Ako obnoviť drevo v exteriéri po zime?

Jar sa nám pomaly, ale isto prebúdza a s ňou aj naše záhrady. S posledným snehom, ktorý nám postupne mizne pred očami vidíme, že zima zasiahla do konštrukcií plotov, prístreškov, altánkov, či iných drevených stavieb. Drevo bolo počas tohto náročného obdobia  vystavené vlhkosti, mrazu aj ostrému slnku. Na kvalite mu nepridali ani teplotné výkyvy, plesne, huby, či drevokazný hmyz. Práve voda a vlhkosť patria medzi najväčších nepriateľov dreva. Lazúra aj náter môžu drevených výrobkom výrazne predĺžiť život.  

Ako teda na to?

V prvom kroku skontrolujeme samotnú konštrukciu dreva, ktoré bolo vystavené zimnému počasiu. Či už ide o prístrešky, ploty, detské preliezačky, altánky, pergoly, alebo podhľady domu. Ďalší krok spočíva v mechanickom odstránení viditeľných nečistôt, ako lístie, plesne, či huby. V prípade veľkého rozsahu poškodenia drevené diely vymeníme. Pokiaľ ide o menší rozsah škôd, úpravy budú jednoduchšie. Základom ochrany dreva je obnovujúci náter, ktorý dokáže drevo ochrániť pred biologickými škodcami a agresívnym pôsobením slnka a vody. Ten má však svoju životnosť a bude ho treba v budúcnosti zopakovať. V rámci záchrany dreva je potrebné zvoliť vhodné obdobie, aby mohlo dostatočne vyschnúť. Pri výbere vhodného náteru musíme zhodnotiť, čo od dreva očakávame. Pokiaľ chceme zachovať jeho kresbu zvolíme lazúru s preferovaným odtieňom.

Lazúra

Tenkovrstvová lazúra sa používa na nefarbené drevo v podmienkach, ktoré sú dlhodobo vystavené poveternostným vplyvom, vrátane vzdušnej vlhkosti. Tenkovrstvová lazúra vsiakne do dreva, pričom zachová jeho charakter a prirodzenú kresbu. Vďaka svojmu zloženiu má schopnosť odpudzovať vodu, aj UV žiarenie, čím umožní dlhšie zachovať jeho farbu a celkovú životnosť. Jej výhodou je krátka doba schnutia a jednoduchá aplikácia pomocou lazúrovacích štetcov. Vo vonkajších podmienkach sa nanáša zvyčajne v troch vrstvách, pričom jej životnosť je asi tri roky.

 

Hrubovrstvová lazúra na rozdiel od tenkovrstvovej nepreniká tak hlboko do dreva a na povrchu vytvára pevnejší film. Pri obnove ju odstraňujeme  brúsením, až následne aplikujeme nový náter. Jej životnosť je asi šesť rokov.

Náter

O niečo komplikovanejšia je obnova dreva s krycím náterom, teda farbou. Krycí náter sa drží iba na povrchu, čím drevo konzervuje a chráni pred vonkajšími vplyvmi. Po čase sa však farba znehodnocuje (odlupuje) a jej obnovenie si vyžaduje použitie brúsky, prípadne teplovzdušnej pištole, ktoré pôvodný náter dokážu odstrániť. Na odstránenie starej farby môžeme použiť aj výkonný vysokotlakový čistič. V tomto prípade je ale nevyhnutné počkať na úplné vyschnutie dreva. Odstraňujeme aj veľmi staré, pôvodné nátery. Pri nerovných povrchoch, či doskách a všade, kde  nemožno využiť brúsku poslúži aj mosadzný kartáč, či brúsny hranolček. Po odstránení pôvodnej farby je potrebné drevo ošetriť a opätovne natrieť zvolenou farbou. Životnosť takto ošetreného dreva môže byť aj desať rokov.