k podkladu a dobrá flexibilita. Tento typ omietky sa používa predovšetkým na nové stavby. Akrylátové omietky nie sú vhodné na staršie domy pri ktorých je dôležitá paropriepustnosť. Výhodou je cenová dostupnosť, odolnosť voči vonkajším vplyvom, dobrá krycia schopnosť a farebná stálosť. Nevýhodou je, že nie sú paropriepustné a ľahšie sa na nich usadí nečistota.

Minerálne fasádne omietky fungujú na  báze cementu s minerálnymi plnivami a modifikátormi. Ich hlavnou výhodou je paropriepustnosť a dlhá životnosť. Jej použitie je vhodné v budovách s vysokým obsahom vlhkosti a tam, kde sú ako izolačný materiál použité dosky z minerálnej vlny, nakoľko má nehorľavý charakter. Nevýhodou ich použitia je nízka odolnosť voči oderu a nasiakavosť. Neodporúča sa používať v prašnom prostredí.

fasadne-omietky

Silikátové fasádne omietky sú založené na báze tekutého draselného skla. Vďaka svojmu zloženiu sa vyznačujú najvyššou mierou priepustnosti vodných pár a odolnosťou voči vode. Sú vhodné na objekty zaťažené vlhkosťou. Silikátové omietky sa používajú prevažne pri sanácii pamiatkových objektov a renovácii starých fasád. Ako ich výhodu by sme mohli označiť paropriepustnosť, odolnosť voči vonkajším vplyvom a vode, vysokú kryciu schopnosť.  Nevýhodou je krehkosť a náročnejšie spracovanie.

Silikátovo – silikónové fasádne omietky sú kombináciou silikátovej a silikónovej omietky. Medzi ich základné prednosti patrí odolnosť voči vode a poveternostným vplyvom, veľmi dobrá priepustnosť pary, okamžitá spracovateľnosť a vysoká odolnosť proti znečisteniu.

Silikónové fasádne omietky sú vytvorené na silikónovej báze. Majú všetky výhody akrylátových, aj silikátových omietok. Vďaka svojmu zloženiu zabraňujú hlbšiemu vniknutiu alebo uchyteniu sa mikročastíc prachu, stenových rias a plesní a pomáhajú zabezpečiť ich základnú funkciu  – ochranu stien budov. Ich nespornou výhodou je samočistiaci efekt, vodeodolnosť, paropriepustnosť a farebná stálosť. Nevýhodou môže byť vyššia cena a ťažšia pretierateľnosť.

S cieľom zabezpečiť, aby fasáda a celý izolačný systém budovy zostali atraktívne a funkčné po dlhú dobu bola vytvorená nová generácia nových silikónových fasádnych omietok Ceresit, založená na technológii Double Dry.

silikonovy-ceresit-zrno

Táto technológia sa vyznačuje:

  • nízkou nasiakavosťou vody (povrch omietky a jej štruktúra je vynikajúco chránená proti vsiaknutiu vody)
  • hydrofóbnym efektom (kvapky vody nevsakujú do štruktúry omietky, ale vytvárajú perličky na jej povrchu)
  • vynikajúcou paropriepustnosťou (hustá štruktúra omietky je vysoko praopriepustná)
  • rýchlym schnutím fasády (vďaka dvojitému mechanizmu, Double Dry)
  • samočistiacimi vlastnosťami
  • odolnosťou voči plesniam, riasam a hubám

Silikónové omietky Ceresit je možné získať v 511 farebných odtieňoch Ceresit Colours of Nature®. Práve ten je novinkou v sortimente fasádnych zatepľovacích systémov stavebnej chémie. V tomto unikátnom farebnom koncepte 511 farieb určených pre akrylátové, silikónové, silikátové, silikátovo-silikónové omietky si môžete nájsť vhodnú farbu alebo farebnú kombináciu, ktorú vám namiešame v našom novom miešacom centre u nás.

511-farieb-pre-fasadu-vasho-domu

 

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Ďalšie inšpiratívne články: