Montáž sadrokartónovej konštrukcie od A po Z

Dôvody, prečo je montáž sadrokartónovej konštrukcie skvelou voľbou pre domácnosti, kancelárie či obchodné priestory:

  1. Flexibilita dizajnu: Montáž sadrokartónovej konštrukcie umožňuje rôzne dizajnové možnosti – môžete vytvoriť plochý strop, šikmý strop, zaoblené priečky a rôzne ďalšie tvary.
  2. Skrytie nepravidelností a zlepšenie vzhľadu: Ak máte nepravidelnosti na strope alebo stenách, sadrokartónová konštrukcia dokáže tieto nedokonalosti skryť a vytvoriť hladký povrch.
  3. Zlepšená izolácia: Sadrokartón v spojení s minerálnou izoláciou môže byť použitý na izoláciu a zlepšenie zvukovej izolácie miestností, či už vytvorením novej priečky, alebo inštaláciou predsadenej steny na existujúcu stenu.
  4. Jednoduchá inštalácia osvetlenia a technických prvkov: Sadrokartón umožňuje jednoduchú inštaláciu svetelných zdrojov, ventilátorov, reproduktorov a iných technických prvkov, čo umožňuje flexibilnejšie umiestnenie týchto zariadení.
  5. Rýchlosť a ľahkosť inštalácie: Sadrokartónové dosky sú ľahké a ľahko sa spracúvajú, čo umožňuje rýchlu inštaláciu bez veľkých nákladov na pracovnú silu alebo špeciálne nástroje. Hmotnosť sadrokartónovej konštrukcie je oproti tradičnej murovanej priečke až desaťnásobne nižšia. To znamená nižšie zaťaženie nosnej konštrukcie, čo predstavuje výhodu ako pri rekonštrukciách, tak aj pri dimenzovaní nosných konštrukcií v novostavbách.
  6. Možnosť skrytia káblov a potrubí: Sadrokartónová konštrukcia poskytuje možnosť skrytia elektrických káblov, potrubí alebo iných technických prvkov, čím sa dosiahne čistejší a lepší vzhľad miestnosti. Nevysekávajú sa ryhy a drážky na inštalácie, rozvody sa jednoducho vedú dutinou v rozostavanej priečke alebo nad podhľadom.

Stručný prehľad o použití jednotlivých typov sadrokartónu 

  • Sadrokartón odolný voči vlhkosti: Tento typ sadrokartónu je určený pre použitie v miestnostiach s vysokou vlhkosťou, ako sú kúpeľne, kuchyne alebo práčovne. Jeho povrch je odolný voči vlhkosti a zabraňuje tak deformáciám. Špeciálne sadrokartónové dosky majú materiál odolný aj voči plesniam.
  • Sadrokartón protipožiarny: Sadra, ktorá je hlavnou zložkou sadrokartónových dosiek, obsahuje až 20 % kryštalicky viazanej vody. To sú až 3 litre vody na 1 m² sadrokartónovej dosky, ktorá pri požiari pôsobí ako „zabudovaný hasiaci prostriedok“. Sadrokartónové dosky tak dokážu odolávať požiaru o čosi dlhšie než iné materiály. Pri zvýšených požiadavkách na protipožiarne vlastnosti možno pritom vhodným návrhom systémovej konštrukcie s využitím dosiek so špeciálnymi vlastnosťami dosiahnuť požiarnu odolnosť až 180 minút.
  • Obyčajný sadrokartón: Obyčajný sadrokartón je základný typ, ktorý sa používa vo väčšine bežných interiérových aplikáciách, ako sú obývacie izby, spálne, kancelárie a podobne. Je vhodný na vytvorenie hladkých stien, stropov a priečok.

Profily pre podkonštrukciu sadrokartónu:

  • CD profily majú rozmery 60x27x0,6 mm. Ide o horizontálne nosné profily. Používajú sa pri sadrokartónových konštrukciách. Slúžia na vytvorenie podkonštrukcie sadrokartónových podhľadov. Tieto profily majú šírku 60 mm, výšku 27 mm a hrúbku 0,6 mm. Sú k dispozícii v rôznych dĺžkach, ako sú 2,6 m, 3,0 m a 4,0 m, a slúžia na podporu sadrokartónových dosiek a umožňujú presné umiestnenie a inštaláciu.

  • UD profily s rozmerom 28x27x0,6 mm sú okrajové oceľové profily na vytvorenie podkonštrukcie sadrokartónových podhľadov. Tieto profily majú šírku 28 mm, výšku 27 mm a hrúbku 0,6 mm. Používajú sa v dĺžke 3 m.  Slúžia na vytvorenie okrajov konštrukcie, poskytujú pevnú a stabilnú podporu pre sadrokartónové dosky a zabezpečujú ich presné umiestnenie a inštaláciu.

Postup pri montáži sadrokartónu:

  1. Príprava priestoru a zariadení: Pred tým ako začnete s montážou sa uistite, že priestor, kde sa sadrokartón inštaluje, máte čistý a dobre osvetlený. Pripravujú sa potrebné nástroje a pomôcky.
  2. Rozmeranie výšok stropov a šikmín – pomocou laseru.
  3. Umiestnenie CD profilov: Na začiatok umiestnite CD profily na steny alebo stropy podľa plánu konštrukcie. CD profily majú rôzne dĺžky: 2,6 m, 3,0 m, 4,0 m.  Odmeráme a označíme miesta, kde umiestníme profily. Použijeme kovové tiahlo vytvoríme rovnú líniu pre ich inštaláciu.
  4. Upevnenie CD profilov: Použite krokvové rýchlozávesy, priame závesy, závesy na CD na upevnenie CD profilov k stenám alebo stropom.
  5. Pripojenie CD profilov pomocou spojky CD profilov: V prípade potreby použite spojky CD profilov na pozdĺžne pripojenie dvoch alebo viacerých CD profilov spolu.
  6. Umiestnenie UD profilov: Krížová spojka na krížne uchytenie CD profilov. UD profily s rozmermi 28x27x0,6 mm by mali byť umiestnené v rovnakej výške ako CD profily. Použite UD profily s dĺžkou 3 m a upevnite ich pomocou hmoždín.
  7. Vloženie tesniacej pásky pod UD profil: Pred inštaláciou sadrokartónu vložte tesniacu pásku pod spodný okraj UD profilov. Tesniaca pásky pomôže minimalizovať prenikanie zvuku a zlepší izolačné vlastnosti konštrukcie.
  8. Inštalácia sadrokartónových dosiek: Položte sadrokartonové dosky s hrúbkou 12,5 mm na vytvorenú konštrukciu a upevnite ich pomocou rýchloskrutiek TN. Vyberte rýchloskrutky s dĺžkami 25 mm, 35 mm, 45 mm, 55 mm, 70 mm alebo 90 mm v závislosti od hrúbky sadrokartónu a typu podkladu (drevo alebo kov). Uistite sa, že sú dosky správne zarovnané a pevne upevnené.
  9. Zabezpečenie a dokončenie spojov: Po inštalácii všetkých sadrokartónových dosiek použite výstužnú pásku sklovláknitú  na vystuženie spojov medzi doskami. Aplikujte ju na spoje s pomocou špachtle. Prípadne môžete použiť spojky krízové na dokončenie spojov medzi sadrokartónovými doskami.
  10. Dokončovacie práce: Po dokončení inštalácie sadrokartónu a výstuže vyčistite a upravte povrch. Teraz je konštrukcia pripravená na ďalšie kroky, ako je tmelenie, brúsenie a finálna úprava podľa požiadaviek.

Postup pri tmelení sadrokartonu:

  1. Príprava spojov: Pred začatím tmelenia uistite sa, že spoje medzi sadrokartónovými doskami sú čisté a suché. Odstráňte prach a nečistoty a pripravte povrch na aplikáciu tmelu.
  2. Použitie sklovláknitej pásky: Na spoje medzi sadrokartónovými doskami aplikujte sklovláknitú pásku. Táto páska pomáha zvýšiť pevnosť spojov a minimalizuje riziko ich praskania. Dôkladne ju pritlačte k povrchu dosiek.
  3. Použitie výstužnej papierovej pásky: Ak je to potrebné, aplikujte papierovú výstužnú pásku na spoje pre ďalšiu pevnosť a stabilitu. Táto pásku sa aplikuje cez sklovláknitú pásku na spoje.
  4. Nanesenie základného tmelu: Použite základný tmel na tmelenie spojov. Aplikujte ho pomocou špachtle na spoje a dosky tak, aby bol spoj pevne vyplnený. Ak je použitá sklovláknitá páska, tmel ju musí celkom pokryť.
  5. Vytvorenie rohových profilov: Na rohové spoje použite rohové profily 90° – vonkajší alebo vnútorný, v závislosti od toho, či ide o vonkajší alebo vnútorný roh. Tieto profily sa aplikujú na spoje, aby sa dosiahla rovnosť a stabilita. Pomôže Vám rohová páska na sadrokartón strait-flex tuff-tape
  6. Vrchný dokončovací tmel alebo pastózny tmel: Po vyschnutí základného tmelu použite vrchný dokončovací tmel alebo pastózny tmel na vyhladenie povrchu a odstránenie nerovností. Pastózny tmel je hotový tmel pre finálne tmelenie. Aplikujte ho na spoje a dosky pomocou špachtle a jemne ho vyrovnajte.
  7. Brúsenie a finálna úprava: Po vyschnutí vrchného tmela použite brúsny papier na vybrúsenie povrchu a dosiahnite hladký a rovný vzhľad. Odstráňte prach a nečistoty a pripravte povrch na ďalšie úpravy alebo finálnu úpravu podľa požiadaviek.

Podrobný popis tmelenia dosiek nájdete aj u nášho dodávateľa Knauf.