5 rád, ako vybrať interiérové dvere do domu a bytu

Interiérové dvere sú výrazným doplnkom domácnosti. Pri ich výbere by ste mali zohľadniť viacero faktorov – okrem estetických aj tie funkčné. Pripravili sme pre vás 5-bodový návod, ktorý vám poradí ako postupovať pri výbere interiérových dverí.

  1. Rozmery interiérových dverí a smer otvárania

Štandardné rozmery stavebných otvorov, do ktorých sa osádzajú interiérové dvere, majú  šírku 70/80/90 cm a na výšku väčšinou 202cm. Dvere potom majú šírku o 10 cm menšiu a výšku o 5 cm menšiu.

Pri výbere dverí sa zvyčajne používa nasledujúca pomôcka:

  • dvere široké 90 cm – vchodové dvere
  • dvere široké 80 cm – izby + kuchyňa
  • dvere široké 70 cm – kúpeľňa, záchod
  • dvere široké 60 cm – špajza, komora šatník

Ľavé alebo pravé?

To, či potrebujete ľavé alebo pravé dvere, zistíte jednoducho. Postavte sa pred pomyselné dvere a predstavte si, že ich otvárate smerom k sebe. Ak ich prirodzene otvoríte ľavou rukou, sú ľavé, ak pravou rukou, sú pravé.

 

  1. Typ interiérových dverí a prevedenie

Okrem dverí s bežným spôsobom otvárania existujú tiež rôzne typy posuvných dverí – môžu sa posúvať pred stenu alebo do stavebného puzdra (náročnejšie pri rekonštrukcii). Tiež si môžete vybrať skladacie lamelové alebo kyvné, ktoré sú známejšie pod označením lietačky.

zasuvne-dvere

Vybrať si tiež môžete medzi falcovým a bezfalcovým prevedením. Falcové interierové dvere majú priznané pánty a vyčnievajú do priestoru. Skryté pánty sú síce finančne náročnejšie, no mnoho zákazníkov si ich volí práve kvôli elegantnému estetickému prevedeniu. Bezfalcované nemajú profilovanú hranu a vďaka tomu je dverové krídlo v jednej rovine so zárubňou.

dvere-falcove-bezfalcove

  1. Vnútorná výplň a povrchová úprava dverí

Pri výbere vnútornej výplne prihliadajte na viacero faktorov:

  • na váš rozpočet,
  • umiestnenie dverí,
  • životnosť dverí.

Najlacnejšie interiérové dvere sú vyplnené zvyčajne papierovou voštinou. Nevynikajú tlmením hluku, sú ľahšie a menej odolné voči poškodeniu nárazom. Interiérové dvere môžu byť tiež vyplnené polystyrénom alebo drevotrieskovou doskou.

K odolnejším dverám patrí výplň zo smrekovej laťovky alebo tzv. MDF dosiek. K najkvalitnejším a finančne najnáročnejším patria masívne interiérové dvere. Neodporúčame však ich umiestnenie napríklad v kúpeľniach, kde pôsobením vysokej vzdušnej vhlkosti môže nastať ich deformácia.

Vyhľadávané sú aj sklenené interiérové dvere – nielen drevené vyplnené sklom, ale celé zhotovené zo skla. Doplnené puzdrom ukrytým v stene vytvárajú skutočne štýlové riešenia.

sklenene-dvere

Pri výbere povrchovej úpravy dverí je dôležité myslieť aj na údržbu, nielen na estetiku. Výrobcovia dnes ponúkajú široké možnosti povrchových úprav, aby ste si mohli vybrať presne to, čo vám vyhovuje:

  • fóliované dvere: na vnútornú výplň sa aplikuje fólia s rôznym dekorom, dvere sa jednoducho čistia, pri lacnejších modeloch však fólia časom odhalí svoje nedostatky. Existujú však rôzne druhy fólií, mnohé odolné voči poškriabaniu a poškodeniu.
  • lakované dvere: klasická povrchová úprava, počas ktorej sa na výplň aplikuje lak. K dispozícií sú aj EBC lakované povrchy, ktoré  sú náročnejšie, no vyznačujú sa vynikajúcou odolnosťou – vysoko odolný biely lakovaný povrch je vytvrdzovaný pomocou elektronového lúča a polymerizáciou hmôt na báze akrylátu.
  • dvere s laminátovou povrchovou úpravou: jednoduché čistenie a možnosť vybrať si z rôznych dekorov s rôznou hrúbkou a typom laminátu.
  • dvere pokryté dyhou: riešenie pre milovníkov prírodných materiálov. Vnútorná výplň dverí sa pokryje tenkou vrstvou prírodného dreva. Myslite však na to, že rokmi drevo mení svoju štruktúru aj farebnosť.
  • masívne interiérové dvere: dvere vyrobené z masívu prinášajú do domácnosti kus prírody. Prispievajú k zdravému bývaniu. Sú však farebne nestále a vyžadujú náročnejšiu starostlivosť v porovnaní s umelými materiálmi. Tiež nie je vhodné využívať ich do priestorov s vysokou vlhkosťou vzduchu.
  1. Výber kovania (kľučky a zámku) interiérových dverí

Rozetové kovanie:

Kovanie je rozdelené na časť s kľučkou a časť so zámkom. Je zvyčajne finančne náročnejšie, no veľmi obľúbené pri výbere interiérových dverí. Ponúka široké možnosti výberu materiálov aj povrchových úprav.

rozetove-kovanie

Štítové kovanie

Kľučku a zámok prekrýva štít zvyčajne z kovu alebo z plastu. Taktiež si môžete vybrať z rôznych typov materiálových a farebných prevedení.

Typ zámku:

Najčastejšie si zákazníci pri výbere interiérových dverí vyberajú kovania s otvorom pre klasický izbový kľúč. Existujú však aj kovania na vložkový zámok, taký, aký poznáme z exteriérových dverí (napr. FAB).  Pri WC alebo kúpeľniach odporúčame vyberať kovania bez otvoru na kľúč – s otočným zámkom, ktorý je z vonkajšej strany zabezpečený núdzovou drážkou pre otvorenie zvonku v prípade potreby.

 

  1. Ako vybrať zárubne interiérových dverí

Hrúbka zárubní sa určuje podľa hrúbky steny. Čo sa týka prevedenia, môžete si zvoliť okrúhle, hranaté alebo rovné spoje zárubní. Ak rekonštruujete bývanie a máte osadené kovové zárubne, nemusíte ich hneď meniť – dajú sa krásne obložiť napr. dreveným obkladom alebo imitáciou dreva. V tom prípade však myslite na to, že pri nových dverách budete potrebovať menšiu šírku a výšku ako pôvodne.


Čoraz obľúbenejšie sú skryté zárubne. Je to minimalistické a nadčasové riešenie vhodné do moderných interiérov. Nie je však vhodné pre každý typ dverí – informujte sa u odborníkov tiež v prípade, že nezariaďujete novostavbu, ale riešite iba rekonštrukciu interiéru.

skryte-zarubne

Pri výbere interiérových dverí vám odporúčame obrátiť sa na spoľahlivého predajcu, ktorý vám aj ochotne poradí, ktorý typ je pre vás najvýhodnejší.

  • Hlavné je vedieť, či potrebujete vchodové dvere, interiérové dvere alebo napr. dvere do garáže (protipožiarne).
  • Vybrať si môžete plné alebo presklenné dvere, poprípade kombináciu týchto dvoch možností.
  • Na výber máte z niekoľkých typov skiel.
  • Najdôležitejšie z hľadiska designu je povrchová úprava a dekor, tiež je na vás akú výplň dverí si zvolíte.
  • Nezabúdajte na zámok – klasický alebo na WC a toalety, ktorý je z jednej strany odistený.
  • Myslite aj na šírku dverí a orientáciu ich otvárania (ľavé alebo pravé).

Mohlo by Vás zaujímať:

  • Katalóg značky SEPOS -nájdete v ňom okrem interiérových dverí, aj vchodové dvere, bezpečnostné dvere, protipožiarne či protihlukové dvere. Moderné posúvne dvere, bezfalcové či celosklenené dvere. Vybrať si môžete aj z niekoľkých modelov posúvnych dverí do púzdra, ktoré predstavujú najlepšiu úsporu miesta.

Kompletnú ponuku dverí, zárubní, kovaní a bezpečnostných vložiek nájdete tu.