Maľovanie fasády v lete: Na čo si dať pozor?

Do maľovania fasády domu či garáže sa viacerí púšťajú svojpomocne. Prečo aj nie? Pri troche zručnosti a správnych pomôckach to zvládnete ľavou zadnou. Okrem bežných omietok dokážete sami namaľovať aj povrch suchého muriva, betónu či pórobetónu bez predchádzajúcich skúseností.
 
Dlhé letné dni lákajú nielen na oddych – mnohí využívajú dovolenky práve na rekonštrukcie, drobné či väčšie opravy v domácnosti a náročnejšie práce, ktoré dlho odkladali. Napríklad aj maľovanie fasády domu. Predtým, ako sa pustíte do práce, prečítajte si 5 bodov, na ktoré by ste si pri maľovaní fasády (nielen) v lete mali dať pozor. 

1. PRÍPRAVA PODKLADU JE ZÁKLAD

Ak máte na dome vápennú omietku, mala by byť dostatočne vyzretá (približne 1 mesiac po aplikácii).

Vlastnosti fasády pre maľovaním:

  • mala by byť dôkladne vyčistená
  • nemala by praskať
  • olupovať sa
  • ani sa vydúvať
  • dôkladne pozametajte aj okolie domu. Najmä pri mierne veternom počasí zamedzíte prichytaniu nečistôt na vlhké farby.

Nezabudnite na úpravu okolia! Fasádne farby sa veľmi ťažko odstraňujú, preto dôkladne ochráňte nielen okná a rámy, ale aj parapetné dosky, okolité chodníky či odkvapové rúry.

Ako prvé použite penetračný náter, ktorý zaručí, že farba vám vydrží naozaj dlho. Fasádu spevní, zabezpečí priľnavosť farby a vyhladí povrch. Na vyschnutie potrebuje 4 až 12 hodín.

 2. Vhodné farby

Ak nemáte skúsenosti, namiesto nástrekových farieb, ktoré sa aplikujú striekacou pištoľou, siahnite po bežných fasádnych farbách. Tie nanášate štetcomhladidlom alebo valčekom.

Vyberte si napríklad odolné akrylátové farby, ktoré patria medzi najobľúbenejšie. Výborné skúsenosti máme napríklad s českými farbami HET, ktoré nájdete aj na našom e-shope. Jednoducho sa aplikujú, sú odolné voči kyslým dažďom, oteruvzdorné, paropriepustné a umývateľné.  Vybrať si môžete z viacerých farebných prevedení.

 3. ZABUDNITE NA MAĽOVANIE FASÁDY NA PRIAMOM SLNKU

Na aplikáciu fasádnej farby je vhodná teplota od 10 do 25 stupňov. Určite nie sú vhodné tropické dni, pri ktorých by ste maľovali rozhorúčené múry. Ak je to čo i len trochu možné, vyčkajte na polo-jasné alebo polo-oblačné počasie a maľujte až vtedy, keď bude fasáda v tieni.

 4. DODRŽIAVAJTE ČASY

Ako sme spomínali, penetračný náter potrebuje schnúť 4 až 12 hodín. Jednotlivé vrstvy farby 6 až 12 hodín. Keďže potrebujete fasádu natrieť dvomi až tromi vrstvami, vyhliadnite si na maľovanie pár dní s priaznivou predpoveďou počasia. Aj keď bude maľovka na pohľad suchá, zbytočne ju nešúchajte, určite ju neumývajte. Ak sa na ňu prilepia listy, nečistoty, opatrne ich nasucho odstráňte a miesto nechajte zaschnúť.

  5. Ako dlho chrániť čerstvo namaľovanú fasádu pred dažďom?

Podľa pokynov výrobcov farieb zvyčajne stačí, aby bol náter chránený pred dažďom minimálne do jeho vyschnutia. Odporúčame však vyhliadnuť si na prácu týždeň s polojasným počasím bez hrozby večerných búrok z tepla, ktoré by vám mohli nepríjemne skomplikovať prácu. Ak sa vám podarí nechať náter schnúť 48 hodín v priaznivom suchom počasí bez silného vetra, bude to ideálne.

Potrebujete poradiť, aký postup zvoliť a aké farby vybrať, aby vám fasáda slúžila dlhé roky? Ozvite sa nám a radi Vám poradíme.