Kúpeľňové batérie: 5 rád, ako si správne vybrať batériu do kúpeľne

Kúpeľňové batérie – Používame ich niekoľkokrát do dňa a často im nevenujeme takú pozornosť, akú si zaslúžia. V našich kúpeľniach zďaleka nie sú iba dizajnovou záležitosťou. Reč je o vodovodných batériách. Zvažujete, že investujete do nových? Alebo chystáte rekonštrukciu kuchyne či kúpeľne? Prečítajte si, na čo by ste nemali zabúdať pri ich výbere.

 

  1. Umiestnenie umývadla

Mať umiestnené umývadlo v kúpeľni alebo kuchynský drez pod oknom je síce krásna romantická predstava, no v takýchto prípadoch Vám život zjednodušia bajonetové batérie. Tieto batérie sú síce drahšie, ale zato účelné. Rameno batérie je vyššie a sklopné. Ich vyklápaciu funkciu oceníte pri otváraní okná. Stačí odblokovať poistku, vytiahnuť batériu a položiť vedľa umývadla.

vodovodne-baterie-mplstavro-1

Drobné kvapôčky vody, ktoré pri umývaní riadu zamokria všetko naokolo, vedia vytvoriť na skle tenučkú vrstvu vodného kameňa. Ak už máte umývadlo alebo drez pod oknom, vyberte k nemu nižšiu vodovodnú batériu, ktorá navyše aj menej fŕka. V kuchyni myslite aj na to, že pod batériou budete umývať väčšie hrnce či naberať vodu do vyššej nádoby.

 

  1. Umiestnenie vodovodnej batérie

Vodovodné batérie sa rozdeľujú na nástenné, teda tie, ktoré umiestnite priamo na stenu, stojankové, upevnené na sanitu či do prispôsobeného nábytku, a podomietkové, také, ktorých všetky vnútorné časti a mechanizmy sú umiestnené pod obkladom. Posledné spomínané riešenie je dizajnérsky čisté a elegantné, len sa treba pripraviť, na to, že predpríprava na osadenie  takejto batérie si vyžaduje väčšie stavebné zásahy. Do steny sa totiž musí vložiť tzv. podomietkové teleso, na ktoré sa batéria následne napojí. Prikladáme fotky z nášho Kúpeľňového štúdia:

 

vodovodne-baterie-mplstavro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nástenné batérie šetria miesto pri umývadle pre malé drobnosti a stojankové patria zase k najčastejším riešeniam práve preto, že umývadlá sú prispôsobené na ich montáž.

 

  1. Páková alebo kohútiková batéria?

Každé riešenie má svoje výhody aj nevýhody. Na pohodlie pákovej kúpeľňovej batérie si veľmi rýchlo zvyknete. Dizajn nadčasových kohútikových vodovodných batérií je však často taký očarujúci, že mu ľahko podľahneme. Pri pákových batériách je nesporná výhoda praktického a rýchleho ovládania.

Na kohútikové batérie však nedajú mnohí ich majitelia dopustiť – oceňujú väčšiu presnosť nastavenia teploty vody aj pohodlné ovládanie intenzity prúdu. V tomto prípade je všetko len o zvyku.

kohutiky-mplstavro

 

  1. Naberanie vody, pranie, kúpanie detí…

V umývadle si nielen umývame ruky či zuby, ale často ho využívame napríklad na pranie drobnej spodnej bielizne, kúpanie maličkých detí, či plnenie fliaš či iných nádob na polievanie kvetov. Nízka vodovodná batéria je praktická iba v prípade, ak umývadlo využívate výlučne na umývanie rúk. Pri vyššej otočnej batérií s dlhším výtokom dokážete umývadlo prakticky využiť aj na kúpanie bábätka či naplnenie 1,5 litrovej fľaše. A to sú aspekty, na ktoré často pri výbere batérie zabúdame.

 

  1. Harmónia dizajnu kúpeľňovej batérie

Svetoví výrobcovia batérií často vytvárajú ucelené dizajnérske série, v ktorých jednotlivé komponenty spolu krásne ladia. Z jednej línie si tak môžete vybrať vodovodnú batériu, držiak na uteráky či pohárik na zubnú kefku a váš domov bude ako z katalógu.

Kúsky značiek Kludi, Hansgrohe či Grohe dokonale zladíte aj so sanitou. Ak aj nechcete alebo nemáte možnosť investovať do kompletnej premeny kúpeľne a kupujete len samotnú batériu, myslite na jednoduchú radu: hranaté tvary k hranatému, oválne k oválnemu.

Ak preferujete oblé línie, investujte do jemnej zaoblenej batérie bez ostrých hrán. Ak máte moderné štvorcové umývadlo, romantická batéria s ozdobnými kohútikmi by k nemu pôsobila ako päsť na oko. Snažte sa preto vyberať produkty, ktoré spolu opticky ladia.

…..alebo  môžete staviť na spojenie s prírodou a dať si vyvŕtať studňu a k nej takúto štýlovú ručnú pumpu 🙂

studna-mplstavro

V ďalšej časti blogu si prečítate o tom, z akých rôznych druhov vodovodných batérií si môžete vyberať. V našej ponuke vodovodných batérií nájdete batérie od rôznych výrobcov, rôznych tvarov aj cien – https://mplstavro.sk/produkty/kupelna/baterie/ . Ak máte otázky o bateriach neváhajte nás kontaktovať. Naše šikovné kolegyne z Kúpeľňového štúdia vám poradia s výberom.