Ako správne vybrať pracovné okuliare?

Poznáte skratku BOZP? Áno, jedná sa o bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Školenie, ako sa chrániť pred nástrahami každodenného pracovného života, absolvovala pravdepodobne väčšina z nás. Niektoré rady, priznajme si, nám idú jedným uchom dnu a druhým, niekedy asi aj oprávnene, von, niektorým by sme naopak mali venovať náležitú pozornosť a príkladne sa nimi riadiť. Ochranné pomôcky na stavenisku, v sklade, v kuchyni, na farme, v záhrade, v autodielni a pri mnohých ďalších profesiách či prácach majú skutočne význam a v žiadnom prípade netreba ich nosenie podceňovať. Jedným z najcitlivejších a na zranenia najnáchylnejších orgánov je zrak. Ochranné okuliare, podobne ako montérky či pracovné rukavice, by mali byť preto povinnou výbavou každého kutila. Podľa čoho si vybrať tie správne ochranné okuliare? Aké technológie sú dostupné a na čo slúžia? Poradíme Vám v tomto článku.

Nebezpečenstvá číhajúce v pracovnom prostredí

V závislosti od pracovnej činnosti, ktorú vykonávame, je náš zrak vystavovaný rôznym rizikám. Riziká pre poškodenie zraku môžeme zadeliť do 5 hlavných skupín nebezpečenstiev. Tie sú zároveň aj podkladom pre výrobcov a vývojárov ochranných okuliarov.

 

Najrozšírenejšou skupinou je mechanické nebezpečenstvo, do ktorého radíme napríklad prach, pevné častice či otrasy. Horúce kvapaliny, roztavené častice či plameň tvoria skupinu teplotných nebezpečenstiev. Špecifickou skupinou je tzv. chemické a biologické nebezpečenstvo, kam patrí napríklad postriekanie kyselinou, rozpúšťadlami, lúhmi či infikovanou krvou. Ak pracujete s elektrikou, pravdepodobne dobre poznáte riziká ako priamy zásah elektrickým prúdom či skratový elektrický oblúk tvoriace skupinu elektrických nebezpečenstiev. Piatu skupinu tvorí radiačné nebezpečenstvo, do ktorého zaraďujeme laser, viditeľné svetlo, ultrafialové a infračervené žiarenie.

Domáce majstrovanie s profi okuliarmi

Najbezpečnejším spôsobom, ako chrániť zrak, je používať kvalitné ochranné okuliare. Jedným z lídrov vo výrobe ochranných okuliarov je spoločnosť 3M. Ich okuliare sú ideálnou kombináciou dizajnu, komfortu a zodpovedajúceho štandardu ochrany. Sú kompatibilné s ďalšími dôležitými ochrannými prostriedkami, väčšina z nich sa dá používať spoločne s respirátormi či chráničmi sluchu.

Vďaka bohatej ponuke povrchových úprav, zorných uhlov a príslušenstva, priaznivej cene a profesionálnej kvalite zaručujúcej maximálnu ochranu zraku pred mnohými rizikami na pracovisku aj pri domácom majstrovaní, majú pracovné okuliare 3M stabilné miesto aj v našom portfóliu.

Podľa čoho vyberať pracovné okuliare?

Domáci majstri pre prácu v záhrade, v dome či na stavbe najčastejšie siahajú po okuliaroch, ktoré sú odolné voči prachu, zahmlievaniu, poškriabaniu a chemikáliám. Dôležitým aspektom pri výbere vhodných pracovných okuliarov je však aj prostredie, v ktorom sa okuliare využívajú. Či ide o interiér, exteriér, prípadne časté chodenie medzi interiérom a exteriérom. Súvisí to najmä s množstvom svetla, ktoré vstupuje do oka cez zorníky okuliarov.

Pre pravidelné, každodenné použitie sa využívajú okuliare s čírym zorníkom, ktoré umožňujú až 85%-né prenášanie svetla do oka. Vďaka tomu zaisťujú dobrú viditeľnosť o ostrosť videnia. Podobnú funkciu majú aj žlté zorníky. Umožňujú 85 – 92%-né prenášanie svetla, vynikajúco chránia pred UV žiarením a sú vhodné v dňoch kedy je hmla či zamračené. Inú funkciu, ako predchádzajúce dva druhy zorníkov, spĺňajú šedé/bronzové zorníky a zorníky zrkadlové. Tie sú vhodné najmä pri práci vonku, podobne ako slnečné okuliare obmedzujú jas a slnečný odraz.

Ak vaša práca vyžaduje časté chodenie z exteriéru do interéru a naopak, vhodnými zorníkmi sú zorníky inetriér/exteriér, ktoré umožňujú 50%-ný prenos svetla. 

Veľkou výhodou je výber zorníkov s rôznym zafarbením, vďaka čomu je ich použitie možné do každého prostredia, čo sa týka intenzity svetla. Dôležitou vlastnosťou je povrchová úprava zorníkov. Dlhotrvajúcu čírosť videnia zabezpečuje prémiová technológia proti zahmlievaniu ScotchgardTM Anti-Fog. Táto špeciálna povrchová úprava vydrží dlhšie ako bežné povrchy proti zahmlievaniu, čo prispieva k lepšej ochrane v náročných situáciách. Až 5-krát väčšiu odolnosť proti poškriabaniu zabezpečuje technológia RAS. Pohodlné a bezpečné nosenie okuliarov zaisťuje 3M™ technológia PDT vplývajúca na rozloženie tlaku okuliarov. Vďaka spomínaným vlastnostiam je využitie okuliarov 3MTM SecureFit 600 skutočne široké.

Tieto okuliare, ako už názov napovedá, sú obľúbenou voľbou nie len pre športovcov. Výhodou je extrémne ľahký rám s polykarbonátovými zorníkmi, kvalitná ochrana a široké zorné pole pre lepší rozhľad. Komfort pri nosení zabezpečuje nastaviteľná dĺžka bočníc a polstrovaný chránič obočia pohlcujúci nárazy. Štýl zabezpečuje moderný dizajn. Okuliare 3MTM Maxim Sport sú vybavené najmodernejšou povrchovou úpravou s označením DX. Povrch DX je kombináciou rôznych povrchových úprav, vďaka čomu zaisťuje extrémnu ochranu pred zahmlením, poškriabaním, škodlivými elektrostatickými a chemickými vplyvmi.