Výkvety na betónovej dlažbe

Po kúpe zámkovej dlažby sa na nás zákazníci obracajú so slovami: “Naša dlažba zmenila farbu a sú na nej fľaky”. My už vieme, že ide o bežný jav – “výkvety”, ktorý nie je dôvodom na reklamáciu. Ide o jav, ktorý nepredstavuje pre vašu záhradu zásadný problém a dokonca aj sám časom pominie. Zhrnuli sme pre vás niekoľko bodov, ktoré vás zasvätia do sveta “výkvetov” a pomôžu pochopiť ich vznik:

 

1. Čo je výkvet?

Biely povlak alebo škvrna na zámkovej dlažbe.

2. Kedy vznikajú?

Pri nízkej teplote a vysokej vhlkosti (dažď, sneh, zima,..). Ide o chemické reakcie v betóne.

3. Ovplyvnia funkčnosť mojej dlažby?

Nie, je to prirodzený jav, ktorý nemá vplyv na úžitkové ani mechanické vlastnosti vašej betónovej dlažby.

4. Aký je ich pôvod?

Zámková dlažba sa vyrába z betónu a betón pozostáva z kameniva, vody a cementu. Betónová dlažba je teda prírodný produkt a príčina výkvetov je práve v jednej zo základnej zložky – vo vápne. Pri vytvrdzovaní betónu sa nenaviaže celé vápno a do kapilár dlažby prenikne voda, ktorá tak uvoľní nadbytočné vápno. Spomínané problémové škvrny sú v skutočnosti práve tieto biele vápenaté zrazeniny na povrchu kocky.

5. Ako na výkvety pôsobí počasie?

Na jednej strane spôsobuje starosti zákazníkom a na druhej strane sa postará o zmiznutie škvŕn. Pretože vápenec, ktorý je na povrchu sa účinkom dažďa postupne zoderie a zmizne.

6. Sú výkvety trvalé?

Nie, zmyjú sa za 1-2 roky. Ak nechcete čakať, tak si môžete pomôcť – najlepšie pomocou tlakovej vody alebo čistiacimi prostriedkami. Len pozor, len mnohé z nich obsahujú kyseliny.

 

Výkvety teda treba chápať ako životné prejavy výrobku, ktorý je zhotovený z prírodných surovín. Nebojte sa, sú len dočasným javom. Obráťte sa na nás pred ošetrením dlažby, radi Vám poradíme ako na to: zahrada@mplstavro.sk  alebo 032/640 2003.

Ak ešte len rozmýšľate nad novou zámkovou dlažbou odporúčame vám článok, kde sa dozviete, na čo sa zamerať pri výbere dlažby.