Strešná krytina: Ako si vybrať a prečo sa oplatí šikmá strecha?

Viete, že šikmá strecha má oveľa viac pozitívnych funkcií, ako len odvod vody a snehu? Prečítajte si náš článok, v ktorom vám pomôžeme vybrať vhodnú strešnú krytinu a ponúkneme vám dôvody, prečo zostať pri klasike.

Keď malé dieťa kreslí dom, nechýba mu klasická strecha ako z rozprávkovej chalúpky. Často s krásne naznačenou strešnou krytinou. Tvar strechy tak, ako ho poznáme a ako si ho predstavíme v hlave pri slove dom, má praktický základ

  • Má pevnú konštrukciu, ktorá odoláva vetru.
  • Prirodzene po ňom steká dážď a topiaci sa sneh.
  • Lepšie hospodári s teplom.
  • Vďaka presahom ponad obvodové múry chráni fasádu a okná pred slnečným žiarením a vlhkosťou.

vietor-stresna-krytina-mlpstavro-1dazd-stresna-krytina-mlpstavro-2slnko-stresna-krytina-mlpstavro-1sneh-stresna-krytina-mlpstavro-1

Prečo si vybrať šikmú strechu?

 

  • Odvod dažďa a snehu je prirodzený

Odkvapový systém po okrajoch strechy zachytáva zrážkovú vodu a odvádza ju do kanalizácie či zberných nádob určených na zavlažovanie. Ploché strechy majú odvod dažďovej vody často riešený cez vnútorné časti budovy. Žľaby a celý systém sa však môže relatívne jednoducho upchať a dažďová voda sa začne hromadiť na streche budovy a spôsobiť menšie či väčšie škody.

  • Prirodzené ochladení dom

Správne naprojektované vetracie prvky dokážu účelne chladiť budovu počas horúcich letný dní.

  • Plánujete solárny panel? Jednoduché!

Ak ste sa rozhodli pre inštaláciu solárneho zariadenia, nepotrebujete náročnú konštrukciu ako v prípade rovnej strechy. Napomôže vám správny sklon tej vašej. Slnečné kolektory môžu byť integrované priamo do strešnej krytiny, bez nutnosti používať zložité konštrukcie.

  • Šetrí peňaženku

Náklady na údržbu a opravu strechy sú v porovnaní s rovnou strechou nižšie a jednoduchšie.

  • Odolnejšia voči vetria

Rovné strechy sú menej odolné voči silnému vetru – vietor sa na takýchto strechách nemá kde lámať a jeho sacia sila je výraznejšia.

  • Získate podkrovie

Plochá strecha vás oberie o možnosti obývaného podkrovia, zníži životnosť fasády budovy, keďže tá nie je dostatočne chránená prečnievajúcim strešným systémom, viac zachytáva teplo ako šikmá strecha a  vyžaduje náročnejšiu údržbu.

Šikmá strecha sa jednoducho oplatí.

Ak sa chcete poradiť ohľadne výberu strechy alebo si chcete vyžiadať cenovú ponuku kontaktujte nás na stavebniny@mplstavro.sk alebo na 032/6582 354 . Radi Vám pomôžeme.

 

Viac sa dozviete aj v našom blogu: