Ako vybrať správnu toaletu do kúpeľne?

Kúpeľňa je jedným z najdôležitejších miest v každom dome a toaleta je v nej centrálnym prvkom. Správny výber nielenže prinesie pohodlie, ale aj estetickú hodnotu vašej kúpeľne. Z histórie až po najnovšie trendy, tento článok vám pomôže pri rozhodovaní o tom, akú toaletu si vybrať.

História 

Historické korene toalety siahajú až do staroveku. Jedny z najstarších nálezov pochádzajú z Uruku, datované do roku 3 200 pred n.l. . Prvé splachovacie toalety predstavil Sir John Harington v roku 1561.

Rôzne typy toaliet

 Rozhodnite sa type toalety u Vás doma. Tu je prehľad hlavných typov toaliet:

  1. Závesné WC

Závesné WC  je moderným a elegantným riešením pre kúpeľne. Tento typ toalety pripevníte na stenu a nezaberá tak veľa miesta na podlahe, čo vytvára dojem väčšieho priestoru. Zároveň Vám to umožňí ľahké vyčistenie podlahy pod ním. S bezpečnou a účinnou konštrukciou ponúka nielen praktické výhody, ale aj moderný dizajn, ktorý pridáva kúpeľni štýlový dotyk.

  Výhody: Závesné toalety sú zavesené na stene, čo umožňuje ľahké čistenie podlahy. Sú esteticky príťažlivé a poskytujú moderný vzhľad kúpeľne.

  Nevýhody: Inštalácia môže byť náročnejšia a drahšia, pretože vyžaduje inštaláciu pod-omietkového modulu napríklad od Firmy LAUFEN, WC modul CW1/CW2  .

 

  1. Stojace WC

Stojace WC  (kombi WC) je typ toalety so samonosnou konštrukciou. Takúto konštrukcia neumiestňujeme na stenu. Obsahuje bežné sedadlo a štandardný oplachovací mechanizmus. Je jednoducho  inštalovateľné, ponúka rôzne dizajnové možnosti a hodí sa do rôznych typov kúpeľní.

Výhody: Sú jednoduchšie na inštaláciu, cenovo dostupnejšie a šikovný domáci majstri si dokážu vymeniť toaletu svojpomocne. Stojace toalety Vám sú ideálne pri čiastočnej rekonštrukcii WC.

Nevýhody: Zaberajú viac priestoru a čistenie okolo nich môže byť náročnejšie.

 

    1. Bidetové automatické WC

Posledná evolúcia v segmente toaliet / WC  je napríklad LAUFEN Cleanet. Je to kombinácia  funkcie toalety a bidetu v jednom zariadení, čo umožňuje mnohým ľuďom používať toaletu bez pomoci. Tieto toalety ponúkajú funkcie ako oplachovanie vodou a sušenie vzduchom, automatické splachovanie po skončení používania, automatické otváranie a zatváranie veka, samočistenie toalety po každom spláchnutí a vyhrievanie sedadla. Niektoré dokonca ponúkajú nastaviteľné nastavenia vody a tlaku a schopnosť ukladať preferencie používateľa pre najpohodlnejší a najluxusnejší zážitok pri každom použití. Sa postupne síce v malom počte stávajú štandardný vybavením kúpeľne   

Výhody: Tieto toalety kombinujú funkcie toalety a bidetu v jednom zariadení. Ponúkajú oplachovanie vodným prúdom, sušenie vzduchom, vyhrievané sedadlo a ďalšie luxusné funkcie.

Nevýhody: Predovšetkým cenovo nákladné na nákup a inštaláciu.

Povrchové úpravy WC

Moderné toalety môžu mať špeciálne povlaky na zlepšenie hygieny a udržiavania čistoty. Napríklad LAUFEN LCC je inovatívny povrch, ktorý lesk udrží dlhšie. Ide o silikátovo-keramickú sklenenú vrstvu, ktorá sa vypaľuje na pôvodnú glazúru. Tá je potom mimoriadne hladká, extrémne tvrdá a popritom prakticky nezničiteľná. Super klzký povlak pomáha odstraňovať odpad bez zanechávania stôp a spotrebúva menej vody.

Druhy splachovania

Pri výbere toalety zvážte aj druh splachovania. Tu sú niektoré z nich:

  • Bez-okrajové WC (Rimless)

 Bez-okrajové toalety v dnešnej dobe už štandardný typ splachovania, menia spôsob, akým voda vstupuje do misy počas splachovania. Používajú ventil umiestnený vzadu, ktorý tlačí vodu do misy horizontálne pozdĺž strán. Neexistujú žiadne skryté škáry, do ktorých by mohol vniknúť a zaseknúť sa odpad. Vytvára čistejšie splachovanie pri každom použití. Tento typ toalety tiež minimalizuje spotrebu vody na ekologickú úroveň. Predovšetkým umožňuje jednoduché hygienické čistenie WC.

  • Štrbinové splachovanie

Toalety s týmto druhom splachovania majú otvory alebo štrbiny umiestnené priamo pod okrajom misy. Tieto otvory umožnia rovnomerné rozdelenie vody po celom obvode misy počas splachovania.

Najnovšie trendy

 Najnovšie trendy v oblasti toaliet zahŕňajú farebné WC, ktoré pridávajú estetický prvok do dizajnu kúpeľne. Typickým príkladom je dizajnové WC Laufen Kartell.  Ďalšími trendmi sú inteligentné toalety s automatickým  splachovaním, automatickým otváraním a zatváraním veka, samočistiaci systém po každom spláchnutí a vyhrievané sedadlo.

Značka Laufen: Kvalita a Inovácie

Pri výbere toalety zvážte aj spoľahlivého výrobcu. Značka Laufen je jedným z popredných svetových výrobcov sanitárnej keramiky. Ich produkty sú známe pre kvalitu a inovácie. Laufen ponúka široký sortiment toaliet rôznych štýlov a funkcií, vrátane farebných možností a inteligentných toaliet, ako je model Laufen Cleanet, ktorý minimalizuje spotrebu vody na ekologickú úroveň.

Kúpeľňové Štúdio MPL Stavro: Profesionálne Poradenstvo

Ak potrebujete pomôcť s výberom toalety a celkovým dizajnom kúpeľne, môžete sa obrátiť na naše Kúpeľňové štúdio MPL Stavro. Naši odborníci vám radi pomôžu vybrať toaletu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a dizajnu vašej kúpeľne. S našimi službami môžete získať profesionálne poradenstvo a návrhy, ktoré vám pomôžu vytvoriť dokonalý kúpeľňový priestor.

Pri výbere toalety do kúpeľne sa neponáhľajte. Dôkladný výber zohľadňujúci vaše potreby a štýl kúpeľne môže vytvoriť dokonalý priestor, kde si budete môcť užívať pohodlie a funkčnosť. S najnovšími trendmi, radami, kvalitou značky Laufen, a s pomocou nášho Kúpeľňového štúdia MPL Stavro, môžete teraz správne rozhodovať o svojej toalete a celkovej kúpeľni.

Článok pripravil Peter Horný – MPL Stavro – odoborný poradca v Kúpeľňovom štúdiu.