ROZHOVOR Zo starého nové – renovácia nábytku

To, že prehľadávanie starých povalí, zaprášených starožitníctiev, prípadne aj okolia kontajnerov kvôli získaniu krásneho starožitného (alebo aspoň retro) nábytku je dnes v móde, snáď nikoho neprekvapí.  Dôvodov prečo je renovácia staršieho nábytku dnes „in“ je viacero:

Pre niekoho to môže byť elegantné a zároveň lacné zariadenie si domácnosti, ktoré úspešne konkuruje súčasným lacným a často nekvalitným kusom z obchodov. Iný zas chce, aby v jeho priestore vynikol nejaký atraktívny kúsok, ktorý ma v sebe „dušu“, históriu a podiel ručnej práce. Ďalší zase zdedil vzácny kredenc po babke, nechce sa ho zbaviť a tak hľadá spôsob, ako túto starožitnosť začleniť do svojho interiéru. 

Pani Veronika sa spolu s manželom rozhodla zariadiť renovovaným nábytkom detskú izbu pre svoju dcérku. Poprosili sme ju, aby sa s nami podelila o svoje skúsenosti.

Veronika, videli sme, ako ste zariadili Hanke detskú izbu a veľmi sa nám to páči. Spomínala si, že nábytok ste dostali a sami ho aj renovovali, bolo to náročné?

Ďakujem, nám sa tiež veľmi páči. Nábytok sme dostali od našich kamarátov, ktorý kúpili byt aj s nejakým zariadením a toto sa im práve nehodilo. Videli však, že je to poctivý masívny nábytok, ktorý má potenciál. Ponúkli nám ho a my sme takmer vôbec neváhali. Bola to posteľ s perinákmi, dve skrinky a písací stôl. Renovácia nebola príliš náročná, no vyžadovala trochu zručnosti, menšie investície a dostatok trpezlivosti. 

Ako ste postupovali? Čo bolo treba urobiť na začiatku?

Úplne na začiatku sme museli zohnať auto na prevoz nábytku, keďže sa nachádzal v inom meste, ďalej sme nakúpili potrebné maliarske vybavenie, šmirgle, požičali brúsku a vybrali nové rúčky na dvierka.

Často sa stáva, že starý nábytok býva plesnivý, hnilý, napadnutý červotočom, prípadne je nejako inak mechanicky poškodený. Nemali ste s týmto problém?

Chvalabohu nie. Nábytok bol po celý čas uskladnený v panelákovom byte a okrem bežných škrabancov a chýbajúcich rúčok na ňom nebola žiadna chyba.

Super, ako ste postupovali ďalej?

Nábytok sme rozobrali – odmontovali dvierka zo skriniek a odskrutkovali všetky kovové časti (úchyty, pánty, lišty a pod.). Vznikol tak súvislejší povrch, na ktorom nám išli ďalšie práce pekne od ruky.

Potom sme sa pustili do brúsenia. Keďže sme mali slabšiu excentrickú brúsku, ktorá bola dobrá len na obrusovanie hrán a malých plôch, požičali sme si väčšiu vibračnú brúsku. S tou šlo odstránenie starého laku naozaj jednoducho.Miesta, ktoré boli celé roky (odhadujeme, že nábytok má cca 40 rokov) vystavené slnku, sa vybrúsili rýchlo. Tie, ktoré boli ukryté, šli ťažšie. Plochy, kam sa nedostali brúsky, sme dočistili brúsnym papierom.

Po vybrúsení bolo treba ešte nábytok zbaviť prachu, poriadne umyť vodou so saponátom a nechať vyschnúť.

TERAZ NASLEDOVAL NOVY NÁTER, AKÝ STE SI VYBRALI?

Šli sme tou najjednoduchšou cestou a to bola vodouriediteľná akrylová farba, konkrétne matná biela. Vyhovovala nám jednoduchá manipulácia s ňou, takmer žiadny zápach a hlavne to, že je netoxická. Keďže šlo o nábytok do detskej izby, tak bola zdravotná neškodnosť farby hlavnou podmienkou. Pre rýchlejšie nanášanie sme si kúpili aj striekaciu pištoľ, no tá sa nám neosvedčila.

Prečo?

Pretože sa na nej ťažko reguloval prúd farby a výsledný náter nebol pekný. Farbu doslova len pľula, nedosahovala očakávaný výsledok. O umývaní pištole ani nehovorím, bola to katastrofa, vyhodené peniaze.

TAKŽE PIŠTOĽ NEODPORÚČAŠ ?

Neodporúčam lacné a nekvalitné striekacie pištole. Videla som, ako sa pracuje s profesionálnymi nástrojmi a tie sa s našim pľuvadlom nedajú ani porovnať. Ak má niekto možnosť pracovať s kvalitnou striekacou pištoľou, tak nech ju využije. Určite si uľahčí prácu.

My sme potom prešli na nanášanie štetcom a výsledok bol uspokojivý. Postačili nám 3 – 4 nátery farby. Treba si naozaj dobre pripraviť povrch, pretože nám farba nechytala na miestach, kde boli zvyšky laku. Keď farba poriadne preschla, namontovali sme kovové časti, dokúpili matrac do postieľky a presťahovali nábytok do Hankinej izbičky.

No výborne! Plánujete v budúcnosti aj ďalšie podobné projekty?

Áno, jasné. Potrebujeme ešte spraviť písací stolík, zatiaľ sme zrenovovali len skrinky a posteľ. No chystám sa aj do jedálenských stoličiek, stolu a menšieho kresla. 

Veronike ďakujeme za milý rozhovor a už teraz sa tešíme na jej ďalšie výtvory.

Pri renovácii môžete samozrejme zvoliť rôzne techniky povrchovej úpravy nábytku, kreativite sa v tomto smere medze naozaj nekladú.