Farba do detskej izby – akú vybrať?

Farba do detskej izby tvorí základ pekného domova. Detská izba je pre dieťa svet, v ktorom vyrastá a vyvíja sa. Jej zariadeniu by sme preto mali venovať dostatočnú  pozornosť. Vhodné prostredie môže dieťaťu pomôcť vo vývoji, povzbudiť jeho kreativitu a inšpiráciu, dodať pocit domova a pohodlia. Významnú úlohu tu hrajú aj farby. Ich psychologický význam dnes už nikto nespochybňuje. V našom článku sa bližšie pozrieme na jednotlivé odtiene.

Je dokázané, že farby majú vplyv na človeka, najmä tie, ktoré ho obklopujú. Detstvo je obdobím objavovania, fantázie a dobrodružstva. Akú farbu na stenu teda zvoliť? Kým niektoré farby sa hodia do obývačky, či spálne, do detskej izby nemusia byť zrovna najvhodnejšie. Väčšina detí miluje farby. Farebnosť stien detskej izby má svoj význam a mala by sa prispôsobiť aj emocionálnej a citovej zrelosti dieťaťa. S farebnosťou to však netreba preháňať. Na druhej strane by sme sa ale mali vyhnúť fádnosti. Ideálna farba do detskej izby neexistuje. Každé dieťa je individuálne. Celkový vzhľad detskej izby je veľmi dôležitý pre schopnosť dieťaťa vnímať krásu a estetiku okolia. Na základe toho by mali  rodičia, pristupovať k riešeniu jeho detskej izby. Pre najmenšie deti sa odporúčajú jemné, prírodné odtiene, ktoré pôsobia upokojujúco.

Vo všeobecnosti sú lepšie svetlé než tmavé odtiene. Žltá farba do detskej izby dokáže opticky zväčšiť priestor a pôsobí pozitívne. Táto farba oživuje a povzbudzuje koncentráciu. Je farbou slnka a dokáže deťom dodať energiu. Teplou pozitívnou farbou je aj oranžová. Môže u detí vzbudzovať radosť. Červenej farbe by sme sa mali vyhnúť predovšetkým pri hyperaktívnych deťoch, nakoľko vyvoláva aktivitu. Ružová farba, je farbou voľnosti a nežnej energie. Dokáže znížiť agresivitu. Na veľkej ploche ale pôsobí nevýrazne a nehmotne. V strede farebného spektra nájdeme zelenú. Zelená farba, farba prírody, pôsobí upokojujúcim dojmom a podporuje tvorivosť. Obľúbenou farbou v detských izbách je aj modrá. Modrá farba upokojuje a dokáže podporiť spánok. Na rozdiel od modrej, tmavomodrá má iný účinok- vyvoláva pocit smútku. Tmavší odtieň modrej sa v rámci detskej izby odporúča napríklad do rohu, kde má dieťa posteľ. Inšpiratívna farba na stenu je aj fialová. Dobre sa kombinuje a harmonizuje prostredie. Neodporúča sa však aplikovať na veľké plochy, resp celú izbu. Šedá farba do detskej izby je podobne ako biela nevýrazná a nepodporuje emócie. Spolu s hnedou a čiernou patrí medzi farby, ktoré deti, predovšetkým tie mladšie nemajú veľmi v obľube. V prípade využitia neutrálnych alebo tmavších farieb na stenu sa odporúčajú kombinácie s inou farbou alebo výraznejšie farebné doplnky.

V nápaditých kombináciách sa oplatí využiť aj bielu. Symbolizuje akýsi pocit čistoty a poriadku. Samotná biela však môže pôsobiť chladným dojmom. Do detskej izby sa odporúča použiť v kombinácii s každou inou farbou. Detská izba plní viacero funkcií – slúži na hranie, učenie, neskôr aj stretnutia s kamarátmi, relax a spanie. Izbu tak možno farbami aj opticky rozdeliť. V rámci kombinácie farieb sa odporúčajú striedať sýte odtiene so svetlejšími.

Odtieň farby, ktorý si vyberiete si môžete nechať namiešať v tónovacom centre alebo vytvoriť sami doma. Dnes je v ponuke široký výber tónovacích farieb, ktoré si jednoducho pridáte k základnej bielej a vytvoríte odtieň presne podľa vašich predstáv. Alebo si kúpite hotovú farbu. Vymaľovať izbu dokážete aj svojpomocne. Postačí vám dôsledná príprava, kvalitný valček, respektíve štetec a zvolená farba. Deti sa isto potešia obľúbeným motívom, či rozličným prvkom, ktoré dokážete vytvoriť pomocou šablón. Môžete tak detskú izbu zmeniť na malý rozprávkový svet.