Náradie – čo nesmie chýbať v dielni správneho kutila

Náradie, či chceme či nie, z času na čas sa stane kutilom každý z nás. Niekoho to baví a popri nutnej oprave, majstruje v dielni či v garáži aj na svojich vlastných projektoch a teší ho, keď  sa vyskytne niečo, čo musí opraviť alebo ešte lepšie, vyrobiť.

Oprava, renovácia….

Renovácia starého kusa nábytku, nová polička na spomienkové predmety, stojan pod televízor, veľký drevený črepník na bylinky či záhradný domček sú skutočne ideálnou príležitosťou na sebarealizáciu. A zároveň výborným argumentom pred nežnejšími polovičkami, prečo rozšíriť zbierku náradia. Aby sme ale neurazili dámy tým, že hovoríme o kutiloch len v mužskom rode, musíme jedným dychom dodať, že sú medzi nami aj veľmi šikovné kutilky. Pripravili sme pre Vás niekoľko užitočných tipov na základné náradie aj náradie pre skutočných majstrov, ktoré by nemalo chýbať v byte, dome či na záhrade.

Skrutkovače, kladivo a kliešte – základ, ktorý nesmie chýbať v žiadnej domácnosti.

Ak sa za kutila nepovažujete, ak aj na výmenu žiarovky voláte suseda či kamaráta, aj tak by aspoň základné náradie vo výbave Vašej domácnosti chýbať určite nemalo. Minimálne kladivo, skrutkovače a kliešte. Okrem týchto 3 druhov náradia by sme do základu zaradili ešte aj imbusové kľúče, vidlicové kľúče (prípadne gola kľúče), rebrík a vodováhu. Možno sa pýtate, na čo vodováhu? Vysvetlíme o chvíľku.

Medzi najčastejšie práce, ktoré sa v domácnosti vyskytnú, patrí výmena žiaroviek, doťahovanie kľučiek, pántov a spojov na nábytku a vešanie obrazov. Verte nám, skôr či neskôr bude aj Vašu stenu zdobiť nejaký ten obrázok či fotka z dovolenky. A práve vtedy sa okrem kladivka zíde aj vodováha. Nechcete predsa aby Vám a Vašej návšteve do oka padalo skôr krivé umiestnenie ako samotný obrázok. Zadovážiť si spoľahlivú vodováhu nie je nijak finančne náročné.  A rebrík? Vešanie závesov a záclon, utieranie vysoko položených poličiek a stropných lámp je bezpečnejšie z rebríka ako zo stoličky. Nemyslíte? 

Kvalitné náradie do domu a do záhrady

So základným náradím, ktoré sme popisovali vyššie, si určite nevystačíte, ak patríte medzí tých, ktorí si dokázali splniť svoj sen o bývaní v rodinnom dome. Nie je síce pravda, že v rodinnom dome budete musieť stále niečo opravovať alebo že každú voľnú chvíľu budete musieť venovať starostlivosti o záhradu, ale príležitostí na využitie náradia bude určite viac ako v byte. A práca v dome alebo okolo neho je 100 krát príjemnejšia, keď máte potrebné náradie. Vtedy je totiž práca skutočne hrou.

 

Takže čo určite využijete? Samozrejme, závisí to od veľkosti  a stavu domu a od veľkosti a charakteru záhrady. V porovnaní so základným náradím budete potrebovať viac druhov skrutkovačov, kľúčov aj kliešťov a väčší rebrík. Výborným pomocníkom sa stane vŕtačka alebo minimálne akumulátorová uťahovačka (ľudovo tiež nazývaná ako šroubovačka). Ak si trúfate na občasné premaľovanie nečistôt na stenách po detičkách či domácom miláčikovi (a verte, že to skutočne nie je žiadna veľká veda), majte okrem farby (odporúčame Vám zachovať si aspoň kód od použitej farby) pripravenú aj sadu štetcov.

Záhrada

Ak máte v záhrade stromy, ohnisko, gril či krb určite nezabudnite na sekeru a pílku na drevo. Zo skutočne bohatej ponuky si vyberte takú, ktorá najlepšie padne práve do Vašich rúk. Nielen na jar či jeseň oceníte tiež záhradné nožnice.  Nezabudnite na lopatu a hrable. Ak pestujete zeleninu, máte posadené kvietky či kríky, zadovážte si motyku a záhradnú lopatku. Najmä pri väčších záhradách si uplatnenie nájde fúrik . Ak nemáte dostatočne veľkú dielňu či sklad vyrobte si záhradný domček. Vhodne zapadne do Vášho prostredia a náradie bude vždy na svojom mieste.

Na záver sme si nechali stroje. Ak si pestujete trávnik, počas sezóny sa budete minimálne jeden krát za týždeň kamarátiť s kosačkou. Je len na Vás, či si vyberiete elektrickú, motorovú alebo batériovú. Poraďte sa s odborníkom, aká je najvhodnejšia práve pre Váš typ záhrady. Dva krát za rok sa Vám zíde vertikutátor. Rozhodnite sa, či si ho zadovážite alebo či si ho budete požičiavať. Užitočný pomocníci pre skutočných kutilov sú rôzne brúsky, kotúčové píly, prípadne cirkulárky. Na čistenie terás, komunikácií, fasády ale aj automobilu či bicykla sa zíde vysokotlakový čistič.

Ale pozor milí kutilovia! Ako sa hovorí, s jedlom rastie chuť. A v prípade strojových pomocníkov to platí naozaj 100%-ne. Všetkého veľa škodí, dbajte preto, aby sa nestalo, že budete viac času tráviť s nimi ako so svojou rodinkou.