Farba na drevo vintage, jednoduchý návod

Farba na drevo vintage a jej vzhľad je stále IN! Perfektne sa kombinuje s vidieckym či provensálskym štýlom, oceníte ho pri DIY projektoch aj keď ste začiatočník, keďže dokáže efektne ukryť chybičky či nedostatky, dá sa krásne farebne prispôsobiť a jeho tvorenie je navyše aj zábavné – vyskúšajte si pomocou nášho jednoduchého návodu dotvoriť napríklad záhradnú hojdačku vyrobenú z palety do štýlu vintage.

Budete potrebovať:

  • štetec
  • brúsny papier
  • krycí náter na drevo v dvoch odtieňoch (výraznejší tmavší (tmavohnedý) a svetlý, ideálne biely alebo krémový, prípadne bledoružový či bledomodrý)
  • a váš drevený projekt

Farba na drevo vintage, ako na to:

  1. Základom je vybrať si dve farby, ktoré sú naozaj rozdielne – jedna tmavá a jedna svetlá a naozaj dôsledne kryjú – čiže nie lazúry, ale siahať po krycích farbách na drevo (ideálne akryl).
  2. Najskôr pripravte podklad – odstráňte staré nátery brúskou alebo brúsnym papierom, drevo oprášte, prípadne pretrite vlhkou handričkou a nechajte dôkladne uschnúť.
  3. Aplikujte tmavší náter v jednej vrstve a nechajte ho vyschnúť.
  4. Aplikujte svetlejší náter v jednej vrstve a nechajte ho dôkladne vyschnúť – tento náter už nemusí byť perfektný, pokojne môže kde-tu vykúkať tmavšia farba, to práve chceme.
  5. Keď produkt dôkladne vyschne, môžeme sa pustiť do práce – vezmite brúsny papier a hrany a niektoré menšie časti plôch obrúste tak, aby vykúkala tmavšia farba, prípadne zájdite až do dreva – a hotovo!

Farba na drevo vintage výborne vyzerá na starom dreve s prasklinami a nepravideľnou štruktúrou, zaujímavý efekt však dosiahnete aj na obyčajnej drevenej palete. Vyskúšajte!