Dlažba, obrubník, plot. Dôležitá súčasť našich záhrad

Krásna záhrada nie je len o pestrej výsadbe, vlastnoručne vypestovanej chutnej zelenine či priestore na relax. Sami dobre viete, že sa za ňou skrýva veľa tvrdej práce. Ak má byť aj bezpečným a reprezentatívnym priestorom na aktívne trávenie voľného času, nesmiete zanedbať tiež technickejšie záležitosti – dlažbu, obrubníky či oplotenie. Zozbierali sme pre vás zopár rád, na čo si dať pozor, pri ich výbere či osádzaní.

dlazba-2

Dlažba do záhrady: Spoľahnite sa na nesmrteľnú klasiku

Na dvoroch a odstavných plochách patria k najobľúbenejším dva druhy dlažieb – šedá dlažba, tzv. šedina, alebo vymývaná  dlažba s označením Dunaj, ktorá ponúka široké možnosti výberu štruktúry aj farebnosti. Sú odolné, nevyžadujú špeciálnu starostlivosť, obe sú vhodné do záhrady, na terasy, okolie bazénov či chodníky. Záleží len na vás a na architektúre domu či záhrady, ktorý typ si vyberiete.

Dobrá rada: Pri pokládke zámkovej dlažby je dôležitý hlavne správne pripravený podklad – podklad dostatočne spevnite, správne nakombinoujte a zároveň musí prepúšťať zrážkovú vodu. Informácie o požiadavkách na podklad a spôsobe pokládky nájdete uvedené v technickom liste pri kúpe dlažby u každého príslušného výrobcu.

Ako vybrať obrubník?

Obrubník tvorí prirodzenú bariéru medzi dlažbou a trávnatým či iným povrchom. Zabezpečí, aby sa dlažba neposúvala, ohraničí terén, vďaka nemu pôsobí plocha čisto a udržiavane. Pri výbere máte široké materiálové a farebné možnosti – určite nájdete odtieň, ktorý bude ladiť so zvolenou dlažbou. Obrubníky sa osádzajú už na podklad, ktorý je pripravený na pokládku dlažby – zhutnený vibračnou žabou. Zvyčajne stačí obrubník na bežnom chodníku osadiť do suchého betónu a zaliať vodou.

abw-zahradny-obrubnik-3

Tip pri nákupe:

Každý výrobca má v ponuke viacero druhov obrubníkov. Pri výbere obrubníka myslíte aj na účel použitia. Na trhu je viacero typov obrubníkov: záhradné, parkové, chodníkové, cestné.

Plot v záhrade či predzáhradke: Neoberajte sa o svetlo

Menej je vždy viac. To platí aj pri výbere oplotenia. Síce je v ostatnom období stále trendy oplotiť záhradu vysokým múrom a dopriať si tak nerušené súkromie, nemusí to byť vždy najšťastnejšia voľba. Dostatok intimity si môžete zabezpečiť aj vhodne zvolenou výsadbou ­­– pôsobí oveľa prirodzenejšie než ťažkopádny vysoký múr, kvôli ktorému sa navyše oberiete aj o drahocenné slnečné lúče.

Kedysi sa dodržiavalo zlaté pravidlo, že z okien domu musí byť vidieť cez plot aspoň jedna tretina. Ak si chcete zabezpečiť súkromie aj komfort , k najobľúbenejším riešeniam pre predzáhradky patrí alpský plot. Je to plotový systém zložený zo štiepaných tvárnic s prirodzene pôsobiacou nepravidelnosťou povrchu. Najčastejšie sa kombinuje s okrasnými kovovými dielmi.

plot

Rada pri nákupe:

Výborne vyzerajú alpské ploty so štiepaných dielcov s fazetou – so zrezanými hranami na jednotlivých plotových tvárniciach. Práve vďaka prevedeniu fazetovania jednoducho rozoznáte kvalitný kúsok od nekvalitného. Skosené hrany musia byť rovnomerné a nesmú sa drobiť.

Pre rustikálny vzhľad plota je v ponuke druhá voľba tzv. otĺkaných plotových tvárnic, ktoré sa murujú na priznanú špáru a sú náročnejšie na montáž.

Stavte na kvalitu

Pri výbere dlažby či oplotenia sa nespoliehajte na dočasné riešenia. Investujte radšej do kvalitných materiálov a dohliadnite na bezchybné stavebné postupy. Okrem toho, že si ušetríte drahocenný čas aj nervy pri prípadných opravách, zaručíte si aj vyššiu bezpečnosť. A tá by mala byť na prvom mieste.

 

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk