Tehly Leier: Výhody a montážny postup pri výstavbe

Tvárnice z pálenej hliny a preklady rakúskej značky Leier patria k špičke na trhu so stavebným materiálom. Keďže sa zákazníkom snažíme ponúkať kvalitné produkty, za ktoré dáme ruku do ohňa, predstavíme vám ich produkty bližšie aj s montážnym postupom z tehál LeierPlan.

 

Tehla je tradičný prírodný stavebný materiál, ktorého jedinečné vlastnosti oceňujeme už po celé generácie. Vynikajúce akustické, tepelnoizolačné vlastnosti, perfektná odolnosť a spĺňanie najnáročnejších technických predpisov pri zachovaní správneho stavebného postupu – to všetko robí z tehly dokonalý materiál na výstavbu rodinných domov a iných stavieb. Podľa čoho sa rozhodnúť, akú tehlu zvoliť? Atribútov je viacero – pozitívne referencie a odporúčanie skúseného predajcu vám však dozaista pomôžu správne vybrať.

NEPREHLIADNITE:

Aktuálne zabezpečíme dovoz tehly a prekladov po celom Slovensku!!!

Keramická tvárnica (tvárnica z pálanej hliny) LeierPLAN iSo patrí k najmodernejším produktom tehlovej výroby. Je to brúsená tehla so šírkou 44 centimetrov a od bežných tehál sa líši väčšími zvislými dutinami pre maximálne zvýšenie pozitívnych tepelných a parotechnických vlastností. Paralelné rebrá sa počas výroby plnia minerálnou vlnou alebo polystyrénom.

Ku najobľúbenejším však momentálne patrí LeierPLAN 30 N+F, kde spotrebujeme 16ks/m2.

Patrí k najpopulárnejším produktom firmy Leier, špičky v európskom stavebnom priemysle, ktorá v sebe spája rakúsku kvalitu, zodpovedný prístup rodinnej firmy s nadnárodnými skúsenosťami. Okrem toho, že si dávajú záležať na prvotriednej kvalite a bezpečnosti svojich produktov, celú produkciu zastrešuje odborný prístup v súlade s maximálnou ochranou životného prostredia.

 

Ekologické povedomie často nie je v stavebníctve populárne, no Leier si dáva obzvlášť záležať a ide príkladom. Vďaka tomu si domov staviate z tradičného materiálu bez zbytočného negatívneho dopadu na svoje okolie. Pri výrobe betónových prvkov dokonca opätovne používajú špeciálne upravenú odpadovú vodu a zvyškom nespotrebovaného materiálu nájdu ďalšie využitie.

 

Výhody tehál LeierPLAN

  • murovanie je možné realizovať pomocou univerzálneho lepidla LeierFix až do teploty -5°C alebo malty na tenké škáry LeierPLAN, ktorá sa dokonale prispôsobí
  • aj bez vonkajšje izolácie vytvoríte nosnú konštrukciu, ktorá vyhovie najprísnejším tepelno-technickým predpisom a odporúčaniam
  • odolná, trváca, s výbornými akustickými vlastnosťami

Postup: Ako sa stavia nosná stena z tehál LeierPLAN?

Brúsené keramické tehly LeierPLAN sú presne prefabrikované produkty. Preto je mimoriadne dôležité nakupovať ich u zodpovedného predajcu, aby ste mali istotu, že stenu postavíte z nepoškodených a dokonale čistých tehál.

Pri stenách vyhotovených z tvárnic LeierPLAN hrúbka vodorovnej škáry je 1 mm. Výšku radu treba priebežne kontrolovať meracím zariadením alebo laserom.

  1. Čím murovať?

Na murovanie odporúčame použiť univerzálne lepidlo LeierFIX alebo maltu určenú na tenké škáry LeierPLAN.

Dôležié: Aby ste zaručili priľnavosť spojovacieho materiálu, lepiaca plocha musí byť vždy čistá a správne vlhká.

 

  1. Prvý rad

Nivelačnou (laserovou alebo optickou) latou stanovíme na murovanom úseku najvyšší bod prijímacej plochy. Vrstva maltového lôžka pod prvým radom musí dosahovať minimálne 1 centimeter, nie však viac ako 3 centimetre.

Na vytvorenie maltového lôžka pod prvým radom tehál použite nivelačnú sadu. Začnite na rohu alebo na konci steny, druhú časť umiestnite do potrebnej vzdialenosti od dĺžky sťahovacej laty na betón (na 2 – 3 m).

Pomocou skrutiek nastavte na oboch prvkoch vodorovnú úroveň a do vložky uložte nivelačnú latu. Tak nastavíte presnú výšku podľa hornej roviny maltového lôžka.

Maltové lôžko

Pripravte si potrebné množstvo murovacej malty a aplikujte ju rovnomerne po celej dĺžke pomocou sťahovacej laty. Orientujte sa pomocou nivelačnej sady, aby ste dosiahli požadovanú rovnomernosť. Prípadné chýbajúce miesta doplňte maltou a znovu prejdite celú plochu latou. Šírka maltového lôžka by sa mala zhodovať s hrúbkou steny.

Takto pripravte maltové lôžko na všetkých vytýčených úsekoch. Dbajte na to, aby nanesené vrstvy malty vytvárali úplne vodorovnú rovinu. Malta sa prispôsobí, no potrebuje dôkladné uhladenie!

Uloženie prvého radu

Po stuhnutí malty hladiacou doskou natiahnite jednu vrstvu malty na tenké škáry LeierPLAN.

Na danom úseku steny umiestnite prvú tvárnicu a presne ju nastavte. Vezmite si na pomoc vodováhu a gumové kladivo. Osaďte po jednej tvárnici na každej strane a natiahnite šnúru, popri ktorej budete ukladať tvárnice tak, aby sa na perodrážkovej strane tesne prispôsobili k sebe.

Pravidelne kontrolujte rovnosť a vodorovnosť radu!

Dobrý tip: Tam, kde nie je možné vytvoriť perodrážkové spojenie, zatiahnite aj zvislú rezanú plochu. Použite maltu na tenké škáry LeierPLAN (na rezanej ploche) a univerzálne lepidlo LeierFIX nastriekajte na rebrá.

 

  1. Murovanie

Popri vytiahnutej šnúre umiestnite tvárnice do ďalšieho radu. Malta musí rovnomerne pokryť celú plochu tvárnic – všetky drážky. Maltu na tenké škáry v jednej fáze naneste na plochu tvárnic max. v dĺžke 4 – 5m. Odporúčame použiť dávkovač.

Na bokoch steny vyčnievajúcu maltu z vodorovných medzier odstráňte kelňou.

Počas murovania opäť priebežne kontrolujte vodorovnosť, rovnosť a zvislosť steny.

 

  1. Zakončenie steny

Stenu chráňte proti pôsobeniu vlhkosti bitúmenovou doskou.

 

Pdf montážny návod nájdete priamo tu:

Murovacie prvky_2016_Leier_montazny návod

 

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR.

NEPREHLIADNITE:

Aktuálne zabezpečíme dovoz tehly a prekladov po celom Slovensku!!!

KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk