Jeseň v záhrade

Široká paleta farieb, šťavnatá chuť jabĺk, či pestrosť okolitých scenérií – aj takto môžeme charakterizovať jeseň. Dni sa pomaly skracujú a práce v záhrade neubúda. Práve naopak. Jeseň je ideálnym časom na „veľké upratovanie“ záhrady pred pravidelným zimným odpočinkom. Do príchodu zimy by sme mali toho ešte veľa stihnúť. Pozbierať úrodu, prestrihať kríky a živé ploty, postarať sa o trávnik, pohrabať opadané lístie, presadiť nové rastliny, či vysadiť cibuľoviny.

Výsadba, prekyprenie aj zber

Ak chceme mať na jar pestrú rozkvitnutú záhradu, jeseň je ideálny čas na vysadenie cibuľovín.  Vďaka vlhkej a teplej pôde, vyhriatej z leta je väčšia šanca, že vaša snaha bude mať úspech. Aj ruže, vysadené na jeseň sa lepšie prijmú ako tie, ktoré sa vysadia na jar. Zabúdať by sme však nemali ani na odstránenie odkvitnutých letničiek a trvaliek. Z praktického, aj estetického hľadiska. Po ich odstránení si pôda lepšie oddýchne a zvyšky rastlín môžeme využiť ako prírodný materiál do kompostéra. Tam môžeme zúžitkovať všetok bioodpad zo záhrady a domácnosti, ako lístie, pokosenú trávu, popol z dreva, posekané konáre, zhnité ovocie, či burinu. Hotový dobre vyzretý kompost môžeme aplikovať do pôdy na jar, pri výsadbe rastlín.

Nevyhnutnou činnosťou je prekyprenie pôdy vo vyvýšených záhonoch, či hriadkach. Vyčistením a prerýľovaním pôdu prevzdušníme a predídeme rozmnožovaniu škodcov. Prekyprenie pôdy sú spolu s hnojením predpokladom pre úrodu v budúcom roku. Ak totiž chcete maximalizovať úrodu aj v nasledujúcom roku, pôdu by ste mali obohatiť o kvalitný kompost a hnojivo.

Medzi základné a určite aj tie príjemnejšie práce v záhrade patrí zber úrody. Zber by mal byť opatrný, aby sa plody nepoškodili a dlhšie vydržali. Ovocie a zeleninu, o ktorú sme sa celý rok starali treba po zbere umiestniť na vhodné miesto, resp. spracovať. 

Čo so stromami a kríkmi?

Jesenné práce v záhrade by mali byť zamerané aj na prerezanie kríkov, či živých plotov. Najmä tých starších. Jesenným ozdravným rezom môžeme predísť hnilobným procesom, ktoré by mohlo nastať v prípade nahromadenia vlhkosti. Rez sa však neodporúča v neskorej jeseni, kedy by mohlo z dôvodu mrazov dôjsť k poškodeniu  jemných konárov. Zabúdať by sme nemali ani na ochranu kmeňov mladých stromčekov, najmä, ak ich máme mimo oploteného územia. Pokiaľ ide o ovocné stromy, či kríky, platí, že tie, ktoré sa presadia na jeseň majú v zimnom období viac času na správne zakorenenie.

Pred definitívnym koncom sezóny záhradkára, je potrebná ešte starostlivosť o náradie a záhradný nábytok. Vyčistenie kosačky a nástrojov by malo byť samozrejmosťou. Netreba zabudnúť ani na gril, či záhradné hadice. Oceníte to najmä na jar, keď sa pustíte do práce a budete mať všetko, čo k tomu potrebujete.