Zámková dlažba – 5 rád ako si správne vybrať

Zámková dlažba je nadčasový prvok, ktorý si nájde miesto pri každom rodinnom dome. Je tak jednoducho kombinovateľná a taká variabilná, že sa prispôsobí akémukoľvek štýlu či architektúre stavby a vďaka širokej ponuke si určite vyberiete model, ktorý vám poslúži v exteriéri niekoľko rokov.

zamkova-dlazba-semmerlock-mplstavro-2
Zámková dlažba na terase a v záhrade

 

 

Zámková dlažba

Zámková dlažba je druh dlažby z prefabrikovaných dlažobných kociek vyrobených zo zhutneného betónu rôznych formátov. Ich horná strana je farebne aj pevnostne upravená pre lepší vzhľad a vyššiu odolnosť. Jej obrovskou výhodou je, že sa dá rozobrať a zase zložiť. Pokladá sa totiž nasucho do štrkového podkladu a špáruje sa pieskom alebo špárovacími zmesami, ktoré sú odolné aj proti zanášaniu sa, nečistotám a zarastaniu machom. Špárovacie hmoty sú zároveň vodopriepustné.

Súvislá vybetónovaná plocha, lepené dlažobné platne, exteriérové dlaždice alebo zámková dlažba? Vybrať si, aký materiál použiť do exteriéru rodinného domu – na chodníky, cestičky či parkovacie miesta, je podobne náročné, ako si zvoliť správne oplotenie či bránu. V našej aktuálnej ponuke nájdete dlažbu Beton Brož Madeira a Barcelona za výhodnú cenu.

 

oblubenost-mplstavro-1

Zámková dlažba si už roky udržiava svoju obľúbenosť – oproti ostatným povrchom má množstvo bezkonkurenčných výhod:

  1. Jednoduché opravy

Dlažba sa pokladá nasucho, bez lepidiel a pevného spojiva. Môžete ju teda v prípade potreby rozobrať a poskladať znova.

  1. Variabilita zámkovej dlažby

Môžete si vybrať zo stoviek farebných prevedení, vzorov, tvarov, veľkostí a tiež ju následne uložiť do rôznych geometrických obrazcov. Urobiť si chodníček akokoľvek široký, kľukatý či zaoblený. Zároveň si bez nutnosti použiť farbu môžete napríklad vymedziť parkovacie miesto.

  1. Prirodzený odtok vody

Narozdiel od súvisle vybetónovanej plochy alebo lepených dlažobných platní veľkých rozmerov je zámková dlažba ekologická – dažďová voda sa prirodzene postupne vracia naspäť do pôdy.

  1. Odolnosť a zaťažiteľnosť zámkovej dlažby

Všetci výrobcovia zámkových dlažieb, medzi nimi aj náš overený dodávateľ Semmerlock, ponúkajú niekoľko rozmerových možností, rôzne stupne odolnosti a zaťažiteľnosti. Iné dlažobné kocky sú určené na pochôdzne plochy, iné pre cyklocestičky či cesty do garáže alebo miesta na parkovanie, prípadne pre vysoké zataženie pod nákladnú dopravu.

zamkova-dlazba-prijazdova-cesta-semmerlock-mplstavro-5
Zámková dlažba použitá na príjazdovej ceste

 

 

Ako si správne vybrať zámkovú dlažbu?

Najlacnejšia zámková dlažba nie je vždy to najlepšie riešenie. Rovnako ako pri stavbe domu, aj v tomto prípade sa orientujte na prvotriedne kvalitné povrchy. Pred kúpou dlažby by ste mali vedieť aj to, akú máte pôdu v záhrade. Ak neviete presne, aký typ sa hodí práve vám, nechajte si poradiť od odborníkov. Kontakt nájdete na konci článku.

Dôležité: Dôležité: Nielen správny výber dlažby zaručuje dlhú životnosť. Rovnako dôležitá je aj správna príprava podkladu, t.j. správna hrúbka štrkového lôžka, dôkladné uvybrovanie podkladu a na záver zašpárovanie zasypovým materiálom. Nezabudnite ani na kvalitné spádovanie a precíznu pokládku.

 

5 bodov, ktoré vám uľahčia výber zámkovej dlažby:

vyuzitelnost-mplstavro-2Využitie

Na čo potrebujete zámkovú dlažbu? Iné možnosti vám ponúka obyčajný chodníček do záhrady, iné príjazdová cesta do garáže. Kým v prvej možnosti nie ste limitovaní veľkosťou, hrúbkou ani tvarom, v druhom prípade si musíte zvoliť dlaždice so zaťažiteľnosťou aspoň 3,5 tony s hrúbkou aspoň 50 mm pri malých formátoch a pri väčšich formátoch 60 mm, 80 mm a viac.

mrazuvzdornost-mplstavro-3Mrazuvzdornosť

V súčasnosti je už väčšina externých dlažieb úplne mrazuvzdorných. Pri betónovej dlažbe renomovaných značiek (Semmerlock, Beton Brož, Premac, AWB či Friedl) sa nemusíte obávať rýh, prasklín po použití solí či iných chemických prípravkov určených na rozmrazovanie, údržbu ciest a chodníkov.

estetika-mplstavro-3 Estetika / protišmykovosť

Hladké povrchy sú príťažlivé, no môžu byť šmykľavé. Protišmykové dlažby sa na druhej strane zase ťažšie čistia. Ak plánujete pokladať zámkovú dlažbu pod zastrešenú terasu, kde budete stolovať a je možné, že ju budete musieť častejšie čistiť, vyberte si čo najhladší povrch.

odolnost-mplstavro-4 Odolnosť

Nášľapná vrstva je často z kremičitého piesku. Navyše je odolná voči oderu a tiež UV stabilná. Napríklad Dlažba Semmelrock môže byť ošetrená povrchovou vrstvou Semmelrock protect, ktorá ešte zvyšuje ich životnosť.

doplnky-mplstavro-5 Vhodné doplnky

Nestačí si vybrať vhodnú dlažbu a postupovať podľa geometrického plánu. Potrebujete aj vhodný obrubník a ukončenia, aby stavba pevne držala – predovšetkým, aby sa horizontálne  neposúvala a tešila vás dlhé roky bez nutnosti výraznej údržby.

Bývate v okolí Trenčína alebo ste ochotní za kvalitou pricestovať aj zo vzdialenejších miest? Kontaktujte nás na zahrada@mplstavro.sk, venovať sa vám bude Igor Ronec alebo Miroslav Ronec, bratia a odborníci, ktorí stáli pri založení stavebnín MPL Stavro. Poskytnú vám overené rady a radi sa podelia so svojimi skúsenosťami.