Staviate dom na kľúč? 5 rád, na čo si dať pozor

Staviate dom na kľúč? 5 rád, na čo si dať pozor

 

Postaviť si dom na vlastnú päsť alebo sa rozhodnúť pre kúpu domu na kľúč? Obe alternatívy majú svoje pre a proti. Kým pri svojpomocnej stavbe máte prakticky voľné ruky, môžete slobodne vyberať materiály, postupy a mať na každú fázu stavby pokojne aj inú firmu, výstavba domu na kľúč nie je taká flexibilná. Na druhej strane vám však dokáže ušetriť čas aj mnohé starosti.

Dali sme pre vás dohromady 5 bodov, v ktorých by ste mali mať jasno pred tým, než podpíšete zmluvu s vybranou firmou.

 

dom na kľúč

 

  1. Ako vybrať pozemok pod dom na kľúč

Máte už zakúpený pozemok a hľadáte dom na kľúč, ktorý by sa vám naň hodil? Nestrácajte čas listovaním katalógov. Radšej priamo oslovte vytypovanú firmu, ktorá vám na základe orientácie k svetovým stranám, terénu a najmä rozmerov pozemku poradí to najlepšie riešenie a okliešti váš výber.

Ak budete silou mocou trvať na dome, ktorý sa vám páči, no na pozemok sa zmestí len tak tak, môžete skôr či neskôr ľutovať. Už v tomto kroku si overíte, či je firma, s ktorou sa chystáte stavať, spoľahlivá – bude sa zaujímať predovšetkým o to, o aký pozemok ide. Ak ešte nemáte vybratý pozemok, oslovte firmu hneď. Pomôže vám vybrať taký, aký sa bude hodiť pod váš vysnívaný dom.

 

  1. Materiál a technologický postup pri dome na kľúč

Podstatou kúpy domu na kľúč, ako už samotný názov napovedá, je čo najväčšie uľahčenie starostí so stavbou. Na všetky kroky od základov až po omietky dohliada firma, ktorá vám dom dodáva, a jej odborníci.

Na ich pleciach je rozhodnutie o výbere materiálov, technológií, postupov – ponúknu vám však konkrétne alternatívy na výber. Mali by ste si preto vybrať spoločnosť, ktorej stopercentne dôverujete – nebudete prítomní pri jednotlivých fázach stavby, neodsledujete hĺbku základov, certifikáty materiálov, ktoré budú ukryté pod omietkami či dodržanie stavebných noriem – na to všetko majú firmy odborníkov. Musíte si však vybrať tú správnu. Prečítajte si recenzie a nielen tie, ktoré nájdete na klientovom webe, prebehnite fóra, sociálne siete…

 

dom-na-kluc

 

  1. Úpravy na dome na kľúč, ktoré vás môžu vyjsť draho

Pri dome na kľúč si vyberáte hotový dom, ktorý bude postavený podľa vopred pripraveného projektu. Aj na prvý pohľad miniatúrna úprava v projekte vás môže vyjsť draho. Mnohé firmy však už dnes majú úpravy na mieru zarátané vo finálnej cene– samozrejme, v oklieštenej forme. Ponúknu vám napríklad štandard, do ktorého môžete minimálne zasahovať a drahší nadštandard, kde si môžete slobodnejšie vyberať z materiálov či dispozícií. Dôsledne sa preto spýtajte na možnosti úprav ešte pred podpisom zmluvy.

 

  1. Dokončenie domu na kľúč

Ak dom na kľúč prevezmete vo fáze holodomu, nešetrite zbytočne na materiáloch a postupoch pri dokončovaní stavby – omietky, podlahy, prípadné sadrokartónové úpravy interiéru, obklady, dlažby – všetko by malo byť v prvotriednej kvalite. Nie je nič horšie ako zbytočná rekonštrukcia nového domu len preto, že ste chceli pri stavbe ušetriť. Navyše, nevhodnými postupmi riskujete tiež poškodenie stavby a tým pádom nevymáhateľnosť záruky.

 

dom-na-kluc

 

  1. Zmluvy, termíny a záruka

Stavba domu na kľúč pozostáva z niekoľkých fáz. Niektoré firmy predávajú domy v štádiu hrubej stavby a je na vás, ako si ho dokončíte a dozariaďujete. Iné vám ponúknu štandard vo forme “holodomu”, teda domu bez vybavenia, kuchyne, zárubní či podlahy. Na trhu však nájdete tiež ponuky, ktoré vám dom na kľúč dodajú doladený do posledného detailu presne podľa vašich požiadaviek.

Ešte pred samotným podpisom zmluvy si ujasnite, v akom štádiu dom od dodávateľa preberiete, ako dlho mu bude dodanie trvať. Dohodnite si prípadné sankcie z omeškania a nechajte si presne definovať záručné lehoty.

Aby sa nestalo, že vám do nového domu začne zatekať a vy budete mať problém označiť vinníka – firmu, ktorá vám dodala rozostavanú stavbu alebo dodávateľa, ktorý sa postaral o jej dokončenie pre vás na mieru.

 

Výhody a nevýhody stavby domu na kľúč

dom-na-kluc

 

Potrebujete poradiť pri výbere akéhokoľvek stavebného materiálu? Navštívte naše stavebniny v Trenčíne na Rybárskej 3 (na Novinách) alebo v Rybanoch v areáli ŽSR. KONTAKT:  032/6582 354,  0903/240 602,  stavebniny@mplstavro.sk

Ďalšie inšpiratívne články: