Základy sú základ!

Návrh základov rodinného domu je súčasťou projektovej dokumentácie. V článku sa dočítate o materiáloch vhodných pre základy domu – debniace tvárnice, hydroizoláciu základov, železo, zateplenie – izoláciu podláh.

Debniace tvárnice sa používajú na skryté debnenie pre vytvorenie betónovej resp. železobetónovej steny. V stavebnom žargóne majú označenie „DT-čka“. Ich najčastejšie využitie je pri stavbe základov, nosných stien pivníc a suterénu. Bežne sa dnes používajú tvárnice s 30 alebo 40 cm šírkou. V našich stavebninách nájdete debniace tvarovky napr. od firmy AZBETON s výškou 250 mm, dĺžkou 500 mm a s rôznymi šírkami 150, 200, 250, 300, 400 mm. Vybrať si môžete klasické tvárnice typu H alebo PD s pero drážkou.

Výhody debniacich tvárnic:

  • Stratené debnenie (DT) je v dnešnej dobe veľkým pomocníkom pri stavbe.
  • Stavebníkom odpadáva drevené debnenie, ktoré je finančne aj časovo náročné.
  • Odpadáva aj pracné oddebňovanie po betonáži.
  • Tvárnice môžete upravovať rezaním, vŕtaním, frézovaním.

Na hydroizolácií základov sa neoplatí šetriť

Najlepšie ako zaizolovať základy je použiť asfaltové pásy z modifikovaného SBS kaučuku. Ich kvalita je oproti oxidovaných pásom vyššia a dosahuje aj vyššiu životnosť. Použitie hydroizolácie s nedostatočnými parametrami môže mať za následok vzlínanie vlhkosti, vlhnutie múrov, tým spôsobenú degradáciu muriva a omietok stavby.

Čo ohrozuje Váš dom?

  • Zemná vlhkosť – šíri sa cez póry v materiáloch, ktoré sú v podloží.
  • Stekajúca voda – ide o zrážkovú vodu, tečúcu na povrchu, ktorá steká po povrchu konštrukcií a preniká do podlažia.
  • Tlaková voda – vytvára sa hladina, ktorá pôsobí trvalo na stavbu hydrostatickým tlakom.

Proti zemnej vlhkosti, výrobca asfaltových pásov Icopal , odporúča použiť jednu vrstvu hydroizolácie a proti stekajúcej a tlakovej vode minimálne dve vrstvy. Asfaltové pásy , ktoré sú vhodné  pre použitie pre radónové izolácie sú označené symbolom radiácie.

typy-hydroizolacii

Bez železa to nepôjde

Na to, aby ste vôbec položili základy Vášho domu,  budete potrebovať jednu z hlavných hutníckych surovín – železo, predovšetkým kari rohože, roxory či železné profily. Poslúžia Vám na vystuženie základových dosiek. Bežná kari sieť sa skladá z rebrovaných oceľových drôtov priemeru 4, 5, 6, 8, 10, 12 mm. Oká sú v rozmeroch 100 x 100 mm, alebo 150 x 150 mm, 200 x 200 mm. Roxor sa vkladá do betónu, za účelom zvýšenia jeho nosnosti a zlepšenia mechanických vlastností. Tieto hrebeňové tyče sa používajú na vystuženie stavebných betónových konštrukcii, ako sú základy, vence, prievlaky a pod.

Izolovať treba aj podlahy

Zateplenie a odhlučnenie sú hlavné dôvody prečo je dôležité zamerať sa na kvalitnú izoláciu podláh. Podľa stavebného projektu je potrebné použiť pri stavbe domu navrhnutú objemovú hmotnosť podlahového polystyrénu (100, 150, 200 napr. od firmy AUSTROTHERM). Hrúbku polystyrénu máte uvedenú v projektovej dokumentácií. Bežne sa pri nízkoenergetických alebo pasívnych domoch stretávame už s hrúbkou 20 cm a viac.

dt

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu?

Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR.

Mohlo by Vás zaujímať: