Polyuretánové lepidlo alebo silikón: 5 tipov na ich využitie

Rýchle a bezpečné použitie, vytvorenie superpevných, zväčša aj vodeodolných spojov aj bez klincov, spájanie rôznych druhov materiálov bez nutnosti používať špeciálne pomôcky – postačí vám špachtľa, prípadne nebudete potrebovať ani tú, v závislosti od projektu, do ktorého sa púšťate. Kedy sa vyplatí siahnuť po polyuretánovom lepidle a silikóne?

  1. Montáž okien a dverí

Polyuretánové lepidlo zakúpite spravidla v pištoľovej dóze alebo v dóze s aplikačnou špičkou. Pri montáži okien a dverí – teda okenných a dverových rámov či zárubní, spravidla siahame po polyuretánovom lepidle s pištoľovým aplikátorom alebo pene na báze polyuretánu. Keďže polyuretánové lepidlá tvrdnú extrémne rýchlo a vytvárajú vodeodolne spoje, sú overeným pomocníkom na stavbách a parťákom aj pre domácich majstrov. Okrem utesňovania okenných rámov a zárubní, poslúži ako skvelý pomocník na vypĺňanie akýchkoľvek dutín (napr. medzi potrubím), utesňovanie otvorov v strešných kontštrukciách, vytváranie protihlukových zábran či izolovanie strešných krytín…  Rôzne druhy sa líšia mierou zvukovej a tepelnej izolácie, či expanziou.

  1. Zatepľovanie

Polyuretánové lepidlá sa využívajú aj pri zatepľovaní. Samy o sebe majú výborné termoizolačné a akustické vlastnosti. Využívajú sa aj na vypĺňanie škár medzi tepelnoizolačnými materiálmi pri výstavbe nízkoenergetických domov. Poradia si s EPS (polystyrén) alebo XPS (extrudovaný fasádny polystyrén) a prvkami z minerálnych vlákien.

  1. Kúpeľňa

V kúpelni využijete polyuretánové lepidlo aj silikón. Na vysokoodolné lepenie dlaždíc na namáhaných miestach (napr. ak vám jedna dlaždica z obkladu odpadla a potrebujete ju účinne prichytiť), môžete použiť jednozložkové polyuretánove lepidlo, ideálne s pištoľovým aplikátorom. Lepidlo nanesiete bodkami alebo pásmi a pritlačíte na podklad – ručne alebo pomocou gumového kladiva. Podklad (aj spodná časť dlaždice) však musí byť dokonale čistý, bez prachových čiastočiek. Ak povrch pokropíte vodou, urýchli sa tvrdnutie.

Na opravy a stavebné úpravy v kúpeľni sú mimoriadne vhodné tiež sanitárne silikóny. Spravidla sú obohatené protiplesňovými prísadami (fungicídnymi), ktoré zabraňujú tvorbe plesní na miestach s vysokou vlhkosťou či častým pôsobením vody – napr. v okolí sprchovacích kútov či umývadiel. Vyznačujú sa vysokou priľnavosťou, bez obáv dokážu spojiť aj smaltové časti a glazovanú keramiku.

  1. Opravy v domácnosti a v záhrade

Rozbité črepníky, poškodený nábytok – dokonca aj laminátový, kovový či z exotických drevín, lepenie plechov, ale aj kombinácie kovu a dreva, vo všetkých prípadoch vás zachráni polyuretánové lepidlo. Vybrať si môžete napríklad také, ktoré je po vytvrdnutí úplne transparentné. Keďže veľmi rýcho prilne a spoj je odolný po vytvrdnutí voči vlhku a vode (v závislosti od typu produktu), môžete ho bez obáv používať aj v exteriéri. Ak sa vám podarí rozbiť akvárium, o vodotesnosť a pevný spoj sa postará špeciálny silikón určený napríklad na výrobu izolačných dvojskiel.

Vedeli ste, že…

… ak použijete na lepenie dreva alebo keramiky kvalitné polyuretánové lepidlo a dodržíte správny postup aplikácie, samotný spoj môže, byť pevnejší ako zvyšok nelepeného materiálu. Ak vám rozbitý a zlepený črepník z keramiky opäť spadne na zem, rozbije sa na inom mieste, spoj zostane spravidla nedotknutý.

  1. DIY projekty

Polyuretánové lepidlo dokáže zlepiť takmer každý materiál. Jeho použitie je bezpečné a kým nevytvrdne, jednoducho ho odstránite benzínom, liehom či acetónom. Dá sa odstrániť aj vytvrdnuté – spravidla mechanicky, oškrabaním. Preto je mimoriadne vhodné na kutilovanie a rôzne DIY (“urob si sám”) domáce projekty. Zlepí OSB dosky, drevo, nerobia mu problémy ani kombinácie materiálov, bez problémov prilepí dekoračný polystyrén na stenu či na drevený podklad či omietku. Niektoré druhy využívajú aj modelári – zväčša s aplikačnou špičkou, ktorá má v tomto smere pohodlnejšie využitie