Prečo je komín srdcom vášho domova?

V jesennom období sa u nás na predajni, či v teréne čoraz častejšie stretávame s otázkami ohľadne komínov. Ľudia sa na komín pozerajú ako na tradičný zdroj vykurovania a je bežné že v domoch alebo na chalupách máme kozub, piecku alebo klasickú kachľovú pec. Vďaka ním môžeme kúriť  kedykoľvek potrebujeme, aj bez dodávky externých energií. Sme radi, že si uvedomujete, že komín nie je len rúra vo vašom dome, ktorá slúži na odvod spalín.  Zisťujete si u nás dôležité informácie ohľadne materiálov, bezpečnosti a účinnosti celej vykurovacej sústavy. Pýtate sa nás na náklady vykurovania a celkový štandard, ktorý komínom získate. Najdôležitejší je bezproblémový chod komína pre všetky druhy spotrebičov a palív.

Prinášame Vám rozhovor s našim kolegom Ľudovítom Štefánikom, stefanik@mplstavro.sk, ktorý sa venuje všeobecne hrubej stavbe a je najkompetentnejší v otázke komínov.


Keď prídem ku vám do predajne a poviem, že chcem komín, čo sa ma opýtate ako prvé?

“Ako prvé sa Vás opýtame, aké palivo chcete použiť na kúrenie. Závisí to od toho, k čomu máte prístup, reps. k akým prípojkám je váš dom napojený – môže to byť zemný plyn, propán, pevné palivo, kombinácia plynu a pevného paliva (uhlia, drevo, či pelety). Od toho sa bude odvíjať ďalší výber. Existujú aj komíny, ktoré sú vhodné pre všetky typy paliva, napríklad komín Absolut od Schiedlu. Komín je tradičné riešenie, ktoré odvádza spaliny do rúry a spaľovací vzduch si kotol odoberá z miestnosti, kde je nainštalovaný. Preto je dôležité, aby bola táto miestnosť dobre vetraná. To aký zdroj vykurovania si vyberiete a aký spotrebič Vám bude v izbách vykurovať sú rozhodujúcimi faktormi, podľa ktorých možno následne komín správne nadimenzovať.”

Schema
Komíny podľa počtu spotrebičov, druhu použitých spotrebičov a paliva

Čo by som mala vedieť pred tým, ako idem kupovať komín? Mám si niečo pomerať, priniesť so sebou projekt alebo iné podklady?

“Mali by ste mať premyslené, aký spotrebič chcete pripojiť na komín. Okrem toho je dôležité, čo Vám navrhne projektant –  aká je výška komínového telesa, jeho účinná výška a výška komína v časti nad strechou. Určite pred rekonštrukciou alebo pred samotnou stavbou komína oslovte profesionálov. Tí Vám vypočítajú metre kubické obytného priestoru, ktorý chcete vykurovať, zistia výkon kozubovej vložky a vyústenie dymového hrdla. Výpočet by mal byť v zhode s platnými normami a vyhláškami. Profesionáli nesú zodpovednosť za projektovú dokumentáciu, ktorá by mala byť následne odsúhlasená revíznym technikom.”

Prečo by som sa mala rozhodnúť pre komín v dome?

“Pretože komín sa nazýva aj srdce domu. Ak chcete doma kúriť, potrebujete niečo, čo Vám to teplo bude produkovať. Krb slúži aj ako turbo kotol a viete ním napríklad kúriť aj do podlahy. Turbokotol na rozdiel od bežných komínových kotlov môžete inštalovať aj do malých miestností, ktoré nemajú vetranie alebo aj do uzavretej napr. vstavanej skrine. Je to možné vďaka zdvojenému potrubiu, ktoré odvádza spaliny do vonkajšieho prostredia, odkiaľ sa zároveň privádza aj spaľovací vzduch.”

Existuje viacero druhov komínov? Aké sú to?

“Na trhu sú keramické komíny, ktoré sa inštalujú do interiéru – „do steny“ – a nerezové, ktoré idú i popri fasáde. Komín je možné zatepliť a následne omietnuť alebo obložiť. Cena závisí od typu komína a nie od typu rúry. Ďalšie rozdelenie je podľa prieduchov – jednoprieduchový, na ktorý sa dá napojiť jeden spotrebič alebo dvojprieduchový, na ktorý sa pripájajú 2 spotrebiče. Vetracia šachta okrem jej primárneho účelu slúži napríklad aj na uloženie kabeláže (napr. pre solárne panely).”

Aký vysoký má byť komín a od čoho to závisí?

“Závisí to od výšky budovy, hovorí o tom tiež účinná výška komína, ktorá by mala byť min. 4 metre od napojenia spotrebiča až po ústie vložky nad strechou. Priemer komína zase závisí od paliva, spotrebiča a od jeho výšky.”

Mám 4-izbový dom, 150m2, chcem mať krb v obývačke, kúriť v spálni a v detskej izbe, ako si mám vypočítať približný výkon spotrebiča?

“Výber spotrebiča závisí od výkonu, ktorý je potrebný na vykurovanie. Tieto výpočty musí robiť profesionál, ako som spomínal na začiatku. Približne treba počítať, že na 10m2 je potrebných 1kW. Takže v tomto prípade by ste potrebovali spotrebič  s výkonom 15 kW. Všetko to závisí od typu vykurovacieho objektu, napr. či je zateplený alebo nezateplený.

Orientačný výkon kotla si môžete vypočítať aj nasledovne:

  1. Vypočítajte si objem vášho domu v m3 (plocha v m2 x výška priestoru).
  2. Objem vynásobte:
    1. číslom 25 – ak máte zateplený dom na juhu Slovenska,
    2. čslom 27 – ak máte zateplený dom na severe Slovenska,
    3. číslom 33 – ak máte nezateplený dom.
  3. Získané číslo vydeľte 1000 .
  4. Dostanete približný potrebný výkon v kW.”

Čo je to komínová vložka?

“Ide o šamotovú, nerezovú vložku, teda „rúru“, ktorá odvádza dym od spotrebiču do exteriéru.”

Z akého materiálu by mala byť časť, ktorá pretŕča nad strechou?

“Komín v nevykurovanej miestnosti a nad strešnou krytinou sa odporúča zatepliť (minerálnou vatou, nie polystyrénom), a to kvôli kondenzu. Časť, ktorá je nad strechou musí odolať pôsobeniu dažďa, vetra, mrazu, slnka a z vnútornej časti tiež účinku spalín.”

komin-keramicky-nerez-mplstavro-1
Keramický a nerezový komín

Aké vlastnosti má mať kvalitný komín?

“Hlavnou úlohou komína je zabezpečiť, aby sa spaliny z vášho spotrebiču (krb, kotol, …) nedostali naspäť do interiéru. Aby komín spĺňal túto požiadavku musí mať dobrý ťah. Ťah komínu závisí hlavne od nastavenia výšky a priemeru komína, svoje spravia aj zvolené komponenty, z ktorých je komín vyhotovený. Ťah je vlastne stúpajúci teplý vzduch. Či má komín dobrý ťah, Vám odmeria špecializovaná firma, tzv. ťahometrom. Komínový ťah by mal mať hodnotu 10 – 20 Pascalov. Menší ťah by zapríčinil nedokonalé horenie.

Okrem toho si pri výbere komína dajte záležať aj na týchto 3 veciach:

  • Vnútorná šamotová vložkatáto vložka by mala byť odolná voči vyhoreniu sadzí. Pri výbere sa pýtajte na to, akú vysokú teplotu a po akú dobu vie šamotová doska teplotu zvládať. Bežná teplota, ktorá je na vstupe do sopúchu (otvor v komínovom plášti, ktorý slúži na pripojenie dymovodu na prieduch komína) je 300°C, existujú teplotné zariadenia, ktoré zvládajú teplotu do 400°C a aj do 600°C.
  • Tepelná izolácia komínazo skúseností Vám radíme, aby ste si vybrali izoláciu z minerálnych vlákien. Jej objemová hmotnosť by mala byť v rozmedzí od 90 až 120 kg/m3. Ak je na izolácií aj termoizoločná textília máte vyhraté, lebo vetranie bude vďaka jej hladkej ploche plynulejšie. Existujú aj ohybateľné izolačné rohože a falcované naformované izolácie. Praktickejšie sú práve tieto rohože, pretože sú odolnejšie pri manipulácií.
  • Tepelný odpor obvodového plášťa – komínové tvárnice sa vyrábajú z vibrovaného, akumulačného betónu, či keramzitu, prípadne keramického črepu.”

A posledná otázka, ako často musím volať kominárov?

“Pri väčšine rodinných domov (s vykurovaním do 50 kW) platí, že komín pri vykurovaní tuhým a kvapalným palivom potrebuje kontrolu a čistenie každé štyri mesiace a pri vykurovaní plynom jedenkrát ročne.”

…………………………………………………………..

Veríme, že sme aspoň z časti zodpovedali na otázky, ktoré ste mali v súvislosti s komínmi. Pozrite si aj našu ponuku komínov https://mplstavro.sk/kategoria-produktu/dom/kominy/.

Ak by ste sa chceli čokoľvek opýtať, neváhajte nás kontaktovať na e-mail stefanik@mplstavro.sk alebo nás navštívte v našej predajni na Rybárskej 3, v Trenčíne. Radi odpovieme na dodatočné otázky a znázorníme Vám fungovanie komína na makete 🙂