Pokládka zámkovej dlažby

Zamková dlažba, dlažba do exteriéru, vonkajšia dlažba – pojmy, s ktorými sa na jar často stretávame u nás na predajňach. Začína sa obdobie, kedy sa prebúdza nie len príroda, ale aj počasie a dlhšie dni sú k ľuďom zhovievavejšie. Práce okolo domu sa stávajú víkendovým programom a do úpravy záhrad, okolia domu sú zapojení všetci členovia rodiny.

Ak ste sa rozhodli, že sa tento rok pustite do pokládky zámkovej dlažby, tak Vám v krátkom rozhovore s kolegom, ktorý sa zamkovým dlažbám venuje, prinášame pár užitočných informácií.

 dlazbaKedy je správny čas na pokládku zámkovej dlažby?

Najvhodnejšie čas na pokladku dlažby je od apríla do novembra, teda vtedy keď nemrzne. Ak kameň zamrzne, vibračná žaba ho dobre nezhutní a povrch sa dobre nezarovná. Pri príprave podkladu by nemalo pršať a zemina by nemala byť premočená z minulých dažďov. Pokládka dlažby sa odporúča urobiť až po dokončení stavebných prác na dome a v jeho okolí, čím sa predíde k znehodnoteniu dlažby zafarbením či poškodením povrchu.

dlazbaZvládne pokládku dlažby aj domáci majster alebo je potrebné si zavolať odborníkov?

Pokládka tzv. šediny – šedej dlažby nie je náročná. Netreba pri nej dbať na ukladanie podľa vzoru. Takéto kladenie by mal zvládnuť aj šikovný majiteľ domu. Samotná pokládka nie je až taký problém, dôležitá je príprava podkladu. Podklad musí byť nielen dostatočne spevnený a nosný, ale zároveň musí prepúšťať zrážkovú vodu. Nesprávne pripravený podklad môže spôsobiť, že zámková dlažba bude sadať alebo cez ňu môže prerastať tráva, preto treba dbať na správne uloženie jednotlivých vrstiev štrku.

dlazbaKoľko dopredu si musím ako zákazník objednať u Vás dlažbu na záhradu? Máte aj skladom nejakú dlažbu?

Šedinu máme bežne skladom. Pri farebných odtieňoch je to individuálne. Ak je daná farba skladom u výrobcu, môže byť dodanie od 2 – 4 týždňov. Ak nie je Vami vybraný odtieň vôbec vyrobený, tak sa musí zaradiť do výroby. V prípade, že zadáme do výroby väčšie množstvo, napr. 150 m2 – zaradí sa do výroby hneď – je možné hneď prestaviť výrobnú linku. Ak ide o menšie množstvo, napr. 20-25 m2 je treba počítať s tým, že výroba bude čakať na ďalšie objednávky a to môže predĺžiť dodaciu dobu.

dlazbaKeď prídem ku vám na predajňu, vypočítate mi koľko dlažby budem potrebovať?

Áno, len musíte vedieť rozmery miesta, kam plánujete dlažbu pokladať. Najlepší je pôdorys kvôli výrezom, ale postačí nám aj kresba.

dlazbaPokládka sa robí vždy ručne alebo existuje na to stroj?

Parkoviská pred obchodnými centrami, resp. veľké plochy sa pokladajú strojom, ide o strojovú pokládku, pri ktorej je možné denne položiť aj 300 – 800 m2 plochy. Farebné dlažby sa kladú len ručne, aby sa melíry farieb premiešali zo všetkých paliet súčasne. Šikovní pokladači už vedia ako na to.

strojova-pokladka-dlazby

dlazbaAko musí byť pripravený povrch pred pokladaním dlažby?

Informácie o spôsobe pokládky má každý výrobca uvedené v technickom liste dlažby alebo na konci katalógu. Nájdete tam zloženie jednotlivých podkladových vrstiev – príklad vidíte na obrázku. Od prípravy podlažia a podkladových vrstiev závisí životnosť a účelnosť dlažby ako aj celková estetika výsledku. Preto by sa tejto časti mala venovať zvýšená pozornosť.

semmelrock-podkladove-vrstvy

dlazbaPodľa čoho sa má vyberať materiál pod dlažbu?

Do každej podkladovej vrstvy ide iný typ materiálu ( štrkodrvina, spevnené kamenivo, vibrovaný štrk, štrkopiesok a iné). Závisí to od účelu použitia dlažby, každé použitie dlažby má určené iné zloženie podkladových vrstiev. Je rozdiel či sa pokladá dlažba pre chodník pred rodinným domom, pre chodník s občasným prejazdom aút do 3,5 tony alebo pre prejazdové plochy aút. Informácie o frakciach (hrúbkach) jednotlivých štrkov určených pod zámkovú dlažbu sú tiež uvedené v technických listoch. Samozrejme Vám s výberom pomôžeme

dlazbaStačí, aby bola hrúbka podkladu 20 cm alebo by mala byť v niektorých prípadoch aj hrubšia?

Takáto hrúbka podkladovej vrstvy nepostačuje. Odporúčame hrúbku podkladu 30-50 cm a ak staviate parkovisko, tak by to malo byť ešte viac. Je potrebné zabezpečiť odvod dažďovej vody, aby nebola dlažba vo vlhkom podklade a nevznikali na nej machy.

dlazbaJe potrebné nechať medzi dlažobnými kockami škáru?

Nie je to potrebné, lebo každá dlažobná kocka má výstupky, ktoré zabezpečia pri pokládke vznik škár. Vzniknuté škáry je potrebné vysypať certifikovaným kremičitý pieskom. Ten musí byť vymývaný – prepalovaný, nie obyčajný, lebo v takom prípade by mohol zarastať trávou.

dlazbaPoradíte mi u vás v stavebninách aj s výberom škárovacej hmoty?

V 90% prípadoch sa na zasypanie používa kremičitý piesok. Pri väčších formátoch a tiež okolo bazéna a na terasy sa používa hotová vrecovaná škárovacia hmota, tá môže byť farebná. Tá by mala byť vodepriepustná, aby pohltila dažďovú vodu alebo vodu z bazéna. Takéto „škárovka“ sa na dlažobné kocky rozsype a pokropí vodou, aby vytvrdla.

dlazbaČo je vibrovanie dlažby a kedy sa robí?

Vibrujú sa jednotlivé štrkové podkladové vrstvy a tiež položená dlažba do poslednej vrstvy. Plocha musí byť čistá (pozametaná) tak, aby špárovací materiál vypĺňal špáry. Pred vibrovaním majú byť medzery úplne vyplnené. Používa sa na to vibračná platňa s gumovou podložkou. Dlažba aj špárovací materiál musia byť suché. Je možné, že po vibrovaní budete musieť doplniť škárovaciu hmotu do škár.

vibrovanie-dlazby

dlazbaJe dlažba pochôdzna už v deň položenia?

Áno, po ukončení pokladania je plocha pochôdzna. Ak je to možné nechajte škárovací materiál na dlažbe po dobu 2-3 týždnov a potom ho ešte raz pozmetajte do škár.

—————————————————————-

Ak by ste potrebovali poradiť s výberom dlažby alebo sa informovať o dostupnosti, kontaktujte nás na zahrada@mplstavro.sk alebo na tel. čísle 032/6582 354.

Pre inšpiráciu si pozrite katalógy výrobcov zámkovej dlažby:

 

… A ak máte dosť odvahy, aj takto môže vyzerať nádvorie pre Vašim domom 🙂

dlazba-3