Ako spojiť OSB dosky?

Nehľadiac na prítomné živice, OSB doska je v podstate drevo. Aj preto je možné pri spájaní a pri voľbe spojovacieho materiálu spoliehať na “drevené vlastnosti”. Vo všeobecnosti sa na spájanie OSB dosiek používajú klince, silné sponky so sponkovačkou, alebo sponkovacou pištoľou (ideálne priamo s krútenými klincami). Odporúča sa zruba 2,5 násobok dĺžky klinca nad hrúbku samotnej dosky. Obľúbené sú nastreľovacie kladivá s klincovými pásmi, hoci na Slovensku sa toto riešenie stále nevidí tak často, ako v zahraničí.

 

Ako teda najlepšie upevňovať a spájať OSB dosky?

V prípade okrajov je dobré pribíjať v rozmedzí 15 centimetrov od seba. Aj pre zamedzenie prípadných minimálnych rozťahov a oddialenia dosky od povrchu (najmä tenšie). V strede je dobré mať zhruba vzdialenosť 30 centimetrov a vyhýbať sa viac. Tenšie dosky sa bežne pribíjajú od stredu a až následne sa pokračuje k okrajom.

V interiéri by sa mali používať krútené klince, aby sa zamedzili ich uvoľňovaniu napríklad v prípade nárazov, či dokonca aj počas pribíjania iných klincov. Na steny použijeme minimálne 1 cm hrubé, pričom sa bežne používajú klince s dĺžkou  51 mm alebo 45 mm. Práve OSB dosky najčastejšie ukrývajú a držia vnútorné izolácie, napríklad v novovybudovaných priečkach. Do strešného debnenia používame 12, 15 alebo 18 mm hrubé OSB dosky.

Pri inštalácií OSB dosiek platí:

  • Okraje sa nepribíjajú príliš na hrane. Prebíjanie OSB dosky na okraji menej ako 2 cm môže mať za následky odlúpenie triesok a poškodenie hrany. Tie 2 centimetre pri tenkých by mali byť ideálnou vzdialenosťou. Je preto dobré počítať s konštrukčnými hranolmi a podkladom riešeným tak, aby bolo možné OSB dosky uchytiť.
  • Lepšiť vlastnosti OSB dosky, zamedziť rozpadávaniu okraja, a najmä zabezpečiť pohodlnejšie uchytenie je možné aj predvrtaním s mierne menším vrtákom a následne použitím dostatočne dlhých skrutiek do dreva s plochou hlavičkou. Nepoužívame príliš vystúpené hlavičky, ktoré sa do tvrdej OSB dosky nie vždy úspešne ukryjú. Na okrajoch OSB dosiek určite nie.
  • Veľké plochy režeme naplocho, ideálne na upravenom stole, alebo „koze“. Vhodným nástrojom je v domácich podmienkach priamočiara píla. To aj pre presnosť, ale aj náročnosť dlhých rezov. Pre rez sa používajú pílové listy určené na tvrdé drevo.
  • Neodporúčajú sa klince bez hlavičky a to najmä na miestach, ktoré môžu byť vystavené nárazom, našliapavaniu, či otrasom
  • Pri rezaní a montáži sú nevyhnutné rukavice. Práca totiž pozostáva z manipulácie s materiálom z triesok a ďalšie triesky budú vznikať rezaním a ďalšou úpravou.
  • V minulosti používaný formaldehyd už dnešné OSB dosky neobsahujú, preto sa nepovažujú už za zdravotne nevhodný materiál.

 

Diletácia OSB dosiek

Pri inštalácií na väčšie plochy, kde sa dotýkajú rovné hrany navzájom, používame voľný priestor v šírke 2 mm až 3 mm pre „diletačné“ účely. Napríklad pre kolísavú vlhkosť, teploty, ale aj rozpínavé vlastnosti ostatných materiálov v okolí, ktoré by mohli pôsobiť na dosky. Je jednoducho dobré počítať s určitou rozpínavosťou materiálov. To isté platí, ak sa má OSB doska priamo dotýkať rámu okna, kovových konštrukcií, trámov a podobne. Dosky, ktoré k sebe spájate pomocou perodrážky s touto funkciou už počítajú.

OSB dosky, ktoré sa používajú ako podklad pre vyrovnanie a vôbec konštrukciu podlahy napríklad na poschodí, sa používa medzera 1,5 cm medzi sebou. V prípade OSB dosiek inštalovaných ako podklad pre budúce steny a priečky sa od zeme dáva medzera 1 cm. V prípade nevyhnutnosti sa táto medzera dá vypĺňať penou, izolačnými páskami a inými vhodnými materiálmi.  

 

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Mohlo by vás zaujímať: