5 tipov ako zvoliť vhodnú farbu dverí

S výstavbou nového či rekonštrukciou starého bývania pomaly finišujete. Ostáva už len osadiť dvere a môžete zariaďovať. Konečne! Po nekonečných týždňoch, mesiacoch či nebodaj rokoch sa neviete dočkať zaslúženého prvého pohárika sektu v novom. A vtedy príde zneistenie. Vybrali sme správnu farbu dverí? Hodia sa k podlahe či farbe stien? Môžeme ich nakombinovať so zariadením, ktoré máme, prípadne, ktoré sme plánovali zadovážiť?

dvere

Verte, stáva sa, že výber dverí stavebník podcení. A pritom dvere sú skutočne neodmysliteľnou súčasťou interiéru. Vhodne dopĺňajú celkový dizajn miestností, prípadne ho rovno určujú. Tak, ako je dôležitý výber materiálu a tvaru interiérových dverí, rovnako tak je dôležitá, ak nie z pohľadu interiérového dizajnu ešte dôležitejšia, aj ich farba. Podľa čoho teda zvoliť tú pravú farbu dverí?  

1.) Stanovte si rozpočet

Vybrať si dvere môže byť v súčasnosti skutočne problém. Nie kvôli tomu, že by nebolo z čoho vyberať, ale naopak, ten výber je široký. Prvým kritériom pri voľbe dverí je rozpočet. Podľa neho budete môcť, bez ohľadu na to, či budete vyberať dvere cez eshop alebo priamo v kamennej predajni, vyfiltrovať určitú časť, ktorá zodpovedá vašim finančným predstavám. Zároveň uvidíte, z akých materiálov a z akého vyhotovenia si budete môcť vyberať. Pri nižšom rozpočte Vám pravdepodobne predávajúci ponúknu klasické dvere s voštinovou či drevotrieskovou výplňou a laminátovou alebo fóliovou povrchovou úpravou. Drahšie dvere sú vyrobené z pravého dreva – dyhované alebo masívne. Taktiež je možné vybrať dvere sklenené, lakované, striekané, bezfalcové či napríklad s magnetickým zámkom.

2.) Farba dverí ku materiálu a tvaru dverí

Ak ste si už zvolili ten správny materiál a tvar interiérových dverí, na rad príde rozhodovanie sa o farbe. A tá v prvom rade súvisí s materiálom, z ktorého sú dvere vyrobené. V prípade laminovaných či fóliovaných dverí je na výber množstvo dekorov, pozornejšie oko však vidí, že sa to na drevo „iba podobá.“ Naopak, ak ste zvolili drevené dvere, výber dekorov bude obmedzenejší. Moderným a vyhľadávaným variantom sú aktuálne napríklad biele striekané bezfalcové dvere so zapustenými pántmi.

1488368864

Zaujímavý sortiment dverí môžete nájsť napríklad tu: https://mplstavro.sk/wp-content/uploads/2017/09/Katalog-Sepos_2017-1.pdf

3.) Nekombinujte rôznu farbu dverí na jednej chodbe

Dvere na spoločnej chodbe by mali byť rovnaké. Toto je jedno z pravidiel, ktorým by ste sa mali riadiť, ak nechcete, aby Vaša chodba vyzerala ako cirkus. A následne podľa takto vybraných dverí navrhovať aj dizajn jednotlivých miestností. Tých, ktoré sa z pohľadu chodby nachádzajú za dverami. Samozrejme, kombinovať v rámci jednej chodby môžete napríklad sklenené dvere do WC či kúpeľne s drevenými do iných miestností, ale v prípade, že budú dvere všade drevené, zvoľte rovnaký typ aj rovnakú farbu.

Pri voľbe farby dverí použite jeden z dvoch možných prístupov. Ak ste sa zamilovali do nejakých dverí, kľudne ich vyberte ako prvé a následne vyberajte farbu, dekór či materiál podlahy a farbu stien. Alebo naopak, ak máte jasno v podlahách a farbách či tapetách na steny,  výberu dverí sa venujte ako poslednému. V každom prípade, ak nemáte dostatočnú predstavivosť, nechajte si poradiť.

4.) Nebojte sa experimentovať

V predchádzajúcom bode sme odporúčali, aby boli dvere jednotné z pohľadu chodby. Je málo pravdepodobné, že si budete dávať robiť dvere dvojfarebné. Predpokladajme preto, že budú zo strany chodby rovnakej farby ako z izbovej strany. Preto interiér jednotlivých izieb prispôsobte vybraným dverám. A nikde nie je napísané, že každá izba musí byť rovnaká. Práve naopak. Kľudne iná farba stien, iné zariadenie, iná podlaha. Je to naozaj len a len o Vašej fantázii a o Vašom pocite domova. Nie je dôležité, aby sa izby páčili návšteve, ale aby ste sa v nich príjemne cítili Vy či Vaše deti. Z tohto pohľadu sú samozrejme asi najpraktickejšie biele dvere, keďže k nim môžete nakombinovať skutočne všetko možné. Obzvlášť, ak sú to dvere bez dekoru. Ak ste však zástancom výraznejšieho dekoru, vôbec to nevadí, určite nájdete doplnky, ktoré sa budú s vašimi novými dverami výborne dopĺňať.

evelyn-paris-96422-unsplash

5.) Vchodové dvere majú v dome špeciálne postavenie

Vchodové dvere sú výnimočné tým, že sú vyrábané z iných materiálov, ako interiérové. Minimálne v rodinnom dome to tak platí takmer 100%-ne. Sú plastové alebo hliníkové. Rovnako tak dvere na terasu či balkón. Takéto dvere musia plniť, v porovnaní s interiérovými, bezpečnostnú a tepelnoizolačnú funkciu. Z toho dôvodu nemusia byť rovnakého dekoru či farby ako interiérové dvere. Čo ale nie je problém, pretože vchodové dvere sú väčšinou jednofarebné. Trendy sú dvere so sklenenými výplňami a bielym, sivým či antracitovým rámom. A tie sa hodia takmer ku všetkým farbám stien či interiérových dverí.

Rekonštruujete? Tieto rady sa Vám zídu.

Nazrite do našej ponuky výpredajových dverí a možno Vás niektoré dvere oslovia a navyše aj ušetríte.

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Nie je možné pridávať komentáre.