Kúpeľňový radiátor – dizajnové prvky v našich kúpeľniach

Kúpeľňový radiátor – Listujete v časopise. Nadchýnate sa krásnymi prvkami nábytku. Očarujú vás moderné kúsky od výmyslu sveta a predstavujete si, ako by sa vynímali vo vašom dome či v niektorej jeho izbe. Zrazu objavíte niečo, čo neviete na prvý pohľad zaradiť. Poznáte to, však? Verte, stalo sa to už mnohým z nás. Až po chvíli zistíte, prípadne si prečítate z popisu, že je to radiátor. Áno, aj v oblasti vykurovacích telies dizajnéri nezaostávajú a vymýšľajú stále nové tvary. V prípade radiátorov je to obzvlášť dôležité, nakoľko svoj prvotný význam – vykurovanie, pomaly strácajú. Stavebníci ich stále častejšie nahrádzajú podlahovým vykurovaním. V rámci domu či bytu však existuje miestnosť, kde si radiátory s podlahovým kúrením nažívajú v dokonalej symbióze. Jedná sa, samozrejme, o kúpeľňu. 

Kurič, sušič či dizajnový doplnok? Kúpeľňový radiátor môže plniť všetky tri funkcie.

Ak by sme mali kúpeľňové radiátory kategorizovať, hlavné rozdelenie by bolo podľa účelu určenia. Podľa tohto členenia je možné radiátory rozdeliť na:

  • radiátor určený na hlavné vykurovanie
  • radiátor určený na dokurovanie a sušenie prádla
  • radiátor s prioritnou funkciou dizajnového prvku

Pokiaľ má radiátor slúžiť na hlavné vykurovanie, je dôležité zamerať sa na výkon tepla, ktorý dokáže vyprodukovať. A ten následne porovnať s požiadavkami danej miestnosti. Potrebný tepelný výkon závisí od viacerých faktorov, štandardne sa počíta cca 40-50 m3 na 1 m3 vykurovaného priestoru.

V prípade dokurovania výkon nie je až tak dôležitý, keďže ide o doplnkový zdroj napríklad k spomínanému podlahovému kúreniu. Jeho hlavnou funkciou je sušenie. Obzvlášť v kúpeľni, ktorá je  najvlhšou miestnosťou v dome, je skutočne výhodné mať radiátor. Najmä kvôli tomu, aby sa osušky či uteráky dostatočne presušili a netuchli. V prípade, že si zaobstaráte radiátor s vykurovacou vložkou, dokurovanie môžete prevádzkovať elektricky, aj keď je v dome hlavným médiom kúrenia plyn. Jedná sa o tzv. kombinované vykurovanie. Výhodou kombinovaných radiátorov je tiež, že ho môžete v prípade potreby zapnúť aj mimo vykurovacej sezóny. Nezávisle od ostatných miestností. Stačí ho zapojiť do elektrickej zásuvky.

Dizajn je bez hraníc. Radiátory sú toho typickým príkladom.

Jedným dychom treba však dodať, že aj cena za dizajn je bez hraníc. Ak je váš rozpočet neohraničený, s výberom môžete mať skutočne veľký problém. Samozrejme v tom najlepšom slova zmysle. Okrem  účelu, na ktorý má radiátor v kúpeľni prioritne slúžiť, sa ešte pred výberom zamerajte aj na maximálne rozmery, ktorými v rámci kúpeľne môžete disponovať. Obzvlášť pri dizajnovom kúsku je dôležité, aby do priestoru perfektne zapadol. A niekedy je menej skutočne viac. Dizajnový kúpeľňový radiátor musí vynikať, nemôže byť do priestoru umiestnený akoby „na silu.“ Práve naopak, nechajte ho „voľne dýchať.“

Následne nebráni nič tomu, aby ste si začali vyberať. V prípade dizajnu sú okrem ceny, ktorú plánujete minúť, najdôležitejšími dva faktory. Materiál, z ktorého je radiátor vyrobený a jeho tvar. Je potrebné pripomenúť, že dizajn je čisto subjektívna vec. Každému sa páči niečo iné.

Niekto považuje za moderný radiátor len „ultra high tech“ kúsok, iný zas taký v retro štýle, ďalší očakáva originálne umelecké dielo. Jednému vyhovuje radiátor z nerezu, iný uprednostní sklo rôznych farieb. Do jednej kúpeľne sa hodí radiátor horizontálny, do ďalšej vertikálny. Vy môžete vidieť krásu v minimalizme a jednoduchosti, váš sused si moderný interiérový prvok nevie predstaviť bez značnej miery extravagancie a výstrednosti. A je len dobre, že dizajnéri nezaháľajú a produkujú stále nové dizajnové radiátory. Tak, aby mal každý z nás možnosť výberu.