Rekonštrukcia? Tieto rady sa Vám zídu.

Rekonštrukcia, Zatepľovanie, alebo tepelná izolácia sa často spája s predsudkom, že môže za vznik plesní v interiéri. Pozreli sme sa na zopár základných faktov o izoláciach, strešných fóliach a sadrokartónoch.

Čo všetko môžete tepelne izolovať?

Šikmé strechy, ploché strechy, stropy, podhľady, priečky a predsteny…To všetko môžete tepelne izolovať. Tepelné izolácie Vám zabezpečia v dome optimálnu izoláciu v zime a naopak ochranu proti teplu v lete. Okrem toho majú materiály určené na izolovanie aj ďalšie vlastnosti, ktoré ako majitelia domov určite oceníte – akustická pohltivosť, nehorľavosť, odolnosť proti tlaku či vlhkosti. Niektorí zákazníci sa domnievajú, že akékoľvek zateplenie im spôsobí plesnenie stien v interiéri, nie je to však celkom pravda. Ak pri rekonštrukcií domu vymieňate staré okná za plastové, práve izolovanie zaistí zvýšenie vnútornej teploty konštrukcie, čím sa zvýši rosný bod a minimalizuje sa tak riziko výskytu plesní. Spoľahnúť sa môžete napríklad na tepelnú izoláciu URSA.

Najčastejšie riešenia vnútorného zateplenia:

  • Izolovaním šikmej strechy viete razom premeniť neobývané podkrovie na komfortný, útulný priestor s tepelnou pohodou.
  • Zateplenie stropov je v dnešnej dobe jednoduché, rýchle a efektívne. Doba návratnosti pri izolovaní stropu horného podlažia je menej ako šesť mesiacov.
  • Izoláciou vnútorných priečok v domoch aj bytoch zlepšíte ochranu proti hluku vďaka moderným materiálom na izolovanie, ktoré dosahujú najvyššie triedy pohlcovania hluku.

Na čo si dať pozor pri výbere strešnej fólie

Návrh, realizáciu či rekonštrukciu strechy je nutné zveriť do rúk odborníkom. Iba tak budete mať istotu, že bývate v bezpečnom dome a neprekvapia vás zbytočné výdavky – nedoplatky za vykurovanie či nutné opravy spôsobené zatekaním či podfúknutím strechy. Plocha strechy tvorí výraznú časť stavby a preto aj straty tepla cez nekvalitnú strechu môžu byť výrazné. Ak však zvolíte dôkladné a kvalitné zateplenie, teda tepelnú izoláciu strechy pomocou vhodných doplnkových vrstiev strechy, nemusíte sa ničoho obávať. Súčasťou strešného plášťa sú strešné fólie a membrány. Práve tie ochraňujú tepelnoizolačnú vrstvu.

Výrobca JUTA ponúka široku paletu strešných fólií s rôznymi špecifickými vlastnosťami podľa spôsobov využitia – napríklad fólie podľa sklonu striech, fólie proti vetru, UV stabilné fólie, fólie pre odvetrávané fasády, fólie pre bednené aj nebednené šikmé strechy. Nechajte si poradiť od odborníkov, aké riešenie je pre vás najvhodnejšie.

Využitie a výhody sadrokartónu

Široké možnosti využitia, jednoduchá manipulácia, atypické riešenia pre moderný interiér. Tieto vlastnosti vystihujú sadrokartón, obľúbený materiál využívaný pri stavbách a rekonštrukciach. Nezáleží na tom, či budujete priečky, podhľady, podkrovie sadrokartón má obrovské výhody – nízku hmotnosť, vďaka čomu nevzniká zbytočné zaťaženie nosných koštrukcií, takmer žiaden stavebný odpad a navyše, zaručuje optimálnu klímu v interiéri. Existuje viacero druhov sadrokartonových dosiek na suchú výstavbu, ktoré sa líšia vlastnosťami. To, ktorá je vhodná pre vaše riešenie, vám poradí skúsený stavebník.

ursa-jura-sdk-na-stranku

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu?

Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR.

Mohlo by Vás zaujímať: