Bungalov alebo dvojpodlažný?

Jednou zo zásadných otázok, ktoré pred stavbou rodinného domu riešite je aký typ domu zvoliť. Bungalov alebo poschodový? Okrem vášho osobného názoru na to, čomu dávate prednosť, majú oba typy svoje výhody, aj obmedzenia. Čo je lepšie? Jednoznačná odpoveď neexistuje. Vždy je potrebné brať do úvahy charakter prostredia, veľkosť pozemku, stanovený rozpočet a tiež osobné preferencie.

Dnes sa veľkej obľube tešia bungalovy. Život na jednom poschodí má veľa pozitív. Za jeho veľkú výhodu považujú pohodlný prístup v rámci celého priestoru. Bungalov je možné bez väčších problémov prebudovať na bezbariérový a zvýšiť tak komfort bývania pre osoby so zníženou pohyblivosťou. Oproti poschodovému domu je oveľa šetrnejší a mobilnejší. S tým súvisí i jeho jednoduchšia údržba, nakoľko všetko sa nachádza na jednej úrovni. Týka sa to aj samotných stavebných prác, kedy je možné všetky práce vykonať bez lešenia. Toto sú určite výhody, ktoré pri poschodovom dome mať nebudete. Ďalšou výhodou je eliminácia hluku z poschodia.

Pokiaľ chcete rozdeliť dom na dennú a nočnú časť, pri bungalovoch sa s tým môžete v rámci projektu viac potrápiť. Aj tu sa však dá vytvoriť dostatočné súkromie. Okrem spomínaných výhod má bungalov aj nevýhody. Jednou z nich sú vyššie náklady na štvorcový meter, najmä pri základovej doske a strešných materiáloch. Taktiež menej súkromia, keďže všetky izby sú situované na jednom podlaží. V prípade menšej výmery pozemku, môže byť negatívom práve jeho veľkosť, nakoľko obmedzí ďalšie využitie plochy. Bungalovy sú v súčasnosti žiadanou alternatívou bývania. Život bez schodov je pre mnohých lákavý z praktických, i ekonomických dôvodov.

Pre tých, ktorí preferujú veľký dom a zároveň aj väčší vonkajší priestor a majú k dispozícii menší stavebný pozemok je ideálnejší dvojpodlažný dom. Tým, že pre jeho realizáciu je potrebná menšia rozloha, zostáva viac priestoru na záhradu.

Dvojpodlažné domy poskytujú väčšiu flexibilitu vo vonkajšom priestore napríklad na pridanie bazéna, terasy, či vysnívaného jazierka.  Aj z hľadiska ochrany súkromia má dvojpodlažný dom oproti bungalovu viac výhod. Poschodie totiž dokáže ponúknuť určitý stupeň súkromia, ktorý bungalovy nikdy nedosiahnu. Ak máte alebo plánujete deti, určite oceníte detské izby na druhom poschodí, najmä keď sa z nich stanú tínedžeri. Ani dvojpodlažné domy však nie sú dokonalé a majú aj svoje obmedzenia. Nevýhodou dvojposchodových domov je zvyčajne vyššia cena ako pri bungalovoch. Schodisko môže znížiť obytný priestor a zvýšiť náklady na výstavbu. Schody zároveň predstavujú problémy pre starších ľudí a všetkých, ktorí majú problémy s mobilitou. Nevýhodou pre niektorých môžu byť aj nižšie stropy a šikmé plochy, ktoré nemusia byť plnohodnotnou alternatívou bývania.

Za negatívum je považované aj prehrievanie podkrovia, avšak to sa dá eliminovať kvalitnou izoláciou strechy. Za azda najväčšiu nevýhodu je považovaná dlhšia doba výstavby, z dôvodu pridávania druhého poschodia a niekedy aj hlbších základov. Čo sa týka prevádzkových nákladov a spotreby energií, sú obe alternatívy (bungalov aj dvojpodlažný) porovnateľné, nakoľko závisia od celkového prevedenia stavby a použitých materiálov. Poschodový dom si vyžaduje rozsiahlejší systém vykurovania. Na druhej strane, druhé poschodie profituje z vykúreného prízemia.  

Tak ako poschodový dom, aj bungalov sa dá postaviť presne podľa predstáv. Kvalitne, rozumne, či úsporne. Rozhodnutie pre bungalov či viacpodlažný dom je veľmi individuálne a je ho potrebné dôkladne zvážiť a poradiť sa s odborníkmi.

 

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Ďalšie inšpiratívne články: