Zámková alebo veľkoformátová dlažba? Čo hovoria trendy?

Pri výbere dlažby do exteriéru je potrebné brať do úvahy viacero faktorov. Okrem účelu použitia, praktickosti, jednoduchej pokládky je rozhodujúca aj estetická stránka a v neposlednom rade aj cena. Dnes máme na trhu širokú ponuku a vybrať si môže byť niekedy naozaj ťažké. Zvoliť klasickú zámkovú dlažbu, alebo čoraz populárnejšiu veľkoformátovú?

Zámková dlažba je dnes už taká klasika. Z pôvodnej myšlienky umiestňovania na verejné priestranstvá si našla cestu aj do našich dvorov. Medzi jej výhody patrí praktickosť,  rôznorodosť tvarov a odtieňov a tiež vysoká odolnosť voči vonkajším vplyvom, tlaku, či chemickým látkam, ktoré sa používajú najmä v zimnom období. Jej nespornou výhodou je pomerne jednoduché zladenie s okolitými stavbami a charakterom prostredia. Zámková dlažba je ideálna okrem chodníkov a parkovísk aj na spevnenie príjazdových ciest, chodníkov a cestičiek v záhrade, okolie bazénov, či altánkov. Náklady na jej kúpu sú častokrát nižšie ako pri iných prírodných materiáloch. Jej konečná cena závisí od formátu a konkrétneho odtieňu.V zásade platí, že sivá je najlacnejšia, pričom jednotlivé odtiene sa odvíjajú od množstva použitého pigmentu. Vyrába sa v rozličných hrúbkach. Dlažba hrúbky 4 cm je určená pre plochy s nízkou záťažou. Na druhej strane dlažba hrubá  6 cm, 7 cm, 8 cm a 10 cm je vhodná aj pre plochu zaťažovanú autami, či inými prostriedkami. Čo sa týka zaťaženia, tá rastie úmerne s hrúbkou dlažby.

Príprava podkladu môže byť časovo aj finančne náročná a samotné pokladanie sa nezaobíde bez špeciálnych strojov určených na rezanie a zhutnenie podkladu. Po jej položení patrí medzi  hrozby najmä usádzanie prachu a nečistôt medzi jednotlivé škáry, či prerastanie burín. Na základe týchto faktorov si potom zámková dlažba vyžaduje špeciálnu údržbu.

Veľkoformátová dlažba sa v súčasnosti teší popularite. Vyrába sa v rozličných rozmeroch a farebných prevedeniach. Na rozdiel od zámkovej dlažby ide o väčšie platne. Oproti zámkovej dlažbe je jej ukladanie jednoduchšie a aj rýchlejšie. Pri pokládke veľkoformátovej dlažby je však taktiež dôležité dbať na dôslednú prípravu podkladovej vrstvy. Veľkoformátová dlažba vynikne najmä na veľkých plochách. Jej najväčšou výhodou je menšie množstvo špár, ktoré sa pri klasickej zámkovej dlažbe ťažko udržiavajú. Väčšie formáty dokážu opticky zväčšiť priestor. Možno aj preto sa v záhradách a dvoroch objavuje čoraz častejšie. Ďalším dôvodom prečo ľudia preferujú veľké formáty je praktickosť. Menej špár znamená ľahšiu údržbu. Medzi jej výhody patrí aj ľahká údržba a vysoká odolnosť voči oderu. Za zmienku stojí aj farebná stálosť a široké spektrum použitia.

Akú dlažbu teda zvoliť… Zámkovú, či veľkoformátovú?  

Výber konkrétnej dlažby je samozrejme na vás. Pred samotným rozhodnutím odporúčame zbierať inšpirácie.  Na zrealizovaných plochách, alebo priamo v montážnej firme, ktorá pokladá uvedené dlažby. Následne navštíviť predajne a pozrieť ako vyzerá reálne. Tak budete mať jasnú predstavu o tom, či spĺňa vaše požiadavky  a lepšie si utvoríte predstavu ako by váš exteriér najbližšie roky vyzeral. Okrem estetickej funkcie musíte brať do úvahy aj  samotné prevedenie a účel použitia.

 

Potrebujete poradiť pri výbere dlažby alebo iného stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Ďalšie inšpiratívne články: