Ako si vybrať radiátor do kúpeľne?

Pri výbere radiátora do kúpeľne zohľadňujeme viaceré parametre – od rozmerov, umiestnenia až po dizajn a praktickosť. Narozdiel od výhrevných telies vo zvyšku domácnosti je kúpeľňový radiátor využívaný prevažnú väčšinu roka. Ak máte malé deti možno ešte častejšie. V dnešnom článku vám poradíme, na čo sa sústrediť pri výbere kúpeľňového radiátora. Aktuálnu ponuku si môžete pozrieť u nás v predajni, alebo priamo objednať niektoré typy na našom eshope.

 

Podľa čoho vybrať kúpeľňový rad.?

vykonAko prvé myslite na to, aký výkon potrebujete.

V niektorých domácnostiach slúži kúpeľňový radiátor iba na sušenie uterákov, prípadne zvýšenie tepelného komfortu pri večernom kúpeli či v tuhej zime.

Relatívne častý jav je kombinované vykurovanie kúpeľne – centrálne cez podlahové kúrenie počas bežnej vykurovacej sezóny a doplnkové kúrenie vo forme elektrického radiátora alebo dokurovanie sušiakom na uteráky.

Ak má slúžiť aj na vykurovanie kúpeľne, musíte pri jeho výbere zohľadniť nielen veľkosť kúpeľne, ale aj jej umiestnenie v rámci bytu či domu. Ak je kúpeľna ukrytá v strede bytu či domu a z každej strany má vykurovanú miestnosť, nepotrebujete taký výkonný radiátor, ako v prípade rodinného domu, v ktorom je rozľahlá kúpeľna situovaná na okraji stavby náveternou severnou stranou.

Pri výpočte potrebného výkonu si nechajte poradiť od odborníkov – tí zohľadnia aj stavebnú výšku, dĺžku a hĺbku.

 

typAké sú vaše možnosti na zapojenie radiátora?

Elektrický r.

V elektrickom radiátore vykurovanie zabezpečuje tepelné médium – kvapalina, ktorá sa nahrieva cez vstavanú elektrickú tyč napojenú priamo do elektrickej siete alebo káblom so zástrčkou. Ovládate ho manuálne cez ovládač, termostatom a pri niektorých modeloch môžete nastaviť automatické zapínanie/vypínanie. Napríklad značka Očenášek ponúka širokú škálu rozmerov, výhodou je, že ide o výrobcu z Českej republiky, ktorý vie promptne reagovať na požiadavky zákazníka – výroba radiátora na mieru. Najobľúbenejšie sú klasické biele radiátory alebo chrómové prevedenie – ponuku si môžete pozrieť na našom eshope.

Teplovodný r.

Teplovodný radiátor sa napája na ústredné kúrenie domácnosti. Vykurovanie miestnosti zabezpečuje teplá voda, ktorá prúdi rúrkami radiátora. Ovládate ho bežne ako radiátor v akejkoľvek inej miestnosti – pomocou ventilu. Nevýhodou tohto typu je, že funguje iba v období vykurovacej sezóny. Ak si potrebujete v kúpeľni zvýšiť teplotu v chladnejšom lete, musíte zapnúť kúrenie centrálne.

Kombinovaný r.

Obľúbený typ radiátora, ktorý spája výhody oboch vyššie spomínaných druhov, je kombinovaný. Počas vykurovacej sezóny je radiátor súčasťou ústredného vykurovania, v lete následne zatiahnete ventil a radiátor ovládate podobne ako elektrický – má v sebe zabudovanú elektrickú tyč.

 

vzhladAký radiátor sa hodí do vašej kúpeľne? Klasický, moderný alebo dokonca vykurovacia stena?

Rebríkový r.

Klasický rebríkový radiátor je stále veľmi obľúbený. Prakticky na ňom vysušíte uteráky či drobné oblečenie, jednoducho sa udržiava a je cenovo dostupný. Zoženiete ho v rôznych farebných prevedeniach, od bielej, cez nerez, chrómový vzhľad až po rôzne farebné úpravy (bordová, sivá…).

rebrikovy-radiator

Dizajnový r.

Radiátor v kúpeľni môže zastávať aj funkciu dizajnového doplnku. Mnohí výrobcovia reagujú na dopyt klientov a ponúkajú skutočné skvosty – ploché radiátory, minimalistické kúsky, asymetrické radiátory, ktoré sú navyše veľmi praktické – umožňujú jednoduché nasunutie uterákov zo strany a podobne. Široký výber máte tiež vo farebných prevedeniach. Jedinečné dizajnové kúsky ponúka výrobca Kermi. Radiátor na obrázku, v bielom prevedení, si môžete prezrieť aj v našom Kúpeľňovom štúdiu.

dizajnovy-radiator

 

Vykurovacie steny

Vykurovacie steny často nájdete napríklad na väčších chodbách a v úzkych priestoroch, no často sa využívajú aj v kúpeľni. Na prvý pohľad pôsobia ako “ploché” radiátory, ktoré zaberajú málo priestoru do hĺbky a teplo do miestnosti odovzdávajú cez veľkú plochu. Ak ich chcete použiť v kúpeľni, doplňte ich držiakmi na uteráky.

stena2

___________

 

Umiestnenie r.

Vo väčšine prípadov sa radiátor upevní do podlahy a/alebo pripevní na stenu.  Existujú však aj riešenia, pri ktorých výhrevné teleso vytŕča do priestoru – ak potrebujete napríklad opticky oddeliť časť kúpeľne, kde sa nachádza toaleta, dá sa to vyriešiť aj dizajnovým radiátorom namontovaným kolmo na stenu.

Mal by stáť blízko vane alebo sprchovacieho kútu. Nielen kvôli príjemnému pocitu sálavého tepla, ale aj z praktického hľadiska – ak na ňom budete sušiť uteráky, jednoduchšie na ne dočiahnete po sprche či kúpeli.  Z bezpečnostných dôvodov sa do bezprostrednej blízkosti vody neinštalujú elektrické alebo kombinované radiátory.

Doprajte si komfort

Utrieť sa po rannej sprche či večernom kúpeli v zime do nahriateho uteráka je skutočne luxusný pocit. Myslite na to pri výbere radiátora. Ak sa vám páčia dizajnové kúsky, ubezpečte sa, že sa na nich budú dať sušiť uteráky. V ponuke predajcov nájdete tiež samostatné sušiaky na uteráky, ktoré majú menší tepelný výkon, no na druhej strane poskytujú možnosť príležitostného dokúrenia miestnosti mimo vykurovacej sezóny.

Príšlušenstvo ku kúpeľňovým radiátorom

Okrem uchytenia radiátora na stenu nájdete v ponuke výrobcov tiež rôzne doplnky – madlá na sušenie či nahrievanie uterákov a osušiek alebo jednoduché vešiaky, na ktoré zavesíte uteráky úplne bežne ako na stenu.  Poobzerajte sa tiež po kefe určenej priamo na čistenie radiátorov. Oceníte ju – veľmi jednoducho ňou zotriete prach aj medzi tyčami a v priestore medzi stenou a radiátorom. Na čistenie nikdy nepoužívajte agersívne alebo abrazívne čistiace prostriedky. Ideálna je vlažná voda s troškou mydla alebo saponátu.

V rámci grafického návrhu Vám navrhneme kam je najlepšie radiátor umiestniť vzhľadom na rozloženie Vašej kúpeľne.

 

a

 

Viac informácií a rady od odborníkov vám radi poskytneme v Kúpeľňovom štúdiu na poschodí našich stavebnín. Napísať nám môžete na stavebniny@mplstavro alebo nás kontaktujte cez Facebook – https://www.facebook.com/kupelnovestudiomplstavro/

Články, ktoré by Vás mohli zaujímať:

  • FOTOREPORTÁŽ – Cersaie 2017 – ak práve vyberáte obklady a dlažbu do kúpeľne či kuchyne, táto fotoreportáž je pre Vás ako stvorená! Ponúkame Vám nápady na dizajnové kúpeľne, ktoré sme mali možnosť vidieť naživo na svetovej výstave obkladov a dlažieb v talianskej Bologni koncom septembra 2017. Stačí len jeden klik a máte inšpirácie ako na dlani.
  • V našom Kúpeľňovom štúdiu na ploche cca 400 m2 si môžete pozrieť aktuálne novinky v podobe kúpeľňových kóji, vzoriek dlažieb na podlahe (pochodiť si po nich naboso) či výstavné skrine od svetových výrobcov obkladov a dlažieb. Predtým ako ku nám zavítate – pozrite si ako to u nás vyzerá, prostredníctvom Virtuálnej prehliadky.

Viac sa dočítate aj v naších blogoch:

Tešíme sa na Vás!