Ako si správne vybrať vodovodnú batériu

Pri zariaďovaní, či rekonštrukcii domu nemôžeme zabúdať ani na maličkosti, akými sú vodovodné batérie. Používame ich niekoľkokrát do dňa a preto je vhodné ich výberu venovať zvýšenú pozornosť.  Pri ich výbere je dôležité okrem dizajnu brať do úvahy najmä ich funkčné vlastnosti. V našom článku vám predstavíme základné rozdelenie vodovodných batérií.

 

Klasická alebo termostatická? Aké sú rozdiely medzi vodovodnými batériami?

Je rozdiel v tom, či kupujete vodovodnú batériu do kuchyne či do kúpeľne. Kým v prvom prípade kladiete dôraz na praktické ovládanie aj špinavými rukami, v kúpeľni zase oceníte presnosť a rýchlosť nastavenia požadovanej teploty. Poďte sa spolu s nami pozrieť na jednotlivé druhy vodovodných batérií.

Kohútiková či zmiešavacia

Klasické zmiešavacie batérie s jednou pákou, na ktorej meníte teplotu aj tlak vody, sú v posledných rokoch veľmi obľúbené. Ich funkcie sú rovnaké, líšia sa iba tvarom, použitým materiálom a celkovým dizajnom. Kohútiková batéria slávi návrat v retro kúpeľniach a inklinujú k nej tiež majitelia a majiteľky domácností zariadených vo vintage štýle. Voda sa pri tomto type batérií zmieša až v hlavici.

Kuchyňa či kúpeľňa

Základným parametrom pri kúpe drezovej vodovodnej batérie je jej výška. V dreze potrebujete bez problémov umyť aj väčší plech či napustiť vodu na cestoviny do vyššieho hrnca. Kým v kúpeľni či na toalete – jednoducho v umývadle, kde si výlučne umývate ruky – môžete zvoliť aj menšiu skladnejšiu batériu.

cleaning-cooking-hands-545013

Otočná či statická

Statická batéria je vhodná do menších umývadiel, ktoré slúžia výlučne na hygienu rúk. Otočná batéria je nevyhnutná pri drezoch a pri väčších umývadlách, ktoré využívate napríklad na pranie. Výhodou tiež je, ak v prípade, že do umývadla potrebujete umiestniť vedro či iný väčší predmet, môžete batériu úplne otočiť tak, aby nezavadzala.

S odtokom či bez

Mnohé batérie sú vybavené aj odtokovou garnitúrou a tiahlom, teda páčkou, ktorá vodu z umývadla vypúšťa. Prípadne zátkou, ktorú mechanicky zatlačíte priamo v umývadle v odtoku. Je to praktické a navyše efektné riešenie.

Značkové či supermarketové

Váhate, či investovať do drahšieho, značkového modelu, alebo sa uspokojiť lacnou batériou zo supermarketu? Použitý materiál a výrobný postup je to, čím sa líšia. Drahšiu a kvalitnejšiu batériu jednoduchšie vyčistíte, nezanáša sa tak vodným kameňom, pretože je dokonale hladká a jej povrch nepriťahuje nečistoty a vodné kvapky.

Nekvalitné modely vám často poslúžia iba zopár sezón, fŕkajú, upchávajú sa vodným kameňom a tiež nastavenie teploty a tlaku vody často nie je také pohodlné, ako pri značkových modeloch. Ak máte svoju vysnívanú batériu, no zdá sa vám príliš drahá, vyberte si starší model z rovnakej značky – za výpredajovou cenou sa neskrýva znížená kvalita, ale dizajn spred sezóny či dvoch.

Senzorové batérie

Ďalšou špecifickou podkategóriou sú senzorové batérie. Určite ich poznáte z nákupných centier alebo reštauračných zariadení. Čoraz častejšie si však nachádzajú cestu aj do bežných domácností. Prečo? Práve pre ich praktickosť a hygienickosť. Prúd vody dokážete spustiť bezdotykovo, iba priložením ruky na dostatočnú vzdialenosť k senzoru – zvyčajne stačí vložiť ruky priamo pod vodovodný kohútik. Nemusíte sa ničoho dotýkať ani nastavovať teplotu či tlak – práve to je aj ich nevýhoda, ktorá nemusí vyhovovať každému. Preto sa hodia k toaletám, kde slúžia výlučne na umytie rúk. Vyznačujú sa však vysokým hygienickým štandardom.

01240731702_hansa-stela-senzorova-umyvadlova-bateria-s-vypustou-push-6v-chrom-kod-57162211

Termostatické batérie

Úspornejší variant bežnej zmiešavacej vodovodnej batérie vám dokáže priemerne znížiť spotrebu vody až o 50 %. Na batérií nastavíte požadovanú teplotu vody a tá sa pripraví automaticky zmiešaním teplej a studenej. Stačí iba pákou pustiť prúd. Okrem toho je termostatická batéria výnimočne vhodná aj do domácností s malými deťmi – minimalizuje totiž riziko obarenia či popálenia – je vybavená bezpečnostnou poistkou, ktorá bráni pusteniu horúcej vody. Sú mimoriadne vhodné napríklad do spŕch – stačí otočiť kohútikom a voda tečie v presne takej teplote, akú ste si nastavili.

Máte svojho favorita? Pre istotu si váš výber dôkladne premerajte. Umývadlovú či drezovú batériu používate niekoľkokrát denne a jej zlý výber vie značne znepríjemniť život. Neunáhlite sa a nesnažte sa za každú cenu ušetriť. Vodovodné batérie predsa nekupujete každý deň.

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Ďalšie inšpiratívne články: