5 spôsobov ako zazimovať rozostavanú stavbu

Priemerne trvá stavba domu približne 2 roky. V súčasnosti so šikovnou firmou postavíte dom aj rýchlejšie, doslova za pár mesiacov (v článku Kto vám postaví dom si prečítajte, akých majstrov budete na to potrebovať). Montované domy postavíte doslova aj za pár dní. Ak však necháte stavbu dôkladne sadnúť a “vymrznúť”, vyhnete sa mnohým potenciálnym problémom – praskaniu muriva, olupovaním omietky, plesniam v interiéri… V aktuálnom článku sme si posvietili na správne zazimovanie klasického murovaného domu. Viete, čo všetko musíte stihnúť, aby vaša stavba bez ujmy prežila zimné mesiace?

Ak klesne vonkajšia teplota pod 5°C, odporúča sa ukončiť všetky vonkajšie práce – murovanie, omietky a podobne. Dnes sú už bežne dostupné rôzne nemrznúce zmesy, no vyplatí sa stavbe dopriať čas. Kedysi bolo úplne bežné stavať dom aj 2,5 roka, momentálne však aj z dôvodu uvoľňovania tranží hypotéky, sa so stavaním ponáhľame. Niektoré práce sa však neoplatí uponáhľať. Skôr, ako príde zima, mali ukončenú jednú z fáz stavby:

  • kompletné základy ALEBO
  • kompletnú hrubú stavbu, ktorú zakryjete provizórnym krovom ALEBO
  • kompletnú zastrešenú stavbu ALEBO
  • kompletnú zastrešenú stavbu s oknami, dverami, prípadne temperovanú či vykurovanú agregátmi, aby v nej mohli pokračovať interiérové práce.

Nižšie sa dozviete, ako treba konkrétnu fázu správne zazimovať, aby ste sa vyhli škodám.


 

1. Zazimovanie základov

Základy s položenou základovou doskou prežijú zimu úplne bez ujmy aj bez dôkladného zazimovania. Stavbe môžete pomôcť prípadným odvádzaním prebytočnej vody a odstraňovaním snehu, aby na jar, keď sa bude topiť, nevytváral prebytočnú vlhkosť a vy by ste sa tak mohli čo najskôr vrátiť k stavebným prácam. So stavbou sa neponáhľajte, ak nestihnete do zimy dokončiť hrubú stavbu so strechou, radšej si dajte pauzu už po základoch.

 

Základy domu
Základy domu

 

2. Zazimovanie hrubej stavby bez strechy

V prípade, že postavíte iba obvodové a nosné múry a viac do zimy nestihnete, snažte sa zabezpečiť stavbu aspoň dočasným “fingovaným” krovom. Falošný krov následne zabezpečte igelitom alebo špeciálnymi fóliami tak, aby sa dovnútra nedostala dažďová voda alebo sneh. Okrem toho, že zabránite zdĺhavému vysúšaniu stavby na jar, správne odvodnenie máte povinné aj zo zákona.

 

3. Zazimovanie hrubej stavby so strechou

Zastrešená hrubá stavba pred zimou je ideálny prípad. Bude mať tak dostatok času na vymrznutie, múry môžu “dosadnúť”,  stavba sa zbaví technologickej vody a na jar následne dôkladne preschne. Vy sa potom môžete pustiť do ďalších úprav – fasáda, omietky, exteriérové úpravy a v lete bývate. Strecha chráni vnútro stavby pred prenikajúcou vodou a snehom, múry vám nezatečú, vo vnútri sa nebude zadržiavať vlhkosť… Pred mrazmi stačí dôkladne odvodniť potrubia, zazimovať prípojky, zabezpečiť všetky jamy a nerovnosti terénu, aby boli bezpečné aj po zakrytí snehovou prikrývkou.

Dôležité je myslieť pred napadnutím snehu na dokončené klampiarske práce. Odkvapová rúra na odvod dažďovej vody, ríny, ktoré zachytia topiaci sa sneh a zabránia tvorbe cencúľov, ktoré by mohli zraniť okoloidúcich sú samozrejmosťou. Zabezpečia aj to, aby sa okolo stavby zhromažďovala vlhkosť – na jar by tak múry dlhšie schli. Nezabúdajte ani na odpratávanie snehu spred domu na chodníkoch. Je to povinnosť vlastníka nehnuteľnosti, aj keď ju ešte neobýva.

 

zazimovanie-mplstavro-1
Hrubá stavba so strechou

 

4. Zazimovanie stavby s oknami bez plánovaných interiérových úprav

V prípade, že dokončíte stavbu so strechou, oknami a neplánujete v nej vykonávať žiadne interiérové úpravy, nevyžaduje temperovanie. Dôležité však je dôkladné vetranie, aby sa vnútri nehromadila vlhkosť a zároveň dôkladné vypustenie vody zo všetkých radiátorov a potrubí – nezabudnite na podlahové kúrenie. Ak by ste to neurobili, mráz môže rúry poškodiť, v tom horšom prípade narušiť aj celistvosť múrov a napáchané škody budete veľmi dlho a prácne odstraňovať. Ak nebudete vetrať, vo vnútri sa vám môžu objaviť plesne.

 

5. Zazimovanie stavby s oknami s plánovanými interiérovými úpravami

Výhodné je dokončiť stavbu tak, aby ste počas zimných mesiacov mohli vykonávať väčšie interiérové úpravy – maľovanie, pokladanie podláh, zariaďovanie izieb, či kúpeľní. V tom prípade nehovoríme o zazimovaní stavby – práce pokračujú. Zabezpečte vykurovanie radiátormi, ak vám ešte nefunguje kúrenie, využite agregáty. Nie je to výhodné len pre váš komfort, ale aj z hľadiska optimálnej teploty na vykonávanie úprav stien či podláh a postupné vysušovanie interiéru.

 

3D grafický návrh kúpeľne
Grafický návrh kúpeľne pre zákazníčku

 

Dobrý tip:

Staviate v novej štvrti, ktorá ešte nie je obývaná? Alebo v susedstve nedokončených novostavieb? Stavbu dôkladne zabezpečte proti vlámaniu a pravidelne ju kontrolujte. Pri svojej návšteve rozsvieťte (ak je to možné), prípadne zanechajte výrazné stopy v snehu alebo v blate, aby bolo prípadným zlodejom jasné, že stavbu pravidelne navštevujete a môžete ich kedykoľvek prekvapiť.

Doprajte stavbe čas. Ak ju “uponáhľate”, nedodržíte odporúčané technologické postupy, komfort bývania v novostavbe nemusí byť taký, aký ste si vysnívali – popraskaná omietka, vysoká vzdušná vlhkosť, rosenie okien, plesne…Staviate si bývanie na celý život, tak buďte trpezlivý.

Články, ktoré by Vás mohli zaujímať:

  • Kto vám postaví dom? Týchto majstrov si dohodnite vopred 1.časť a 2.časť . Dozviete sa, bez ktorých odborníkov sa nezaobídete pri stavbe domu a v 2.časti článku Vám poradíme, aké sú hlavné oblasti, na ktoré by ste mali myslieť, keď je už dom postavený.
  • Zatepľovanie od A po Z: Všetko, čo potrebujete vedieť – téma zatepľovania domov a panelákov rezonuje v spoločnosti čoraz častejšie. Zatepliť starú bytovku s hrubými múrmi alebo nie? Pre aké materiály sa rozhodnúť?