8 profi tipov na izolovanie balkóna

izolovanie balkona skôr či neskôr musí riešiť každý majiteľ nehnuteľnosti, ktorý má to štastie, že jeho byt má týchto pár metrov štvorcových navyše. Kým pri bytových domoch sa často o izoláciu postará kompletná rekonštrukcia, zatepľovanie či v niektorých prípadoch aj správca bytového domu, stáva sa, že si niekedy musíte poradiť aj sami. A to tiež v prípade, že bývate v rodinnom dome. Ako odizolovať balkón, prečo je vlhkosť nebezpečná a a čo s teplotými výkyvmi? Poradíme vám v nasledujúcom článku.

Prečo je zle zaizolovaný balkón nebezpečný?

Voda, ktorá preniká do jednotlivých vrstiev podkladu či stien, je nebezpečná. Okrem toho, že môžete reálne aj vytopiť susedov pri výdatnejšom úhrne zrážok, môžete prispieť k praskaniu a olupovaniu omietky, v najhoršom prípade môžu začať korodovať výstuže balkóna a ten sa tak stane doslova nebezpečným miestom – keďže to ohrozuje jeho nosnosť a stabilitu. Odizolovaný balkón tiež ohrozuje tepelný komfort v miestnosti, ku ktorej pripadá.

  1. Na izoláciu balkóna môžete použiť rôzne hydroizolačné systémy – hydroizolačnú fóliu či hydroizolačný náter – teda hmotu. Pri výbere myslite na nosnosť balkóna, najmä v prípade, že sa chystáte izolovať plochu, na ktorej ponechávate starú dlažbu. Rozhodujúci pri výbere technológie by mal byť vtedy parameter minimálneho priťaženia nosnej konštrukcie.

 

  1. Základom je čistý podklad. Podklad najskôr vyčistite, nechajte vyschnúť, pripravte (v prípade, že idete použiť hmotu) obrúsený cementový poter, ktorý by nemal byť veľmi nasiakavý. Ak rekonštruujete, môžete hydroizolačnú hmotu natierať aj na starú dlažbu – musí však absolútne pevne držať a musí byť ošetrená penetračným náterom.

 

  1. Pripravte si rohové profily. Tie sa musia ukladať ešte pred samotnou hydroizoláciou. Upevnite ich do lepiacej malty. Nezabúdajte na okraje balkóna/terasy.

 

  1. Myslite na spádovanie – balkón aj terasa by mali byť vyspádované v sklone 2 – 3 % tak, aby voda stekala dole z terasy/balkóna. Ak máte murovaný balkón (namiesto zábradlia máte múrik), pravidelne kontrolujte odtokovú rúrku, aby sa vám pred ňou nehromadila voda.

 

  1. Hydroizolačnú hmotu nenatierajte iba na vodorovné plochy, základom je natrieť aj priliehajúce steny, resp. zvislé konštrukcie (napr. v prípade, že máte múrik namiesto zábradlia balkóna). Konštrukcie natierajte do výšky minimálne 30 centimetrov. Je to preto, aby boli chránené aj pred odstrekujúcou vodou, napr. pri silnom daždi. Tiež nezabúdajte na okraje balkóna. Odporúča sa tiež hydroizolovať, resp. zatepliť tiež hranu balkóna a na spodnú časť, ak je to možné, použiť polystyrén.

 

  1. Do hydroizolačnej hmoty v mieste styku steny a podlahy osaďte tesniace pásky. Sú nevyhnutné preto, aby sa voda nedostala v žiadnom prípade do škár. Minimálny odporúčaný presah je aspoň 10 centimetrov.

 

  1. POZOR: Hydroizolačnú hmotu nikdy nenalievajte ani ňou nenatierajte dilatačné škáry. Tie musia zostať voľné, aby plnili svoju funkciu – teda aby sa materiál mohol rozťahovať a zmršťovať pri teplotných výkyvoch a nedochádzalo k praskaniu a poškodzovaniu pevných častí a náterov. Aby ste ich chránili, môžete ich vyplniť tenkým penovým materiálom (napr. polyuretánom)

 

  1. Nátery pre izolovanie balkona opakujte podľa odporúčaní výrobcov (resp. predajcov). Zvyčajne postačujú 2 – 3 vrstvy (s dostatočným časom na schnutie), na ktoré sa lepí dlažba, prípadne sa ukladajú drevené rošty. V prípade použitia fólie toto, samozrejme, odpadá.