Ako izolovať základy. Natavenie hydroizolačných pásov

Hydroizolácia základov je zásadným krokom pri stavbe domu. Chráni váš dom pred poškodením vodou, čo môže viesť k nákladným opravám a poškodeniu konštrukcie. Hydroizolácia základov môže zabrániť presakovaniu vody cez trhliny v stenách a podlahách suterénu, čo môže spôsobiť rast plesní a poškodenie vecí. Táto príručka pre domácich majstrov poskytne podrobné pokyny, ako vodotesne zabezpečíte základovú dosku a ochránite domov pred poškodením vodou.

Izolácia základov – Aké materiály si vybrať?

Pri izolovaní spodnej stavby sú na výber 2 možnosti. Buď voľne pokladané plastové fólie alebo asfaltové pásy, ktorým sa budeme ďalej venovať aj v tomto článku. Asfaltové pásy sa plnoplošne natavujú. Akákoľvej voda sa pod nimi nemôže voľne pohybovať. To dáva možnosť presnejšej lokalizácie prípadného poškodenia. Kvalitné asfaltové izolácie majú dvojnásobnú hrúbku oproti fóliovým izoláciám a riziko mechanického poškodenia izolácie v priebehu výstavby je mnohonásobne nižšie.

Na začiatok si spomeňme 3 typy spôsobenej vlhkosti, proti ktorým chceme stavbu izolovať:

  1. Hydroizolácia proti zemnej vlhkosti – Hydroizolácia proti zemnej vlhkosti zabraňuje prenikaniu vody a vodnej pary do múrov rodinného domu.
  2. Hydroizolácia proti stekajúcej vode – Hydroizolácia proti stekajúcej vode chráni objekt pred zrážkovou vodou, ktorá steká po povrchu a cez priepustnú pôdu sa dostáva do podložia.
  3. Hydroizolácia proti tlakovej vode – Hydroizolácia proti tlakovej vode by mala zahŕňať minimálne dve vrstvy asfaltových pásov.

Aké typy hydroizolačných pásov poznáme?

Asfaltové (bitúmenové) pásy

  • Oxidované asfaltové pásy: Vyrobené z asfaltu, ktorý bol chemicky upravený na zvýšenie jeho odolnosti proti poveternostným podmienkam a teplotným výkyvom. Sú lacnejšie, ale majú kratšiu životnosť a sú menej flexibilné pri nízkych teplotách.
  • Modifikované asfaltové pásy (SBS a APP):
    • SBS (Styren-Butadien-Styren): Tieto pásy obsahujú polyméry, ktoré zvyšujú pružnosť a odolnosť pri nízkych teplotách. Sú vhodné pre použitie v chladnejších klimatických podmienkach.
    • APP (Ataktický Polypropylén): Obsahujú polypropylénové polyméry, ktoré zvyšujú odolnosť proti UV žiareniu a teplu. Sú vhodné pre teplejšie klimatické podmienky.

V ktorej fáze mojej stavby aplikujem asfaltové pásy?

  1. Hydroizolačné pásy natavujeme pred murovaním a zakladaním prvej vrsty muriva.
  2. V smere von zo stavby musí zostať dostatočná aplikačná časť pásov na prekrytie z ktorého následne vytvoríme spätný spoj.
  3. Pásy pod prvou vrstvou muriva musia byt natavené, aby predišlo ich poškodeniu, ktoré hrozí počas murovania (spadnutá tvarovka, stroj, náradie, lešenie a podobne).

hydroizolácia základov

V ďalšej časti článku si priblížime jednotlive kroky:

Krok 1: Vyčistite povrch

Pred začatím hydroizolácie základov vyčistite povrch, na ktorom budete pracovať. Pozametajte všetky nečistoty alebo uvoľnený betón, aby ste zabezpečili, že hydroizolačný materiál správne priľne k povrchu. Na odstránenie odolných škvŕn alebo nečistôt môžete použiť tlakový čistič. Dôležité je tiež skontrolovať rovnosť povrchu.

Krok 2: Naneste penetračný náter

Keď je povrch čistý a suchý, môžete začať nanášať penetračný náter, ktorý zlepšuje priľnavosť a odolnosť nasledujúcej hydroizolačnej vrstvy. Takto by mal za ideálnych podmienok vyzerať postup:

  1. Premiešanie náteru:
    • Pred použitím dôkladne premiešajte asfaltový penetračný náter, aby sa zabezpečila rovnomerná konzistencia. Niektoré produkty môžu vyžadovať použitie miešadla.
  2. Aplikácia náteru:
    • Naneste penetračný náter rovnomerne na povrch pomocou štetca, valčeka alebo striekacej pištole. Dbajte na to, aby ste pokryli celý povrch bez vynechaných miest.
    • Ak používate štetec alebo valček, nanášajte náter v tenkej vrstve a v jednom smere. Prekrytie viac vrstiev môže byť potrebné v závislosti od typu náteru a povrchu.
    • Ak používate striekaciu pištoľ, dbajte na rovnomerné rozprášenie náteru a vyhnite sa vytváraniu kaluží alebo hrubých vrstiev.
  3. Sušenie:
    • Po nanesení nechajte penetračný náter úplne vyschnúť. Doba schnutia závisí od typu náteru, teploty a vlhkosti prostredia. Obvykle to trvá niekoľko hodín až deň.
  4. Kontrola:
    • Skontrolujte, či je povrch rovnomerne pokrytý a suchý. Ak je potrebné, naneste druhú vrstvu náteru a opäť nechajte vyschnúť.
  5. Finálna úprava:
    • Po úplnom vyschnutí penetračného náteru môžete pokračovať s nanášaním ďalších vrstiev, natavovaním asfaltových pásov.

Bezpečnostné opatrenia:

  • Pri práci s asfaltovými nátermi používajte ochranné rukavice a okuliare, aby ste predišli kontaktu s pokožkou a očami.
  • Pracujte v dobre vetranom priestore alebo vonku, aby ste predišli inhalácii výparov.
  • Dodržujte všetky pokyny výrobcu uvedené na obale produktu.

Krok 3: Rozložte si hydroizolačné pásy a pripravte horák!

V našom postupe aplikujeme ako druhú vrstvu hydroizolačného materiálu – hydroizoláčné pásy. Tieto pásy sú vyrobené z bitumenových alebo podobných materiálov, ktoré sú aktivované teplom. Horák, ktorý produkuje plameň, sa používa na zahriatie a rozpustenie povrchu pásov, čím sa umožní ich pevné a vodeodolné spojenie s podkladom. Rozložte hydroizolačné pásy na zamýšľané miesto, aby ste sa uistili, že sú správne zarovnané a pokrývajú všetky potrebné oblasti. Nezabudnite na správne prekrytie medzi jednotlivými pásy, zvyčajne odporúčané prekrytie je 10 až 15 cm.

Použitie horáka:

Zapnite horák a nastavte ho na vhodnú teplotu podľa pokynov výrobcu. Držte horák tak, aby plameň smeroval na spodnú stranu hydroizolačného pásu, pričom si dávajte dávať pozor, aby ste plameň nepridržiavali na jednom mieste príliš dlho, aby nedošlo k poškodeniu materiálu. Pomaly posúvajte horák pozdĺž pásu, zároveň tlakom valčeka alebo inej pomôcky pritláčajte zahriaty pás k povrchu. Tento proces zabezpečí, že rozpustený bitumen správne spojí pás s podkladom. Zabezpečte, aby všetky spoje a prekrytia boli riadne zahriate a stlačené, čo zaručí vodotesné a pevné spoje. Pri aplikácii v rohoch a okolo priechodov by sa mala venovať zvýšená pozornosť, aby boli všetky časti dôkladne zapečatené.

Krok 4: Skontrolujte povrch po natavení a vychladnutí

Vizuálna kontrola natavených asfaltových pásov a kvalita spojov. 

Hydroizolácia základov je nevyhnutným krokom pri stavbe domu. Nezabudnite vybrať správny hydroizolačný materiál pre vašu konkrétnu situáciu a dodržiavať pokyny výrobcu pre aplikáciu. So správnou hydroizoláciou si môžete užívať bezpečný a suchý domov po celé roky.

Brožúra Icopal BMI spodné stavby