Strešná krytina: Ako si vybrať a prečo sa oplatí šikmá strecha? II.časť

 

V prvej časti článku strešná krytina, sme Vám priniesli dôvody prečo sa aj v dnešnej modernej dobe plochých striech, rozhodnúť pre klasiku – šikmú strechu. Na pripomenutie tu je pár dôvodov:

  • Šikmá strecha má pevnú konštrukciu, ktorá odoláva vetru.
  • Prirodzene po nej steká dážď a topiaci sa sneh.
  • Lepšie hospodári s teplom.
  • Vďaka presahom ponad obvodové múry chráni fasádu a okná pred slnečným žiarením a vlhkosťou.

V druhej časti článku sme si posvietili na jednotlivý typy strešných krytín. Pozrite si náš prehľad spolu s výhodami a nevýhodami jednotlivých materiálov:

 

betonova-stresna-krytina-mplstavro-b1Betónová krytina

Jedna z najpopulárnejších strešných krytín je obľúbená pre viacero faktorov – je superodolná voči pôsobeniu dažďa, vetra, snehu či chemikálií, pri správnej inštalácií dokáže vydržať aj 100 rokov, je pevná, nevyžaduje náročnú udržbu a drží si farbu a tvar. Oprava strechy je v prípade poškodenia jedného kusu škridle veľmi jednoduchá.

Má nízku nasiakavosť (cca 6%) a vysokú mrazuvzdornosť, je tiež ekologická – môže sa reycklovať. Povrch škridiel môže byť:

  • hladký,
  • granulovaný
  • ošetrený akrylátovým nástrekom,
  • prípadne reflexný – výrobca Bramac ponuká povrchovú úpravu Na krytine je disperzná látka, ktorá obsahuje špeciálne mikročastice a vytvára sa na nej nepriepustný ochranný film. Ten zlepšuje ochrannú funkciu krytiny a tiež zvyšuje odolnosť krytiny pred znečistením.

Dobrá rada:

Máte obavy, že betónová krytina od kvalitného výrobcu, napríklad Bramac, je príliš ťažká na krov vášho domu? Pravdepodobne zbytočne. Podľa informácií od výrobcu je 97% všetkých šikmých striech vhodných na použitie krytiny Bramac bez nutnosti dodatočných úprav krovu.  Oveľa väčšie problémy spôsobuje zaťaženie snehom alebo nárazový vietor.

Stačí sa uistiť u statika, ktorý zhodnotí stav drevenej konštrukcie a jej usporiadanie a kontaktovať nás. A potom si už len užívať pohľad na krásnu novú strechu.

keramicka-stresna-krytina-mplstavro-b2

 

 

Keramická krytina

Podobne ako betónová krytina má veľmi vysokú odolnosť a farebnú stálosť. Je však krehkejšia ako betón, no na druhej strane odolnejšia voči pôsobeniu kyslých dažďov. Tiež nevyžaduje náročnú údržbu.

 

vlaknocementova-stresna-krytina-mplstavro-b3

 

 

Vláknocementová krytina

Vyrába sa z nezávadného materiálu (nahradila krytiny, ktoré obsahovali azbest) na cementovom základe s obsahom umelých vláken. Je ľahká, odolná a veľmi variabilná – tvarovo aj farebne.

 

asfaltova-stresna-krytina-mplstavro-b4

 

 

Asfaltové šindle

Lacná strešná krytina vo forme šindľov sa vyznačuje tiež vysokou odolnosťou a navyše má nízku hmotnosť. Je vhodná aj na veľmi šikmé strechy so sklonom až do 90°. Je však horľavejšia a vyžaduje náročnejšiu údržbu. Šindle sa pripevňujú na plné debnenie lepením a priklincovaním nehrdzavejúcimi klincami s veľkou hlavičkou, ktoré šindeľ držia na mieste.

 

plechova-stresna-krytina-mplstavo-b5

 

 

Plechová strešná krytina

Plechovú strešnú krytinu môžete položiť aj na strechy s veľmi jemným sklonom – už okolo 7 až 10°.  Je odolná a hlavne ju zmontujete  rýchlo. Cena sa pohybuje od 5 – 15€/m2. Jej výška závisí od povrchu – lesklý/matný, od hrúbky plechu,od materiálu – pozinkovaný, farebný hlinník, titan, meď. Je však tepelne vodivejšia a nedokáže tlmiť vonkajšie ruchy tak ako vyššie spomínané strešné krytiny.

 

 

bridlicova-stresna-krytina-mplstavro-b6

 

 

Bridlicová strešná krytina

Je menej rozšírená predovšetkým pre svoju vysokú cenu. Je veľmi odolná voči pôsobeniu snehu či dažďa a vydrží niekoľko generácií.

 

 

 

 

plastova-krytina-mplstavro-b7

 

 

Plastová krytina

Keďže má nízku váhu, treba ju dôkladnejšie pripevniť, nevyžaduje žiadnu údržbu a má vysokú odolnosť a nízku cenu.

 

 

 

 

drevena-krytina-mplstavro-b8

 

Drevená krytina

Krytina z čisto prírodného materiálu je náročná na pravidelnú údržbu a vyžaduje špecializovaných odorníkov. Nevýhodou je aj vysoká počiatočná investícia.

 

 

 

 

Každý jeden typ strešná krytina a materiál, ktorý sa používa, má svoje výhody a nevýhody, ktorým lepšie porozumiete v spolupráci s odborníkom. Spoľahnite sa na overeného predajcu so skúsenosťami a spoločne vyberte strechu, ktorá bude chrániť to najcennejšie, čo máte, celý život. Ak sa chcete poradiť ohľadne výberu strechy alebo si chcete vyžiadať cenovú ponuku kontaktujte nás na stavebniny@mplstavro.sk alebo na 032/6582 354 . Radi Vám pomôžeme.

Strecha sa nezaobíde bez ochrany, pozrite si našu ponuku asfaltových pásov https://mplstavro.sk/kategoria-produktu/dom/strecha/ .

Inšpirujte sa aj prvou časťou nášho článku: Strešná krytina: Ako si vybrať a prečo sa oplatí šikmá strecha?