Ochranné pomôcky – ochrana sluchu

V závislosti od vykonávanej činnosti volíme aj ochranné pracovné pomôcky. Ochrana zraku pracovnými okuliarmi, dýchania respirátormi a kože rukavicami či montérkami by mala byť samozrejmosťou nie len v zamestnaní, ale aj pri domácom majstrovaní. Rovnako tak, ako ochrana sluchu v prípade, že predmetom práce je činnosť s vysokou hlučnosťou. Poškodenie sluchu hrozí v mnohých odvetviach. Pri práci s mechanizáciou v stavebníctve, poľnohospodárstve, výrobe, ale napríklad aj na letisku sú chrániče sluchu nevyhnutné. Podľa údajov Európskej agentúry pre bezpečnosť práce a ochranu zdravia pri práci je práve strata sluchu spôsobená hlukom najčastejšou chorobou z povolania v EÚ.

V článku sa dozviete, aká hladina zvuku je správna aj podľa čoho vyberať chrániče sluchu.

B1

Hladina zvuku na správnej úrovni

Vystavovanie sa vysokej hladine zvuku môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Tie možno rozdeliť na špecifické, ktoré zasahujú priamo sluchové orgány a nešpecifické, ktoré sa môžu prejaviť formou porúch sústredenosti, porúch spánku, funkčnými poruchami v krvnom obehu, zvýšeným tlakom krvi či znížením pracovného výkonu.

Vo všeobecnosti sa za hladinu zvuku, ktorá začína byť pre človeka nebezpečná, považuje hladina na úrovni 85 dB. Každý človek, každé ucho má však inú citlivosť na prichádzajúcu hladinu zvuku. Riadiť sa preto tabuľkami by mohlo byť skreslené. 

Správna úroveň zvuku by mala byť taká, pri ktorej sa cítite komfortne, ale pri ktorej zároveň dokážete vnímať zvuky, ktoré vnímať potrebujete. Obzvlášť na pracovisku, kde kvôli nepočutiu hrozí riziko úrazu, je potrebné nájsť zlatú strednú cestu. Je to podobné ako keď máte na ušiach slúchadlá pri športovaní či chôdzi. Chcete počuť hudbu, ale tá nesmie byť tak intenzívna, aby ste nepočuli, čo sa deje okolo vás.

B6

Ochranné slúchadlá alebo štuple do uší?

Najčastejšie používanými pomôckami na ochranu sluchu sú tzv. rezonančné chrániče, ľudovo tiež zátky či štuple do uší a slúchadlové chrániče. Pri skutočne vysokej úrovni hluku nad 110 dB sa používajú tiež protihlukové kukly a protihlukové prilby, ktoré chránia celú hlavu pred vedením hluku kosťami lebky. 

Zátky do uší možno podľa použitia rozdeliť na zátky jednorazové a zátky s viacnásobným použitím. Najrozšírenejšími jednorazovými zátkami sú penové tvarovateľné zátky, ktoré po vložení do ušného kanálika zväčšujú rastom teploty svoj objem a formujú sa do tvaru kanálika. Toto tvarovanie umožňuje ušným zátkam dosiahnuť vynikajúce utesnenie proti hluku. Výhodou jednorazových štupľov je nízka cena, možnosť recyklácie a žiadne nároky na údržbu. Pri štupľoch do uší je veľmi dôležité ich správne nasadenie.

Medzi zátkami vhodnými na viacnásobné použitie sú obľúbené napríklad zátky 3M EAR EXPRESS od jedného z lídrov medzi výrobcami ochranných pomôcok, spoločnosti 3M. Vďaka úchytom sú považované za najhygienickejší typ zátkových chráničov.

B8

Použitie mušľových slúchadlových chráničov sa odporúča pri hluku nad 95 dB(A). Pri ich výbere dbajte na to, aby sa čo najjednoduchšie používali, aby vám dobre sedeli a aby boli pohodlné. Kvalitné mušľové slúchadlá sú tvorené pevnými mušľami s mäkkou dosadaciou líniou, ktorá zaisťuje utesnenie okolo uší a znižuje tak expozíciu hluku. Väčšinu modelov je možné pripojiť k pracovným prilbám, čím získate komplexnú ochranu hlavy aj sluchu.

Od výrobcu 3M sú známe rady Peltor Optime a Peltor X vo viacerých variantoch, vyznačujúce sa odolnou konštrukciou a moderným dizajnom. Farba slúchadiel napomáha výberu podľa želaného útlmu. Zelená označuje útlm prvej úrovne, žltá druhej, vysoký útlm dosahujú slúchadlá červenej farby a pre extrémne hlučné prostredie sú určené slúchadlá čiernej farby. Ako príklad môžeme uviesť:

Peltor Optime III vyvinutý pre extrémne hlučné prostredie či Peltor X2A zabezpečujúci stredný až vysoký útlm, ktorý je zároveň kompatibilný s prostriedkami na ochranu zraku a dýchania 3M.