OSB dosky – poznáte ich dobre?

OSB dosky sú zaujímavým všestranným materiálom, ktorý nachádza využitie u kreatívnych domácich majstrov, ale aj v profesionálnom stavebníctve. V bežnom osobnom vozidle sa OSB dosky vzhľadom na svoj formát neprepravujú. Ich plocha má 2500 x 1250 mm, prípadne polovičný užší formát 2500 x 675 mm. Vidíme ich všade. Tvoria vnútorné priestory súčasných drevodomov, používajú ich profesionáli, umelci, aj domáci majstri na menšie drevené stavby, altánky, aj provizórne zastrešenie. Vidíme ich využívané aj v prostredí dočasných stavieb. 

Využitie

Ich využitie je naozaj pestré. Používame ich do priečok drevostavieb, ale aj interiérových priečok pre zosilnenie následnej inštalácie sadrokartónu. OSB doska priečke dodáva odolnosť, aj vyššiu zvukotesnosť. Používa sa aj do podláh pod krytinu, do strešného debnenia, aj do dekoračnej výroby interiéru, ako podkladová vrstva pre ďalšie krycie materiály a podobne. OSB dosky nám však mnohokrát pomáhajú pri riešení problémov, pokrývajú veľké plochy a ľahko sa inštalujú. Majú rôznu hrúbku, ale tiež označenie. 

 

Čo znamená OSB a ako ich rozdeľujeme? 

V stavebníctve už niekoľko rokov viac a viac spoznávame materiál, ktorý nie je klasickou drevotrieskou. OSB je pritom skratkou pre Oriented Strand Boards. Na ich výrobu sa používa prevažne smrekové, alebo borovicové drevo, pričom nejde o čistý odpad, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Na čisté štiepané a veľmi dôsledne vysušené drevo sa používa syntetická emulzia, respektíve špeciálne živice spevňujúce tvar a vylepšujúce vlastnosti. Zmes ďalej podstupuje lisovanie pod veľkým tlakom. Ako už pôvodný anglický názov napovedá, všetky triesky sa pred lisovaním vrstvia husto na seba tak, aby boli orientované čo najviac rovnako, plochou stranou triesok súbežne s plochou samotnej dosky. Výnimkou je stredová vrstva OSB dosiek, ktorej triesky sú oproti spodnej a vrchnej vrstve k nim ukladané kolmo. To prináša výhody pevnosti a súdržnosti dreva, no vyžaduje si neraz prácu s rukavicami.

 

 

 

  • OSB2: je OSB doska vhodná do suchého prostredia bez výraznej vlhkosti.
  • OSB3: je vhodná do vlhkého prostredia s vlhkosťou prekračujúcou 85%, ako môže byť napríklad kuchyňa, pivnica, letná kuchyňa, šopa, prístrešky
  • OSB4: je kategóriou rovnako vhodnou do vlhkého prostredia, zároveň odolnou voči záťaži. Má veľmi dobré vlastnosti nosnosti. Využíva sa aj v exteriéri s potrebnou ochranou.

Pri správnom ošetrení dreva, prípadne ďalšej aplikácií krytín a materiálov je bežným materiálom na debnenie striech, pokrytie podhľadov, či kompletnú výrobu prístreškov. Čisté OSB dosky bežne nevystavujeme UV žiareniu a dažďu. OSB dosky síce držia svoj objem a aj po styku s vodou sa veľmi nezväčšujú, voda ich však predsa len môže znehodnocovať, najmä pri dlhodobom pôsobení. Slnečné UV žiarenie tiež z OSB dosiek vytiahne ich lesklú farbu s medovým nádychom a pretvára ju na sivé, prípadne sivo hnedé odtiene.

 

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Viac sa dočítate aj v našom blogu: