Kto vám postaví dom? Týchto majstrov si dohodnite vopred (1. časť)

Stavba domu svojpomocne je beh na dlhé trate. Ak ste sa rozhodli vydať sa na túto strastiplnú cestu, pripravte si notes s kontakmi na odborníkov, ktorých budete priebežne potrebovať. Spísali sme pre vás zoznam profesionálov, ktorí vám pomôžu pri plnení vášho sna o vlastnom bývaní.

Prechádzky po nových štvrtiach vo vašom meste už máte za sebou, inšpirácií z časopisov o bývaní, z Pinterestu či rôznych lifestylových portálov asi tiež máte na rozdávanie. Možno už máte vybratý aj pozemok a v hlave postavený aj dom svojich snov. Koho všetkého by ste mali osloviť, skôr ako sa začnú výkopové práce na základoch?

Skôr, než budete pokračovať v čítaní tohto článku, prečítajte si 6 rád, ktoré potrebujete pred samotnou stavbou domu.

Projektant

Bez projektu nezískate stavebné povolenie. Projektant je prvý človek, za ktorým pôjdete hneď, ako začne vaše vlastné bývanie naberať reálne kontúry – keď sa informujete o možnostiach financovania v banke, obzriete si ponuku pozemkov a 100% sa rozhodnete, že do toho idete na vlastnú päsť.

Prečo ho potrebujete: Projektant vám pomôže zorientovať sa v ponuke domov – či už si vyberáte katalógový projekt alebo chcete dom, ktorý si dispozične navrhnete a upravíte s architektom.

Stavebný dozor

Ak vám dom stavia firma, vyplní a opečiatkuje tlačivo o stavebnom dozore, ktoré dostanete pri vybavovaní stavebného povolenia na stavebnom úrade. Ak si dom staviate svojpomocne, taktiež potrebujete stavebný dozor, ktorý vám dá pečiatku a dohliadne na bezpečnosť stavby, stavbu osadí a vytýči. Hranice pozemku a stavby určuje geodét.

Prečo ho potrebujete: Bez stavebného dozoru nezískate stavebné povolenie.

Správcovia inžinierskych sietí

Ak si vyberiete pozemok s napojením na inžinierske siete, ušetríte nemalý objem peňazí a času. Inžinierske siete sa umiestňujú do výkopov, preto ich treba riešiť ešte pred akoukoľvek realizáciou prác na stavbe. Správcov inžinierskych sietí (elektrárne, plynáren, vodárne) preto kontaktujte čo najskôr, ideálne už pri výbere pozemku.

Prečo ich potrebujete: Získate prehľad o mape inžinierskych sietí podľa ktorej projektant navrhne ich napojenie na dom a rozmiestnenie v rámci stavby. Aj túto časť pridávate k žiadosti o stavebné povolenie.

Murár

Múry rodinného domu môžu byť z tehál, z tvárnic, môžete si vybrať aj montovaný dom či drevodom. Ak potrebujete dobrého murára, spoznáte ho jednoducho – je veľmi vyťažený, preto ho oslovte s dostatočným predstihom. Ideálne je vybrať majstra, na ktorého máte dobré referencie od svojich známych. Vopred si dohodnite platobné podmienky, konzultujte s ním výber materiálov a pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma. Keď budú múry stáť, už bude neskoro.

Prečo ho potrebujete: Murár stavia dom na celý život.

Strecha + stropy

Projektant vám navrhne strešné a stropné riešenie ideálne pre vašu stavbu – drevenú stropnú konštrukciu, železobetónovú, oceľové nosníky, betónový panel či poradí s výberom strešnej krytiny. Na realizáciu si opäť vyberte firmu s dobrými referenciami – odporúčame v dostatočnom predstihu. Informujte sa aj o možnostiach odvodu dažďovej vody, prípadne o riešeniach jej zberu na polievanie.

Prečo ich potrebujete: Strecha a stropy potrebujú skutočne odbornú realizáciu, aby odolali nástrahám počasia a chránili vaše rodinné hniezdo celé roky.

V ďalšej časti nášho blogu sa pozrieme na profesionálov, ktorí vdýchnu vášmu domu skutočné teplo domova – od okien, cez kúrenie až po podlahy.

Autor: Zuzana H.