Ako správne vybrať respirátor?

Kým svoje telo sme sa, minimálne montérkami a pracovnými rukavicami, už ako tak chrániť naučili, k ochrane zraku a dýchania predsa len ešte pristupujeme akosi benevolentnejšie. Patrí sem aj respirátor s filtrom. Obzvlášť, pokiaľ sa jedná o domáce pracovné prostredie, kde nosenie ochranných pomôcok nemáme prikázané zo strany svojho zamestnávateľa. V tomto článku upozorníme na riziká, ktoré hrozia v súvislosti s podceňovaním ochrany dýchania a predstavíme rôzne druhy respirátorov pre rôzne pracovné činnosti.

Prečo je ochrana dýchania pri práci dôležitá?

Je potrebné si uvedomiť, že znečistený vzduch nie je len na pracoviskách, nachádza sa všade okolo nás. Nášmu organizmu dávame zabrať aj bežným dýchaním tým, že vdychujeme prach, dym z cigariet, výfukové plyny a iné škodliviny počas cesty do práce či do školy, na diskotéke či v bare. V pracovnom prostredí, v ktorom je pravdepodobnosť zvýšeného výskytu prachu či škodlivých látok, by preto nosenie ochranných pomôcok malo byť samozrejmosťou.

Bez nich totiž dochádza k dráždeniu dýchacích ciest, kašľu či astmatickým prejavom. Nebezpečné škodliviny sa nachádzajú napríklad vo farbách, chemikáliách či v dyme, ktorý vzniká pri zváraní. Veľmi malé čiastočky sa dokážu usadiť v pľúcach a telo ich vylučuje veľmi ťažko, prípadne nevylúči vôbec, ako napríklad častice železa či iných kovov. To môže byť príčinou chronických ochorení dýchacích ciest, pľúc a centrálneho nervového systému.V niektorých prípadoch sa príznaky prejavia okamžite vo forme únavy, nevoľnosti, kovového zápachu či teploty, iné až po nejakej dobe.

Škodliviny, ktoré ohrozujú naše zdravie tým, že ich vdychujeme, môžeme rozdeliť na pevné častice a plyny a výpary. Z pevných častíc to môžu byť napríklad prach či kovy, z plynov a výparov napríklad amoniak, ortuť, organické či anorganické látky. V závislosti od týchto škodlivín vyberáme aj druh ochrannej pomôcky pre dýchanie, ktorý pri práci použijeme.

Čo je respirátor a ako vybrať respirátor s filtrom a bez filtra?

Respirátor je zariadenie, ktoré slúži na ochranu dýchania pri práci. Na rozdiel od chirurgického rúška, chráni naše zdravie tým, že filtruje vdychovaný vzduch z vonkajšieho prostredia. Chirurgické rúško funguje opačne, chráni ľudí v našom okolí tým, že filtruje nami vydychovaný vzduch do prostredia.

Je to v podstate maska, do ktorej sa vkladá filter alebo v ktorej je už filter zabudovaný. Rozlišujeme jednorazové respirátory a respirátory pre viacnásobné použitie. Ďalšie členenia si výrobcovia častokrát prispôsobujú podľa vlastného uváženia. Spoločnosť 3M, ako jedna z najznámejších v oblasti výroby ochranných pomôcok, delí respirátory tiež na univerzálne a špeciálne. Medzi špeciálne radí napríklad respirátor proti zápachu či respirátor na zváranie.

Samostatnou kategóriou sú systémy s prívodom vzduchu, kedy je pracovníkovi do masky, kukly či prilby vháňaný čistý vzduch prostredníctvom vysokotlakových kompresorov a jednotky s núteným pohonom vzduchu, ktoré na dodávanie filtrovaného vzduchu do rôznych náhlavných súprav a prilieb využívajú ventilátory. Takéto systémy sa používajú napríklad v extrémne zamorených územiach alebo naopak v priestoroch s maximálnou sterilitou.

Podľa čoho vybrať správny respirátor bez filtra a respirátor s filtrom?

Základom pre výber respirátora je, okrem toho, či sa jedná o jednorazové alebo viacnásobné použitie, prostredie, v ktorom pracovník bude respirátor používať. To určuje potrebný stupeň ochrany použitých filtrov:

  • FFP1 – respirátory používajúce sa v prostredí s nízkou úrovňou jemného prachu a aerosolov na báze olejov alebo vody s najväčšou prípustnou koncentráciou chemických látok alebo prachu v ovzduší (NPK-P) hodnoty 4. Vznikajú napríklad pri vŕtaní, pieskovaní či rezaní.
  • FFP2 – používajú sa v prostredí so strednou úrovňou jemného prachu a aerosolov na báze olejov alebo vody s NPK-P 12. Typické sú pre sadrovanie, spracovanie cementu, striekanie vodou riediteľných a práškových farieb, prácu so sklom a minerálnymi vláknami.
  • FFP3 – používajú sa v prostredí s vyššou úrovňou jemného prachu a aerosolov na báze olejov alebo vody s NPK-P 50. Môže sa jednať o nebezpečný prášok z liekov, azbest, baktérie či vírusy.

Následne je potrebné sa rozhodnúť, či vyberieme respirátor s ventilom alebo bez neho. Výhodou respirátorov s ventilom je, že pracovníkovi sa ľahšie dýcha, jeho nosenie je pohodlnejšie a dýchanie cez ventily znižuje riziko zahmlievania pracovných okuliarov. Na druhej strane, respirátor s ventilom je drahší ako respirátor bez ventilu.

Dôležitým faktorom pri výbere respirátora s filtrom ale aj bez filtra je jeho tvar. Pre zabezpečenie maximálnej účinnosti musí respirátor na tvári sedieť s plnou priľnavosťou. Zároveň musí byť pre pracovníka pohodlný, aby ho pri práci neobmedzoval.